Spausdinti šį puslapį

Šachmatininkai tęsia piliakalnių paieškas

Ant piliakalnio suplazdėjo šachmatininkų vėliava. Autorės nuotr. Ant piliakalnio suplazdėjo šachmatininkų vėliava. Autorės nuotr.

Ukmergės šachmatininkai aplankė dar tris Ukmergės rajono piliakalnius.

Netoli Siesikų yra Lokinės kaimas, kur dar yra išlikę ir Lokinės dvaro griuvėsiai. Dabar dvaras nėra išvaizdus, bet praeityje ten lankėsi daug įtakingų visuomenės veikėjų, kilmingų didikų. Dvaras minimas jau nuo 1585 metų.

Kurį laiką jis priklausė Radvilų giminei. Ir visai netoli kaimo yra Lokinės piliakalnis, kitaip vadinamas Kritkalnis. Piliakalnis visai nedidelis ir apaugęs žolėmis, krūmais. Jį žymi tik betoninis stulpas.

Netoli Ilgajo ežero radome Šinkūnų piliakalnį. Kažkada jis buvo didelis, iš visų pusių apsuptas pelkių. Tačiau sovietmečiu ten buvo kasamas žvyras. Netoli gyvenantis vyras pasakojo, kad kasant žvyrą rasta daug žmonių kaulų, nes ant piliakalnio buvo kaimo kapinaitės.

Jos jau seniai neveikiančios. Anot vietinio gyventojo, paskutinis ten palaidotas žmogus buvo apie 1804 metus. Nuvykę radome krūmais apaugusias senąsias kapines, dėl žvyro kasimo likusias duobes, suardytus piliakalnio šlaitus.

Toliau patraukėme į Laičių piliakalnį. Dar jis vadinamas Kaselio kalnu, Milžinų kapais, Džiugasalio kalnu. O ir atrodo jis kaip sala vidury laukų. Nei krūmų, nei medžių aplink jį nerasi, tik jaunas ąžuoliukas vidury kalno auga. Piliakalnis supiltas Plačiavos pelkėse. Kažkada Laičių ir kitoje pelkės pusėje esantį Saliečių piliakalnį jungė akmeninis grindinys – kūlgrinda. Tačiau sovietmečiu vietiniai jo piliakalniu nelaikė ir vežė iš ten akmenis statyboms, kasė durpes. Nors ir apardytas piliakalnis, tačiau yra vienas iš tų, kurį verta  aplankyti ir užlipus ant jo pasigrožėti gamta. Tiesa, gerai būtų, jei nors mažame tekelyje į kalną būtų nušienauti dilgėlynai.

Ukmergiškiai žaisdami šachmatais šią vasarą jau aplankė Vaitkuškio, Juodausių, Berzgainių, du Antatilčių piliakalnius. Iš viso jau rado 8 piliakalnius.

Buvo užsibrėžtas tikslas ant visų Ukmergės piliakalnių sužaisti šachmatų partiją. Surasti piliakalnius pagal duotą informaciją internete ar žemėlapiuose yra iššūkis, nes randama informacija yra pasenusi. Nežinojome, kad Ukmergės rajone yra 18 piliakalnių. Planuojame rasti juos visus.

Virginija SAVICKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)