Spausdinti šį puslapį

Policijos pareigūnų akiratyje – „plaštakės“ iš Ukrainos

 Kartais vyrai ieško pramogų...  Gedimino Nemunaičio nuotr. Kartais vyrai ieško pramogų... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vienas skelbimų portalas šią vasarą Ukmergės vyrams pasiūlė naują „pramogą“ – mokamą seksą. Šia veikla mūsų mieste užsiėmė moterys iš Ukrainos. Viena jų, sutikusi viešai apie tai papasakoti, tikina, kad klientų Ukmergėje tikrai netrūksta.

Savo tikrojo vardo nenorėjusią atskleisti ukrainietę kalbinau neįprastoje vietoje – Ukmergės rajono policijos komisariate.

Čia moteris buvo pristatyta tam, kad būtų įformintas administracinės tvarkos nusižengimas, nustatyta asmenybė ir skirta bauda.

33 metų Nataša (taip sutiko būti pristatyta „plaštakė“) pasakojo į Lietuvą dirbti atvykstanti reguliariai kelis kartus per metus.

Šiemet atvyko mažiau nei prieš pusmetį

Tikina, kad vienintelė priežastis – pinigai. Į namus žada parsivežti nemažą sumą – 2 000 ar 3 000 eurų. Jos šalyje per mėnesį vidutinė alga tesiekia 300 eurų.

Jauna rausvaplaukė moteris pasakojo gyvenanti Charkove. Guodėsi auginanti neįgalų vaiką, gyvenanti su bedarbe mama, tad pinigai jai labai reikalingi.

Skelbiasi internete

Pašnekovė sakė apie savo paslaugą besiskelbianti internete. „Pramogos“ – būtent taip pavadintoje vieno skelbimų portalo skiltyje dedami skelbimai apie teikiamas sekso paslaugas.

Šalia kitų panašių skelbimų čia būta informacijos ir apie Natašos „pramogas“. Šalia seksualiais drabužėliais prisidengusios moters nuotraukų prierašas: „40 eurų. Ukmergė“. Ir telefono numeris.

Gera reklama

Apie „plaštakių“ desantą Ukmergėje prieš kelias savaites buvo išspausdintas didelis straipsnis viename šalies laikraštyje ir internetiniame portale. Ukrainietės kalbintos mūsų miesto Užupio daugiabutyje, kur nuomojosi patalpas.

Dabar jau policijos komisariate mūsų kalbinta Nataša taip pat buvo to rašinio herojė, tąkart taip pat labai atvirai pasakojusi apie savo veiklą.

Ukmergės pareigūnų sučiupta praėjus vos trims dienoms po to straipsnio pasirodymo moteris tikino, kad tai buvusi labai gera reklama. Klientų gerokai padaugėjo...

Ne viena

Nors tai neatrodo tiesa, Nataša tvirtino dirbanti savarankiškai. Esą niekas jos nesaugo, jos veiklos neorganizuoja ir niekam ji už apsaugą neatsiskaito.

Kadangi nesupranta lietuviškai, tikina, kad susirašinėdama su klientais SMS žinutėmis naudojosi vertimo programėle.

Sako, kad tokių kaip ji prostitučių iš Ukrainos šią vasarą Ukmergėje dirbusi ne viena. Kadangi yra paklausa, veiklos netrūksta nei jai, nei kolegėms.

Ligi tol tikina dirbusi ir kituose Lietuvos miestuose – Tauragėje, Telšiuose, Marijampolėje, Alytuje.

Kiek iš tiesų per parą aptarnauja klientų, žino tik ji pati. Mūsų pokalbio dieną apie 17 val. Nataša sakė jau buvo susitikusi su 5 ukmergiškiais.

Kaina visiems vienoda – 80 eurų valandai, 40 eurų pusvalandžiui. Kadangi pusvalandis tokiam reikalui atlikti – pakankamas laikas, toks „bilietas“ tarp lankytojų populiariausias.

Policijos komisariate kalbinta Nataša neslėpė, kad sumokėjusi baudą tą patį vakarą grįš į nuomojamą butą, priims dar kelis klientus... Tačiau kitą dieną žadėjo iš Ukmergės jau išvykti – trauks į tėvynę. Tačiau neslėpė – vėl atvyks galbūt po mėnesio ar vėliau.

Užsiima penkerius metus

Nataša pasakojo anksčiau savo šalyje dirbusi įvairius darbus pagal profesiją – statybose, vėliau pardavėja. Tačiau, kai paliko vyras, išgyventi iš menkos algos tapo labai sudėtinga.

Pažįstama vertėsi prostitucija, nutarė pabandyti ir ji. Pasakojo sekso paslaugas už pinigus teikianti maždaug penkerius metus. Prieš tai yra dirbusi Turkijoje, o Ukrainoje sekso paslaugų kainos gerokai mažesnės.

