Spausdinti šį puslapį

Javapjūtės pavojus – kombainų gaisrai

Kasmet ugnis sunaikina apie 60 žemės ūkio technikos vienetų.Ukmergės PGT ntr. Kasmet ugnis sunaikina apie 60 žemės ūkio technikos vienetų.Ukmergės PGT ntr.

Laukuose įsibėgėjus javapjūtei daugiau darbo turi ir ugniagesiai. Taip yra dėl specifinių tik šiam laikui būdingų gaisrų, kai laukuose kūlimo metu užsidega kombainai.

Ukmergės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba informuoja, kad šią savaitę skubėjo į tokią nelaimę. Tiesa, ne mūsų rajone, o šalia – Anykščių rajone, Kavarsko seniūnijoje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento statistikos duomenimis, kasmet ugnis sunaikina arba sugadina apie 60 žemės ūkio technikos vienetų bei nuniokoja javų laukus.

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja, kad, siekiant išvengti panašių gaisrų, svarbu laikytis saugos reikalavimų.

Reikia užtikrinti, kad į laukus išvyktų tvarkinga technika, turinti pirmines gaisro gesinimo priemones. Kombaine privalo būti 2 gesintuvai po 4 kg bei nedegus audeklas. Pageidautina turėti ir kastuvą, kad ugnį galima būtų nuslopinti žemėmis, patikrinti technikos būklę, apžiūrėti, ar nėra kuro nutekėjimų, nuvalyti susikaupusias dulkes ir šiaudus nuo kaistančių ir besisukančių mechanizmų paviršių, nuolat nuvalyti variklį ir jo mazgus.

Įspėjama, kad dėl blogai sureguliuotų greitai besisukančių kombaino mechanizmų susidaro sausa trintis, mechanizmai įkaista ir gali užsidegti, tad būtina užtikrinti, kad ant jų nebūtų apsivyniojusių šiaudų.

Remontuoti ir laikyti derliaus nuėmimo techniką bei agregatus leidžiama ne arčiau kaip 30 metrų nuo javų plotų.

Kilus gaisrui geriau nedelsti ir kuo skubiau skambinti telefonu 112.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)