Rūpesčių pridaro degindami atliekas

Ukmergės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba pastaruoju metu sulaukia daugiau pranešimų apie mieste ir rajone degančius šiaudus, žolę, gyventojų valdose deginamas žaliąsias atliekas. Ugniagesiai primena, kad neatsakingas elgesys gali prišaukti bėdų.

Vieno iš tokių incidentų būta pirmadienio vakarą. Gavus signalą apie dėl galimo gaisro uždūmytą aplinką, išskubėta į „Rasos“ sodų bendriją. Nuvykus paaiškėjo ugniagesius iškvietusių kaimynų išgąsčio priežastis – viename iš sklypų liepsnojo laužas.

„Degė gyventojo neatsakingai paliktas laužas – žmogus degino žaliąsias atliekas“, – pasakojo Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas.

Tai – anaiptol ne vienintelis toks įvykis. „Vasarą tenka dažniau važiuoti sulaukus tokių iškvietimų. Pastebim ir tai, kad gyventojai nebebijo pranešti apie panašius atvejus: pamatę deginant skambina ugniagesiams“, – sakė pareigūnas.

Deginti žaliųjų atliekų negalima. Jos turi būti kompostuojamos – tuo reikia pasirūpinti patiems atliekų turėtojams. Arba jas reikia pristatyti į dumblo kompostavimo aikštelę.

Ukmergės rajone galioja savivaldybės tarybos patvirtintos atliekų tvarkymo taisyklės. Jos reglamentuoja atliekų turėtojų ir tvarkytojų teises, pareigas ir atsakomybę.

„Komunalinių atliekų turėtojams draudžiama deginti atliekas, išskyrus sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas ne miestų ir miestelių teritorijose, kaip tai numato aplinkos apsaugos reikalavimai“ – sakoma taisyklėse. Čia kalbama apie aplinkos ministro įsakymu patvirtintus reikalavimus lauko sąlygomis deginant augalus ar jų dalis.

Reikalavimai nustato sausos žolės, nendrių, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės liekanų (daržovių stiebai, lapai, virkščios, šaknys, piktžolės ir pan.), nukritusių lapų ar kitų nuokritų, nulūžusių ar nugenėtų šakų, sodininkystės, želdynų priežiūros liekanų ir kitokios medienos (išskyrus surinktos vykdant miškų ūkio veiklą) deginimo tvarką lauko sąlygomis ir draudimus, susijusius su šiuo deginimu.

Sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, visas augalinės kilmės liekanas leidžiama deginti tik surinktas į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių.

Taip pat nurodoma, kad deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti.

Draudžiama surinktus augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą nustatytose vietose).

Tačiau tam tikras medžiagas deginti galima. Pavyzdžiui, aiškinama minėtuose reikalavimuose, šakos arba sena mediena yra tinkamas kuras bet kuriam leidžiamoje vietoje uždegtam laužui ar kitokiam ugniakurui.

Šių reikalavimų privalo paisyti visos šalies savivaldybės, jos atliekų savo teritorijoje tvarkymo taisykles priima, vadovaudamosi jais ir kitais įstatymais. Tarp jų – Aplinkos apsaugos, Atliekų tvarkymo.

Gyventojams primenama, kad galioja draudimai deginti ražienas, nenupjautą ir nesurinktą (nesugrėbtą) žolę ar nendres.

Bėdų ir žalos gali pridaryti ne tik nelegalus kūrenimas: net jeigu jis ir leistinas, reikia būti atsargiems, kad deginant augalininkystės atliekas nekiltų gaisro pavojus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų