Nepakaltinamu pripažintas tėvas nužudė vienerių metų sūnų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį ėmėsi narplioti praeitų metų lapkritį Ukmergėje prasidėjusią šiurpią ir liūdną istoriją, kai savo veiksmus vargiai suvokiantis jaunas tėvas užmušė apsiginti negalėjusį sūnų. Po atlikto ikiteisminio tyrimo paaiškėjo, kad vyras yra nepakaltinamas dėl protinio atsilikimo, – prokuroras Vladimiras Sergejevas į teismą kreipėsi dėl priverčiamųjų medicininių priemonių taikymo.

Sukrečianti tragedija, kurios aplinkybes ėmėsi nagrinėti trijų teisėjų kolegija, nutiko 2016 m. lapkričio 14 d. Ukmergėje, Vilniaus gatvėje. Kaip paaiškėjo, jaunas, vos 22 metų, dėl protinio atsilikimo kenčiantis tėvas, suerzintas vaiko verkimo, ekspertų teigimu, tyčia sudavė sūnui ne mažiau kaip 10 smūgių į galvą, nugarą bei pilvą. 2015 m. rugsėjį gimusiam berniukui nuo tėvo smūgių lūžo šonkauliai, plyšo kepenys ir žarnos – stiprius skausmus kentęs vaikas mirė nuo vidinio kraujavimo, kol tėvas su broliu žiūrėjo televizorių, o kiti gausios šeimos nariai galvojo, kad vaikelis miega.

Kaip paaiškėjo, Ukmergės romų pamėgtoje vietoje gyvenęs jaunas tėvas tądien su sūnumi buvo namuose, o motina tuo metu ligoninėje gimdė dar vieną sūnų. Tačiau įvairiu metu tą dieną namuose buvo ir daugiau žmonių – teisiamo vyro sesuo ikiteisminio tyrimo metu teigė, kad jos brolis žiūrėjo filmą, kai jo sūnus mirė, nes manė, kad vaikas paprasčiausiai miega, o išgirdęs, kad sūnus nebegyvas, brolis apsiverkė.

„Jis yra geras, visada geras. Nemėgsta gerti, negeria net alaus“, – ikiteisminio tyrimo metu apie brolį pasakojo nepilnametė teisiamojo sesuo.

Kaip paaiškėjo, negyvą mažiuką lovoje aptiko kita teisiamojo sesuo, grįžusi iš mokyklos, – susirinkusi gausi šeima verkė, o tėvas su savo broliu dar bandė gelbėti sūnelį, gaivinti – vyrai kūdikiui darė širdies masažą, dirbtinį kvėpavimą.

Anot teisme parodymus davusio eksperto Sigito Laimos, yra įrodymų, kad prieš mirtį žuvęs mažylis buvo kurį laiką užspaustas kartu žaidusios devynmetės teisiamo vyro sesers, o kelios valandos prieš mirtį savo močiutei buvo išslydęs iš rankų ir nukritęs ant grindų. Tačiau šie faktoriai, anot eksperto, mažai susiję su kūdikio mirtimi – greičiausiai vaikas mirė nuo žvėriškų tėvo sumušimų, mat nustatytiems sužalojimams padaryti reikėjo daug jėgos.

Tuo tarpu pats tėvas, apklaustas ikiteisminio tyrimo metu, gynėsi, kad nemušė vaiko, – aiškino, kad tik paspaudė sūnaus pilvuką, kad šis užmigtų, ir nuėjo su broliu žiūrėti filmo. Tačiau prokuroras V. Sergejevas teigia, kad ekspertų išvados byloja ką kita – supykęs tėvas vaiko pilvuką ne paspaudė delnu, bet sudavė jam, o šis smūgis ir galėjo būti lemtingas. „Kiek kartų vaikas buvo mušamas, mes nežinome, tačiau turime duomenų apie šį vienintelį – lemiamą – smūgį, koncentruotą poveikį“, – sakė prokuroras.

Tiek tėvo vardas ir pavardė, tiek ir mirusio vaiko tapatybė nebus atskleisti dėl tragedijos jautrumo, siekiant apsaugoti nužudyto vaiko šeimą nuo nepageidaujamo dėmesio, o kartu – ir siekiant apsaugoti psichinių problemų turintį tėvą nuo didesnių išgyvenimų. Privatumo šioje byloje prašė ir prokuroras bei teisiamo tėvo advokatas.

„Bus paliesta labai jautri vaiko tema, be to, mes nagrinėjame bylą dėl asmens atidavimo sveikatos įstaigai“, – teigė prokuroras V. Sergejevas.

Nors yra duomenų, kad žuvusio vaikelio šeima buvo socialinių tarnybų priežiūroje, visgi ji buvo laikoma tvarkinga ir neturinčia problemų dėl alkoholio. Sūnaus nužudymu kaltinamo tėvo gynėjas taip pat teigė, kad ši istorija nėra iš tų, kai kalbama apie nuolat girtaujančius tėvus ir jų skriaudžiamus vaikus.

Panašius parodymus ikiteisminio tyrimo metu davė ir teisiamo romo šeimos nariai – nepilnametės seserys ir brolis, teigė, kad jų šeimoje alkoholis nebuvo mėgstamas, o gelbėti mažiuko puolė visa gausi šeima, tuo tarpu jų mama, išvydusi mirusį anūką, net apalpo.

„Jis mylėjo savo vaikus, niekada nebuvo prieš juos smurtavęs. Tačiau jį suerzindavo, kai namuose būdavo netvarka ar kai vaikai imdavo triukšmauti, – tuomet jis liepdavo draugei raminti vaikus, o pats išeidavo pas savo mamą“, – ikiteisminio tyrimo metu pasakojo žuvusio mažylio močiutė.

Tai patvirtino ir nužudyto vaiko bei dar dviejų vaikučių motina, teigusi, kad draugas greitai susierzindavo dėl triukšmaujančių atžalų, tačiau taip pat greitai ir atsileisdavo. Moteris ikiteisminio tyrimo metu atskleidė, kad per vieną dieną išgyveno labai daug – tuo metu, kai jai gimė trečiasis vaikas, ankstesnis jos sūnus tragiškai atsisveikino su šiuo pasauliu.

Kaip paaiškėjo, po nusikaltimo tėvas kelias savaites buvo suimtas, vėliau paleistas į laisvę, tačiau dabar yra laikomas Rokiškio psichiatrinėje ligoninėje – pasak prokuroro, dar 2015 m. Ukmergės rajono apylinkės teismas vyrą buvo pripažinęs nepakaltinamu, tačiau tąkart jam skirtas gydymas ambulatorinio stebėjimo sąlygomis. Prokuroras V. Sergejevas prašo teisėjų šįkart nepadaryti klaidos – anot prokuroro, tėvas turėtų būti gydomas Rokiškio psichiatrinėje ligoninėje sustiprinto stebėjimo sąlygomis.

Alfa.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # ukmergiske 2017-09-14 19:09
Kas cia per slepimas kaltinamojo,ir taip aisku,tai kalba eina apie roma Radza is Ukmerges?Ir joks jis nera nepakaltinamas.As ji pazistu,daznai susidurdavau,nera jis nenormalus ar protiskai atsilikes,kaip kad raso.Daznai elgdavosi naglai kaip erelis,zmona amzinai vaiksciodavo sudauzyta jo,privalo atsakyti uz vaikeli.Jis is vis nieko nemyli...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų