Spausdinti šį puslapį

Ukmergės rajone – sukrečianti drama: į namus įsibrovę girtutėliai jaunuoliai išprievartavo senolę

© Edvard Blaževič © Edvard Blaževič

Vilniaus apygardos teisme neseniai užversta sukrečianti istorija, parodanti, prie ko jaunus vyrus gali privesti gyvenimas kaime, kuriame nėra nei darbo, nei kitokios veiklos. Taip neturėdami ką veikti du Ukmergės rajono gyventojai išgertuvių metu įsibrovė pas netoliese gyvenamą pažįstamą senolę, pas šią girtavo, o galiausiai – paeiliui išprievartavo.

Dėl šio nusikaltimo teko aiškintis jo metu vos pilnametystės sulaukusiam Robertui Jarui ir penkeriais metais vyresniam Vilmantui Urbaičiui. Kaltę pripažinę vyrai teismo sprendimu turėjo keliauti už grotų, tačiau įtikino sostinės teisėjus, kad tokia kelionė juos ne pataisytų, bet dar labiau sugadintų.

Po smurto – komplimentas: kaip šešiolikos

Žiaurų nusikaltimą V. Urbaitis ir R. Jaras įvykdė 2016 m. spalį iš 27 d. į 28 d. Ukmergės rajone, Balelių kaime.  V. Urbaitis koja išspyrė nukentėjusiosios lauko duris, o R. Jaras išlaužė vidines namo duris – taip vaikinai pateko į senolės namus. Namuose įsibrovėliai prastos sveikatos moterį jėga išrengė ir paeiliui tenkino savo lytinę aistrą, R. Jaras taip pat liepė moteriai tenkinti jį oraliniu būdu.

Kraupius išgyvenimus moteris turėjo prisiminti tuomet, kai nusikaltimo ėmėsi tyrėjai. Nukentėjusioji teigė, kad jau buvo atsigulusi miegoti ir išjungusi šviesą, kai išgirdo barbenimą į langą ir vyriškus balsus. Tuomet įsibrovėliai išlaužė duris ir pateko pas moterį, tačiau iš pradžių nesiėmė prievartos – pasiūlė šeimininkei išgerti degtinės, kai ši atsisakė, patys sėdo prie stalo ir ėmė doroti atsineštą degtinės butelį. Pasak nukentėjusiosios, po kurio laiko Jonu ir Antanu vienas kitą vadinę įsibrovėliai išėjo, tačiau po 10 min. grįžo nešini magnetofonu, keliais buteliais alaus ir pratęsė linksmybes. Moters teigimu, kartkartėmis vaikinai bandydavo šokti, tačiau griuvinėdavo, nes buvo labai girti.

Nukentėjusioji ikiteisminio tyrimo metu pasakojo, kad valandą pas ją girtavę jaunuoliai lyg susiruošė eiti, tačiau vienas iš jų pareiškė, kad nori „pasantykiauti“. Tuomet įsibrovėliai griebėsi jėgos – išrengė ir paeiliui žagino senolę, apipylė ją vandeniu, o vienas iš nusikaltėlių, pabaigęs lytinį aktą, pareiškė, kad moteris – „kaip šešiolikos“.

Nukentėjusioji atskleidė, kad tai buvo ne pirmas kartas, kai jauni vyrai įsibrovė į jos namus. Anot moters, tie patys nusikaltėliai prieš tai buvo pas ją atėję du kartus, kartą išdaužė langą, pavogė drabužių.

Grotų išvengė, bet pinigus mokės

Patys vyrai sučiupti savo kaltę pripažino ir aiškino taip pasielgę dėl girtumo, o po visko pasišalinę iš nukentėjusiosios namų, nes jiems buvo gėda.

Už tokį nusikaltimą Ukmergės rajono apylinkės teismas dar praeitų metų rugpjūtį prievartautojus pasiuntė už grotų. Dar jaunam, bet jau du vaikus turinčiam V. Urbaičiui buvo paskirta 2 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o R. Jarui skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, abu prievartautojai nukentėjusiajai turėtų sumokėti po 3 tūkst. eurų žalai atlyginti.

Ukmergės teismas pažymėjo, kad prievartautojams galėjo būti skirtos ir griežtesnės bausmės, tačiau vargu ar jauni vyrai, ilgesnį laiką praleidę už grotų, po to sugebėtų sėkmingai sugrįžti į visuomenę. Tačiau net ir tokias gan nesunkias bausmes gavę prievartautojai jas apskundė Vilniaus apygardos teismui.

R. Jaras per savo atstovą prašė jam paskirtą bausmę sušvelninti, o jos vykdymą atidėti, mat nusikaltimo metu buvo neseniai baigęs mokyklą, dar nespėjęs niekur įsidarbinti, todėl pasidavęs gyvenimo pagundoms. Taip pat tikinta, kad nusikaltimas nebuvo iš anksto suplanuotas, kilo spontaniškai.

V. Urbaitis taip pat prašė jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti lygtiniam kelerių metų laikui, mat kaltę pripažino, o pas moterį su bendru ėjo ne todėl, kad norėjo ją išžaginti, bet todėl, kad pastaroji buvo garsėjusi kaip kompanijų ir išgertuvių mėgėja.

Nuteistųjų skundus išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas konstatavo, jog R. Jaras išties nusikaltimą padarė būdamas labai jaunas – vos sulaukęs aštuoniolikos, dar nebuvo nusikaltęs, o po padaryto nusikaltimo pradėjo dirbti ir kabintis į gyvenimą, todėl tikėtina, jog reali laisvės atėmimo bausmė ne pataisytų jaunuolį, bet dar labiau sugadintų. Tai, kad buvo neteistas, yra gan jaunas, turi rūpintis vaikais ir senyva motina, nuo grotų išgelbėjo ir V. Urbaitį.

Šią bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas jau įsiteisėjusia nutartimi abiem prievartautojams paskirtų laisvės atėmimo bausmių vykdymą atidėjo, tačiau uždraudė nuteistiesiems vartoti alkoholį, taip pat nepanaikino prievolės atlyginti padarytą 6 tūkst. eurų žalą.

Alfa.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)