Spausdinti šį puslapį

Po išpuolių Paryžiuje vertinamos grėsmės Lietuvoje

URM nuotr. Prie Prancūzijos ambasados padėtas Prezidentės Dalios Grybauskaitės vainikas. URM nuotr. Prie Prancūzijos ambasados padėtas Prezidentės Dalios Grybauskaitės vainikas.

Teroro išpuolio Paryžiuje aukas savaitgalį pagerbė viso pasaulio žmonės. Solidarumo akcija vyko ir mūsų mieste. Šeštadienio vakarą centre prie Laisvės paminklo buvo uždegtos atminimo žvakelės, ištiesta Prancūzijos vėliava.

Palaikymo akciją organizavo rajono jaunimo organizacijų sąjunga, Kultūros centras, Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centras, „Lyderių karta“.

Pirmadienį Lietuvos miestuose ir miesteliuose tylos minute pagerbtos teroro aukos. Per teroristų išpuolius Prancūzijos širdyje iš viso žuvo per 130 žmonių, dar per 350 buvo sužeisti.

„Dėl saugumo Europoje, besikeičiant aplinkybėms, negalime likti tik stebėtojai, būtini skubūs ir konkretūs žingsniai, siekiant aiškaus plano, kaip užtikrinti saugumą“, – pareiškė mūsų šalies premjeras Algirdas Butkevičius, į skubų pasitarimą iškvietęs vidaus reikalų ministrą ir Valstybės saugumo departamento vadovą.

Reaguojant į teroristinius aktus Prancūzijoje mūsų šalies policijos įstaigų vadovams nurodyta sustiprinti policijos pareigūnų darbą.

Policijos įstaigų vadovams nurodyta peržiūrėti artimiausiu metu vyksiančių renginių sąrašus, pakartotinai įvertinti galimas grėsmes,  užtikrinant žmonių ir eismo saugumą. Sustiprintas patruliavimas masinių renginių metu, žmonių susibūrimo vietose, prie užsienio šalių ambasadų, pasitelkiami kinologai su tarnybiniais šunimis.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadui pavesta užtikrinti rinktinės pareigūnų kovinę parengtį, būti pasiruošus maksimaliai reaguoti į galimas grėsmes.

Atgarsiai iš Prancūzijos

Šiuo metu Prancūzijoje Albi mieste gyvenanti mūsų kraštietė, politikė, buvusi Ukmergės rajono tarybos narė Dana Kamarauskienė-Arnaud pasidalino skaudžiais išgyvenimais. Pažymėjo, kad kitą dieną po lapkričio 13-osios tragedijos jų mieste pagal programą numatytas rusų spektaklis įvyko po prefekto leidimo, patvirtinto likus trims valandoms iki spektaklio.

Teatro salė, talpinanti 900 žiūrovų, buvo užpildyta. Tai įrodo, kad prancūzų neįbaugino teroristinės atakos Paryžiuje.

Spektaklio pabaigoje rusų artistai pakvietė tylos minute pagerbti žuvusiuosius Paryžiuje.

Štai kaip kraštietė D. Kamarauskienė-Arnaud šeštadienį rašytame laiške mūsų laikraščio redakcijai perteikė įvykius Prancūzijoje.

„Penktadienio, lapkričio 13-osios, vakaras buvo gana įprastas Prancūzijoje, sostinėje paįvairintas keletu didelių renginių – draugiškomis futbolo varžybomis tarp Prancūzijos ir Vokietijos komandų, vykusiomis didžiajame STADE DE FRANCE, talpinančiame 80 000 žiūrovų, bei Kalifornijos roko grupės koncertu Paryžiaus BATACLAN teatre, talpinančiame 1500 žiūrovų.

Kadangi Prancūzijoje futbolas užima dominuojančią vietą tarp sporto šakų, didžioji dalis gyventojų sėdėjo prie televizorių, įsijautę į varžybas.

Mūsų namuose taip pat buvo įjungtas 1 kanalas, kai varžybų metu nugriaudėjo pora sprogimų. Deja, varžybos tęsėsi, žiūrovai nesureikšmino garsų, manydami, kad tai buvo fejerverkai ar kažkas panašaus.

Tačiau varžybas stebėjęs Prancūzijos prezidentas buvo tuoj pat evakuotas. Aš nesu didelė futbolo mėgėja, tad įsijungiau filmą, o jo pabaigoje staiga pasirodė pranešimai, kad Paryžiuje ką tik įvykdyta keletas sprogimų. Iš karto buvo paskelbta apie 18 aukų.

Su nerimu stebėjau besikeičiančią informaciją, vaizdus iš stadiono varžybų pabaigoje, kuomet buvo uždaryti daugelis išėjimų, žmonės raginti susirinkti žaliojoje vejoje, nedidelėmis grupelėmis evakuojama beveik 80 000 žiūrovų... Vaizdas buvo katastrofiškas, žaidėjų veiduose atsispindėjo nerimas. Šiandien sužinojome, kad Vokietijos žaidėjai naktį praleido stadione.

Sudėtinga kalbėti apie vaizdus iš Paryžiaus teatro. Tai man priminė Maskvos teatro tragediją. Išgyvenusieji ataką teatre šiandien kalba drebančiais balsais, dauguma nesulaiko ašarų – tai jų antras gimtadienis.

Ši tragedija, manau, turės atsaką Prancūzijos vidaus politinėje arenoje. Dėl teroristinių išpuolių ir migrantų krizės vis daugiau simpatijų sulaukianti nacionalistinės pakraipos partija ir jos lyderė Marine Le Pen ruošiasi prezidento rinkimams 2017 m.

Pagal atliktas apklausas šie rinkimai gali atnešti staigmeną. Prancūzai jaučiasi pavargę nuo vis didėjančio nesaugumo jausmo.

Šį vakarą turiu bilietą į teatrą provincijos mieste. Atrodo, čia gana ramu, tačiau jau nesu taip įsitikinusi saugumu, kaip kad prieš keletą metų.

Migrantai irgi sėja nerimą pradedančiomis plisti ligomis dėl higienos trūkumo, ypač – staigiai išdygusioje stovykloje Calais mieste, esančiame prie sienos su Didžiąja Britanija. Ten jau skaičiuojama apie 8000–10000 migrantų, kurių kaimynystė baugina vietos gyventojus ne tik higienos problemomis, bet ir nesaugumu kasdieniniame gyvenime, netgi savo pačių namuose.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)