Moteris tikina, kad Lietuvos provincijoje jokių didesnių incidentų su klientais nekyla. Čia nėra nei konkurencijos, nei iškrypėlių. Dauguma jos klientų – 30–60 metų vyrai, nors ateina ir vyresnių.

Pasakojo, kad butą nuomojasi už 30 eurų parai. Skelbimų ieško internete. Mano, kad buto Ukmergėje šeimininkė žinojo, kokiam tikslui reikalingos patalpos.

Policijos akiratyje

Skelbimų internete apie sekso paslaugas netrūko niekada. Tiesa, nenurodant miesto, kuriame dirbama. Šį kartą būta labai aiškios nuorodos į Ukmergę. Tad skelbimas, reklamuojantis nelegalią veiklą, atsidūrė Ukmergės rajono policijos pareigūnų akiratyje.

Ukmergės rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyr. tyrėjas Tomas Zimblys pasakojo, kad bandant susisiekti nurodytu telefonu niekas neatsiliepė. Bet netrukus atėjo SMS žinutė: „Labukas. 1 val. – 80 Eur, pusė val. – 40 Eur. Oral be prez.“

Policijos pareigūnai nutarė nelegalią veiklą išsiaiškinti.

Ir tai padaryti nebuvo labai sudėtinga – persirengęs pareigūnas nuvyko nurodytu adresu. Kai moteris prieš suteikiant paslaugą pareikalavo susimokėti, pinigų teikimo atvejis tapo administracinės tvarkos pažeidimo įrodymu. 

T. Zimbys sako, kad administracine tvarka už vertimąsi prostitucija šiemet buvo nubausta ne viena ukrainietė.

Pasakojo, kad pirmas toks atvejis užfiksuotas balandžio pradžioje.

Tąkart administracine tvarka nubausta Vytauto gatvėje klientus aptarnavusi 33 metų moteris. Butą ji pasakojo besinuomojanti.

Birželio 12 d. nustatyta, kad mieste, Antakalnio gatvėje, sekso paslaugas už pinigus teikė 36 metų moteris.

Trečioji ukrainietė, tokiu pačiu būdu sulaikyta ir atvežta į komisariatą, – atvirai pasikalbėti sutikusi Nataša.

Už vertimąsi prostitucija, atlygintinį naudojimąsi prostitucijos paslaugomis Administracinių nusižengimų kodekso 487 straipsnis numato baudą nuo 90 iki 140 eurų.

Ukmergėje – retenybė

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas sako, kad prostitucijos atvejai Ukmergėje nustatomi labai retai.

Nors teiginys, kad prostitucija pas mus neegzistuoja, skamba naiviai, tokių pažeidėjų ankstesniais metais nebuvo.

Ilgiau dirbę pareigūnai tokį atvejį prisimena maždaug prieš penkerius metus. O jau užsienietiškų „plaštakių“ nusileidimas – tikrai dešimtmečio įvykis.

Pareigūnai spėlioja, kad ligi šiol tokių paslaugų norintieji moteris pagal skelbimus susirasdavo, tikėtina, kituose miestuose. Na, bent jau jos taip tiesiogiai ir labai atvirai skelbimų portaluose susitikimo vietos neskelbdavo.

Rajono policijos pareigūnai primena, kad baudžiami ne tik seksualines paslaugas teikiantis, bet ir jas perkantis šio sandorio dalyvis.

Tiesa, nustatyti tokį veiksmą – pričiupti paslaugos gavėją – itin sudėtinga užduotis.

Siūlymai legalizuoti

Daugiau nei prieš trejus metus, minint Tarptautinę kovos prieš moterų prievartą dieną, Seime būta siūlymo naikinti baudas už vertimąsi prostitucija.

Kodekso pataisų autorės tuomet sakė, kad dabartinis Lietuvoje galiojantis prostitucijos reguliavimas yra paveldėtas iš sovietinės sistemos. Be Lietuvos, esą tik kelios Europos Sąjungos šalys baudžia seksualines paslaugas teikiančius asmenis, kitose 24 ES šalyse seksualines paslaugas teikiantys asmenys nėra baudžiami. Taip siekiama apsaugoti moteris, kurios į prostituciją yra įveliamos prekiautojų žmonėmis.

Tačiau projektui naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija tuokart nepritarta.

Šiuo metu kai kuriose Europos šalyse, tokiose kaip Nyderlanduose, Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, prostitucija yra legali ir jos paslaugų suteikimas yra reguliuojamas įstatymais.

Antai Lenkijoje prostitucija yra legali, tačiau viešnamiai ar kitos sąvadavimo formos ar vertimas užsiimti ja yra neleidžiami.

Rusijoje prostitucija yra nelegali, tačiau bausmės už ją yra labai nedidelės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)