Mū­sų ra­jo­ne, kaip ir vi­so­je Lie­tu­vo­je, šią sa­vai­tę jau lieps­no­ja žo­ly­nai. Nuo ko­vo 10 die­nos ug­nia­ge­siai mies­te ir se­niū­ni­jo­se to­kius gais­rus ge­si­no jau apie 15 kar­tų. Vis dėl­to ug­nia­ge­siai tvir­ti­na, kad si­tu­a­ci­ja kur kas ge­res­nė nei prieš de­šimt­me­tį, kai ke­lio­li­ka pa­na­šių iš­kvie­ti­mų bū­da­vo per vie­ną die­ną.

 

 

Ge­rė­jan­čios si­tu­a­ci­jos prie­žas­tis – su­ma­žė­ję žo­ly­nų gais­rai dir­ba­mo­se že­mė­se. Mat nu­sta­čius, kad to­kio­je te­ri­to­ri­jo­je bū­ta gais­ro, ūki­nin­kas už iš­de­gu­sį plo­tą ne­gau­na tie­sio­gi­nių iš­mo­kų.

„Šiuo me­tu ra­jo­ne dau­giau­sia gais­rų ky­la ap­leis­tuo­se plo­tuo­se, o kai­mo te­ri­to­ri­jo­se – pa­ke­lė­se“, – pa­sa­ko­jo Uk­mer­gės prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo tar­ny­bos vyr. ins­pek­to­rius Min­dau­gas Lu­nys.

Pa­sak jo, žo­ly­nų gais­rai mū­sų ra­jo­ne pra­dė­ti fik­suo­ti nuo ko­vo 10-osios. Mies­te gau­ti pra­ne­ši­mai apie de­gan­čią žo­lę hi­pod­ro­mo te­ri­to­ri­jo­je, ne­to­li ka­rei­vi­nių mies­te­lio.

Dėl šių gais­rų sku­bė­ta ir į kai­mus Tau­jė­nų, Že­mait­kie­mio, Sie­si­kų, Del­tu­vos se­niū­ni­jo­se, Žel­vos mies­te­ly­je.

Už sau­sos žo­lės, nen­drių, nu­kri­tu­sių me­džių la­pų, šiau­dų, dar­žo at­lie­kų de­gi­ni­mą pa­žei­džiant ap­lin­kos ap­sau­gos rei­ka­la­vi­mus nu­ma­ty­ta ad­mi­nist­ra­ci­nė at­sa­ko­my­bė ir gre­sia bau­dos nuo 28 iki 231 eu­ro.

Kiek di­des­nės, nuo 57 iki 289 eu­rų, bau­dos ga­li bū­ti ski­ria­mos už ra­žie­nų, ne­nu­pjau­tų ir ne­su­grėb­tų žo­lių, ja­vų ir ki­tų že­mės ūkio kul­tū­rų de­gi­ni­mą. Pa­rei­gū­nams šios bau­dos dar di­des­nės.

At­sa­ko­my­bė nu­ma­ty­ta ir že­mės sa­vi­nin­kams, nau­do­to­jams ir val­dy­to­jams, ku­rie, pa­ste­bė­ję sa­vo že­mė­je žo­lės gais­rą, ne­si­i­ma prie­mo­nių jam už­ge­sin­ti. Jiems ga­li­ma skir­ti bau­dą nuo 28 iki 173 eu­rų, taip pat su­ma­žin­ti tie­sio­gi­nes iš­mo­kas už že­mės ūkio naud­me­nų ir pa­sė­lių plo­tus, ku­riuo­se vy­ko gais­ras, bet tai dar ne vis­kas.

Žo­lės gais­rai pie­vo­se yra bai­si rykš­tė vie­ti­nei aug­me­ni­jai ir gy­vū­ni­jai. Jei lieps­na per­si­me­ta į miš­ką ar so­dy­bas, ža­la dar smar­kiau iš­au­ga.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų