Spausdinti šį puslapį

Vagių „informatoriai“ – net pašto dėžutės

Langas vagišiams – nebūtinai kliūtis...  Autorės nuotr. Langas vagišiams – nebūtinai kliūtis... Autorės nuotr.

Atostogautojai vasarą raginami neprarasti budrumo, mat palikti vieni namai – masalas ilgapirščiams. Pastarieji švarina ne tik butus, bet ir sodybas, sodų namelius. Vagia ne tik įrankius, padargus, bet ir augalus, bites ar net vandens dviračius. „Kuklesni“ pasitenkina rastu maistu...

Vilniaus apskrities VPK Ukmergės r. PK bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė informavo, kad šiemet, iki birželio pabaigos, rajone užregistruotos 45 vagystės. Tarp jų iš sodų namelių, vasarviečių, sodybų – 12.

Atšilus orams, tokių nusikaltimų įvykdoma daugiau. Balandį, anot pareigūnės, užregistruota 10 vagysčių (iš jų dvi – iš negyvenamų sodybų, viena – iš sodo namelio garažo). Gegužę – 8 vagystės: 1 – iš negyvenamos sodybos, 2 – sodo namelių, 1 – sodybos.

I. Dutkienės teigimu, dažniausi vagysčių objektai – darbo, statybiniai įrankiai, žoliapjovės, technika, padargai. Vagysčių būdai – daužant, laužant duris, langus, išlaužus patalpų spynas. Nukenčia ir šeimininkai, pamirštantys užrakinti ūkinių pastatų duris.

„Vagysčių daugėja, kai žmonės ilgesniam laikui palieka be priežiūros negyvenamąsias sodybas, sodo namelius, nerakintus ūkinius pastatus, garažus ir vertingus daiktus juose – muzikinius centrus, televizorius, žoliapjoves, statybinius įrankius, dviračius, – sako ji. – Palikdami savo turtą nenaudoja pakankamai saugumo priemonių: neįveda signalizacijos, įmontuoja pigias duris ar spynas.“

Pašnekovė pateikė kai kurių rajone nuo balandžio iki birželio įvykdytų vagysčių statistiką. Balandį tarp jų – vienoje negyvenamojoje sodyboje, esančioje Pivonijos seniūnijoje Žuklių kaime, Žvejų gatvėje. Čia iš neaptvertos teritorijos pavogtas kieme stovėjęs batutas, iš rūsio dingo moteriškas dviratis, o iš negyvenamo namo – mobiliojo telefono kroviklis. Žala 260 eurų.

Balandžio 7 d. vagystė įvykdyta Vidiškių seniūnijoje, Varkališkių kaime, „Dukstynėlės“ sodų bendrijoje. Pastebėta, kad pakelti automatiniai garažo vartai. Apžiūrėjus viduje daiktus, pastebėta, kad pavogtos 7 žvejybinės meškerės, statybiniai ir remonto įrankiai. Žala 665 eurai.

Toje pat bendrijoje kita vagystė įvykdyta gegužės 24 d. Į sodo namelį ilgapirščiai pateko, išlaužę garažo vartus. Pavogta čia buvusi elektrinė vejapjovė „Bosch“, verta per 400 eurų.

Kliūva vagišiams ir... bitės. Apie tokią vagystę policijai pranešta balandžio 30 d., kai į negyvenamą sodybą Antariškių kaime Deltuvos seniūnijoje nuvykęs žmogus rado išdraskytus keturis avilius. Bičių šeimynų juose nebebuvo... Padaryta 600 eurų materialinė žala.

Gegužės 1 d. gyventoja, atvažiavusi į negyvenamą sodybą, esančią Šešuolių seniūnijos Lauzdonių kaime, pastebėjo, jog ilgapirščių patekta į ūkinį pastatą. Iš jo dingo du vaikiški dviračiai, nešiojamoji žoliapjovė, žolės šienapjovė. Žala – 1000 eurų.

