Spausdinti šį puslapį

Prisiminta bažnyčios istorija

Į stendo atidarymą atvyko evangelikų reformatų bažnyčios kunigas R. Stankevičius. Gedimino Nemunaičio nuotr. Į stendo atidarymą atvyko evangelikų reformatų bažnyčios kunigas R. Stankevičius. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Deltuvos evangelikų reformatų bažnyčios bendruomenės seniai nebėra, o maldos namų griuvėsiai vargu ar kada bus atstatyti. Nepaisant to, nuo šiol kiekvienas čia atvykęs gali pamatyti, kaip ši bažnyčia kadais atrodė. Tokią galimybę suteikia ypatingas stendas.

Stendo atidarymas vyko praėjusį penktadienį.

Rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė Sonata Vitaitė pasakojo, kad jo gamybai finansavimas gautas iš Kultūros paveldo departamento, pateikus prašymą projekto daliniam finansavimui valstybės biudžeto lėšomis. Gauta 1500 Eur suma.

Skaidraus stiklo stendas pastatytas priešais apgriuvusį maldos namų pastatą. Ant jo išraižytas buvusios bažnyčios vaizdas. Toks, koks matyti išlikusiose senose nuotraukose.

Atsistojus ant specialios pakylos ir žvelgiant tiesiai pro stiklą, realus statinys regimas 3D formatu.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė pasakojo, kad konkursą laimėjusi darbus atlikusi įmonė turėjo nemažai sunkumų, gaminant stendą, nes jokiuose šaltiniuose nepavyko rasti statinio apimčių. Jas apskaičiuojant užtruko nemažai laiko. Tokie stendai lig šiol Lietuvoje nėra gaminami. Taip teigia jį sukūrusi firma.

Įgyvendintu sumanymu pasidžiaugė rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė.

Deltuvos pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Milda Belevičienė priminė šių dvasios namų istoriją.

Į modernaus stiklinio stendo atidarymą atvyko ir Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios kunigas Raimondas Stankevičius. Apgailestavo, kad Deltuvoje nebelikę nė vieno reformato ir kad stovėti tenka ne prie maldos namų, bet prie griuvėsių.

Vis dėlto kartu išreiškė džiugesį, kad ukmergiškiai puoselėja ir nepamiršta istorijos. „Kai nebėra kam kalbėti, šaukia akmenys“, – tokiais žodžiais į susirinkusiuosius kreipėsi dvasininkas, savo prasmingą kalbą užbaigęs visuotine malda.

***

Evangelikai reformatai priklauso grupei krikščionių protestantų bažnyčių, susijusių su Cvinglio ir J. Kalvino doktrinomis, tačiau organizuotų nepriklausomai viena nuo kitos. Yra kelios šios protestantizmo krypties formos.

Pirmos reformatų bažnyčios atsirado Europoje 16-ame amžiuje, paskui vystėsi kartu su protestantizmu. Vėliau paplito Europoje ir JAV. Didžiausią įtaką reformatų tikėjimo puoselėjimui ir plitimui Lietuvoje turėjo didikai Radvilos.

***

Deltuvos evangelikų reformatų bažnyčios pirminės statybos tiksli data nėra žinoma. Vis dėlto istorikai daro išvadą, kad Deltuvos kalvinistų bažnyčia įsteigta prieš 1570 m. ir yra viena pirmųjų reformatų bažnyčių Lietuvoje.

Dokumentai byloja, kad 1704 m. bažnyčia buvo remontuota, vėliau kelis kartus taisyta, dar daugiau nei po šimtmečio įstatyti nauji langai, 1827 ir 1848 m. taisytas stogas, kelis kartus – bokštas.

Deltuvos evangelikų reformatų bažnyčia – retas pereinamojo iš gotikos į renesansą stiliaus pavyzdys Lietuvoje. Deja, po Pirmojo pasaulinio karo ji nebeveikė, o per Antrąjį, besitraukiant vokiečiams, buvo labai smarkiai apgriauta.

***

Sovietmečiu, 1969 m., bažnyčios liekanas norėta konservuoti.

To meto pastato būklės aprašyme pažymėta, kad pastatas buvo avarinis, be stogo, be perdengimų, bokštas nugriuvęs ir išgriuvusios dalys angų. Sienos ir langų angos buvo išlikusios beveik visos. Ketinta užkonservuoti pastatą, tačiau to padaryta taip ir nebuvo.

Ukmergiškiai šiuos dvasios namus neretai pavadina kirche. Tai vokiškas bažnyčios pavadinimas. Patys evangelikai reformatai mums siūlo jo vengti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)