Spausdinti šį puslapį

Visi jubiliejai – vienoje šventėje

Jubiliatų šventėje netrūko sveikinimų, vaišių, geros nuotaikos. Autorės nuotr. Jubiliatų šventėje netrūko sveikinimų, vaišių, geros nuotaikos. Autorės nuotr.

Jasiuliškių socialinės globos namuose gyvuoja unikali tradicija – metų pabaigoje minima jubiliejinių sukakčių tais metais sulaukusių visų gimtuvininkų – gyventojų ir darbuotojų – šventė. Jubiliejinė šiemet ir pati proga: šios šventės vyksta jau 30 metų.

Jubiliatų šventė šiuose namuose – viena laukiamiausių. Dar gerokai iš anksto vyksta generalinės repeticijos, o šventės dieną globotiniai nuo pat ryto puošiasi, moterys dabinasi lakuotais bateliais, darosi šukuosenas ir laukia svečių.

Šiemet pasveikinti ir apdovanoti 29 globos namų gyventojai, 10 esamų ir 3 buvę darbuotojai. Daugelio jų veikla įvertinta socialinės apsaugos ir darbo ministrės, mūsų savivaldybės skirtais ir kitais padėkos raštais.

Prisiminti ir šventėje dalyvavusių garbių svečių jubiliejai. Pasveikinti rugpjūtį 50-ąjį gimtadienį minėjęs meras Rolandas Janickas ir birželį šią sukaktį minėjęs UAB „Baltukmės statyba“, kuriai įstaiga dėkinga už renovaciją, vadovas Alvydas Pelakauskas.

Šventės svečiai kviesti apžiūrėti jubiliatų nuotraukų parodą, kurios eksponatų ieškota senuose archyvuose. Salėje ekrane rodyti ir prieš daug metų vykusių jubiliatų švenčių filmuoti archyviniai kadrai.

Sveikinimo žodį taręs globos namų direktorius Vilius Petrauskas pasakojo, jog pirmoji šventė įvyko 1986 metais. „Pirmosios šventės buvo kuklios. Tik vėliau pradėjom kviestis svečius iš kitų rajonų. O iš tų laikų turim septynis gyvus liudininkus, mūsų ilgaamžius, kurie prisimena pačias pirmąsias šventes“, – kalbėjo jis.

Senuosius kadrus komentavo ir renginio vedėja Daiva Šermukšnienė. „Tuomet nebuvo jokių socialinių darbuotojų. Švenčių ruošimo rūpestis tekdavo valgyklos darbuotojoms, o medicinos seselės nešdavo dovanėles jubiliatams į kambarius. Populiariausios dovanos moterims buvo skarelės pasipuošti, vyrams – lazdos pasiremti. Šventės dalyviams būdavo skirta Alberto Jusio parengta muzikinė programa. Su vadovu močiutės, pasidabinusios tomis baltomis skarelėmis, rengdavo nuostabius koncertus“, – sakė ji.

Beje, D. Šermukšnienė ir šventę kartu su ja vedęs direktoriaus pavaduotojas Algirdas Gimžauskas taip pat buvo pasveikinti 50-ojo jubiliejaus proga.

Renginyje visada labai laukiama ir buvusių įstaigos darbuotojų. Gausiais plojimais į sceną buvo palydėta šių švenčių pradininkė, buvusi įstaigos bibliotekos vedėja Vanda Masalskienė, kuri rašydavo švenčių scenarijus, jas vesdavo. Ji pasakojo įsimintiniausias akimirkas, prisiminė sveikintus ilgamečius.

„Kai pradėjau dirbti, čia buvo senelių internatas. Paskui – pensionatas, o dabar – socialinės globos namai. Tačiau nesvarbu, kokia iškaba kabės: svarbiausia, kad čia gyvena taurios sielos žmonės ir tokie darbuotojai dirba“, – šypsojosi direktorius V. Petrauskas.

Šventėje dalyvavo ir gausus būrys globotinių artimųjų, giminių, globėjų, krikšto tėvų. „Vis dažniau atvyksta pas mus saviškių aplankyti. Ir namo pasiima, ir per šventes, vasarą – atostogoms, – džiaugiasi jis. – Bet yra ir tokių, kurie nieko neturi, – koks trečdalis... Tai – pamestinukai, iš vaikų globos namų atėję, o vyresnių gyventojų visi giminės jau mirę...“

Globos namų vadovas už šventę bendruomenei bei svečiams dėkojo ir rėmėjams, kurių dėka visus pasitiko gausūs vaišių stalai, surengtas įspūdingas dainininko Vlado Kovaliovo koncertas. Sako, jog žvaigždę lengvai prisikalbino atvykti ir jis – tikrai ne brangininkas.

„Kasmet atsiklausiam pačių jubiliatų, kokio dainininko norėtų. Šiemet minėjo Radžį, bet jam – operacija...“ – pasakojo pašnekovas. Prisimena ir Andrių Rimiškį, kuris, anot direktoriaus, prieš kelerius metus „labai pavedė“. Kad susirgo ir vis dėlto neatvyks, pranešė jau pačią šventės dieną... Tuomet teko skubiai ieškoti išsigelbėjimo.

Šį kartą publiką linksmino ir Ukmergės meno mokyklos pučiamųjų orkestro muzikantai su vadovu Ričardu Kamarausku ir mokytoja Diana Savanevičiene, Vidiškių bendruomenės moterų ansamblis „Alyvos“. Parako niekuomet netrūksta patiems Jasiuliškių dainininkams ir šokėjams. Vienas jų – Genadijus Ginevičius – ant scenos jau – net du dešimtmečius.

Lauktuves vos spėjo dalinti sveikintojai, tarp kurių – svečiai iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kitų globos įstaigų, rajono savivaldybės, policijos komisariato vadovai, Vidiškių klebonas Laurynas Grikietis...

Direktorius pasidžiaugė ir kitomis šventinėmis šios įstaigos bendruomenės gyvenimo akimirkomis. Čia vyksta piešinių parodos, poezijos ir muzikos vakarai, šokama, vaidinama, keliaujama į ekskursijas. Neretai dalyvaujama įvairiose sporto varžybose, o globos namai iš tiesų gali pasigirti savo tenisininkų, kitų sportininkų respublikiniais, tarptautiniais pasiekimais.

Plati kūrybinė veikla: žmonės piešia, karpo, gamina kitus rankdarbius, padedami užimtumo specialistų. Dienos centre „Ąžuolas“ vyksta keramikos, floristikos užsiėmimai.

Šiuo metu Jasiuliškių socialinės globos namuose gyvena 290 globotinių, dirba 135 darbuotojai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)