Tą pačią dieną didžiulė žala padaryta dėl augalų vagystės. Ji įvykdyta „Dukstynos“ bendrijoje, sodo sklype, esančiame Kamanių take. Pranešta, kad pavogta 115 tujų, kurių vertė – 1800 eurų. Taip pat dingo gėlių vazonas, vertas 160 eurų, vagys pasikėsino ir į alpinariumą su gėlėmis bei kitais augalais. Užkliuvo ir sode buvęs dekoratyvinis baseinas. Maža to, šeimininkai neteko įvairių dekoratyvinių medelių. Dėl nusikaltimo patirta žala įvertinta net 2310 eurų.

Gegužės 6 d. Siesikų seniūnijoje Meilūnų kaime pastebėta vagystė garaže. Šeimininkė, atrakinusi garažo duris, pamatė jo sienoje atplėštas tris lentas – pro plyšį ir buvo patekta į vidų. Viską apžiūrėjusi, pasigedo aliumininio bidono, darbo įrankių. Žala 50 eurų.

Gegužės 23 d. apie 14 val. gyventoja, grįžusi į butą Pilies g., rado išlaužtas duris. Viduje buvo išvartyti daiktai. Apžiūrėjusi namus, pasigedo auksinių papuošalų, žiedo, apyrankės, dviejų grandinėlių, auskarų. Vagystė, moters teigimu, galėjo būti įvykdyta nuo gegužės 22 d. 7 val. ryto. Turtas, pasak jos, buvo apdraustas. Padaryta apie 670 eurų žala.

Kitų pranešimų sulaukta birželį. 20 d. sandėliuke Upelio gatvėje, Ukmergėje, prasisukus vagišiams, išneštas benzininis pjūklas „Husqvarna“, plastikinė talpa su 12 litrų A-95 benzino, plastikinė talpa su 1 litru tepalo benzininio pjūklo grandinei. Dingo žoliapjovės detalių, įvairių įrankių. Vagys į vidų pateko, nulaužę ant sandėliuko durų pritvirtintą ąsą, ant kurios buvo spyna. Žala įvertinta 560 eurų.

Birželio 25 d. sodyboje, esančioje Kraupėnų kaime Taujėnų seniūnijoje, pastebėta, kad, išėmus lango stiklą, buvo patekta į sodybos verandą. Čia iš šaldymo kameros pavogta... mėsa. Nuostolius šeimininkė įvertino 230 eurų.

Tarp nukentėjusiųjų skundų būta ir pranešimo apie iš Kliepšių ežero, šalia sodybos Žemaitkiemio seniūnijoje, Kaštonų gatvėje, pavogtą vandens dviratį. 

Bendruomenės pareigūnė pataria, kaip apsisaugoti nuo ilgapirščių. Labiausiai, anot jos, atbaido signalizacijos, stebėjimo kameros, seifai. Turtą padeda apsaugoti šarvo durys, kelios durų spynos, langų žaliuzės, šuo. Patartina įsirengti signalizaciją ir ją prijungti prie saugumo tarnybų, apdrausti turtą, brangius juvelyrinius dirbinius laikyti saugyklose, bankuose.

„Prieš išvykdami ilgesniam laikui įspėkite kaimynus ar giminaičius ir paprašykite, kad jie prižiūrėtų jūsų namus. Nepamirškite uždaryti langų, ypač jei gyvenate pirmame ar antrame aukšte, gerai užrakinkite duris ir patikrinkite“, – ragina ji.

Be to, anot jos, feisbukas – puiki vieta vagims sužinoti jūsų atostogų planus, tad nerašykite, kuriam laikui žadate vykti. Pašto dėžutė, sako pašnekovė, taip pat gali būti įrankis suprasti, kad esat išvykę ilgesniam laikui. Tad paprašykite kaimynų, giminaičių, kad paimtų jūsų prenumeruojamus leidinius.

Vagys puikiai žino ir žmonių mėgstamas saugyklas, tokias kaip drabužių spintos, seifai, lovos, drabužinės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)