Spausdinti šį puslapį

Iki nelaimės – tik vienas žingsnis

Ukmergės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba įspėja, kad, norint išvengti skaudžių nelaimių, iki šildymo sezono pradžios būtina išsivalyti ir sutvarkyti dūmtraukius, juos nubalinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai, suremontuoti krosnis, patikrinti jų trauką ir sandarumą.

Įspėjama, kad dažniausiai gaisras kyla dėl dūmtraukyje atsiradusių įtrūkimų, krosnies perkaitinimo, dėl iš jos iškritusių žarijų ar degančių malkų.

Kūrenant krosnis, būtina laikytis elementarių saugumo priemonių. Ties krosnies pakura, jeigu grindys medinės ar iš kitų degių medžiagų, privalo būti prikaltas 50x70 cm skardos lakštas.

Negalima perkaitinti krosnies. Specialistai pataria ją kūrenti du tris kartus per dieną po pusantros ar dvi valandas. Prie krosnies negalima džiovinti malkų, džiauti drabužių, statyti baldų. Kūrenant, būtina uždaryti krosnies dureles. Jokiu būdu kuriant nenaudoti degių skysčių – pasitaikė atvejų, kai dėl šios priežasties smarkiai apdegė ar net žuvo žmonės.

Kūrenant krosnį, prieš uždarant dūmtraukio sklendę, reikia patikrinti, ar malkos visiškai sudegė. Jeigu sklendė uždaroma joms nesudegus, krosnyje pradeda trūkti deguonies ir gali susidaryti pavojinga sveikatai medžiaga – smalkės. Negalėdamos išeiti per kaminą, jos sklinda į kambarius ir gali sukelti mirtinus apsinuodijimus. Smalkės bespalvės, jų negalima užuosti, todėl labai pavojingos.

Jeigu nevalytuose dūmtraukiuose užsidega suodžiai ir iš kamino pradeda veržtis kibirkštys ar net liepsnos, reikia kuo skubiau užgesinti ugnį pakuroje, sandariai uždaryti krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos, ugnis negautų šviežio oro, ir kviesti ugniagesius.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)