Spausdinti šį puslapį

Įvertintos pastangos, kuriant miestelio herbą ir vėliavą

Seniūnė R. Mikutienė ir Žemaitkiemio seniūnaitis A. Aukštuolis prie prezidentūros sostinėje. Seniūnė R. Mikutienė ir Žemaitkiemio seniūnaitis A. Aukštuolis prie prezidentūros sostinėje.

Žemaitkiemio bendruomenei įteikta Lietuvos heraldikos komisijos padėka už istorinės ir kultūrinės atminties išsaugojimą Lietuvos heraldikoje, už šiandienos valstybei ir jos ateičiai reikšmingą darbą, kuriant Žematikiemio herbą.

Žemaitkiemio seniūnė Rita Mikutienė ir seniūnaitis Antanas Aukštuolis šį apdovanojimą atsiėmė šalies prezidentūroje įvykusiame pirmame tarptautiniame heraldikos forume, skirtame Tarptautinei heraldikos dienai paminėti.

Žemaitkiemiečiai su dar penkių miestelių atstovais į šį renginį buvo pakviesti sudalyvauti municipalinės heraldikos pagerbimo ceremonijoje, kadangi pernai įteisino bei pasigamino savo herbus ir vėliavas.

Renginio dalyviai galėjo apžiūrėti Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių piešinių parodą „Vytis mūsų vėliavose“, jiems organizuota ekskursija į Valstybės pažinimo centrą.

Pasak seniūnės R. Mikutienės, Žemaitkiemio miestelis, skaičiuojantis savo gyvavimo 450-uosius metus bei turėjęs turgaus, prekymečio privilegiją ir turtingą istoriją, ilgą laiką neturėjo herbo, o jo sukūrimas dėl įvairių priežasčių užtruko kone du dešimtmečius.

„Kadangi herbas – tai miestelio išskirtinumo ženklas, 1996 metais gimė idėja jį sukurti. Minčių sėmėmės iš visur – mokykloje klausėme vaikų, mąstėme kartu su senoliais ir kraštiečiu menininku Vidu Kazimieru Gibavičiumi. Priėjome prie nuomonės, kad Žemaitkiemio miestelis išsiskyrė savo unikaliu gamtos reiškiniu – meteoritais, kurie iškrito 1933 metų vasario 2 dieną. Šis meteoritų lietus išgarsino Žemaitkiemio vardą visame pasaulyje. Tad herbe ir vaizduojamas meteoritų lietus. Auksinė spalva simbolizuoja turtą, žalia – žemę bei gyvybę, o mėlyna – tikėjimą ir viltį“, – sakė R. Mikutienė.

2003 metais kraštiečio dailininko architekto Vido Kazimiero Gibavičiaus sukurtą herbą ir vėliavą per Žolinės atlaidus pašventino kunigas Šarūnas Petrauskas. Vėliavos gaminimą parėmė Žemaitkiemio bendruomenės nuolatiniai rėmėjai – bendrovė „Ukmergės versmė“, o ją pasiuvo ir išsiuvinėjo Kauno vienuolės.

Tačiau šio herbo, deja, nepatvirtino heraldikos komisija. Paaiškinimas buvo paprastas – tokio dydžio miesteliui šis herbas esą per sudėtingas.

Pernai, susirgus herbo autoriui V. K. Gibavičiui, jo kūrimą perėmė dailininkas Nerijus Treinys. Jis išsaugojo tą pačią idėją – vaizduojami krintantys meteoritai. Šį herbą Lietuvos Respublikos heraldikos komisijos teikimu 2017 metų liepos 14 dienos dekretu patvirtino Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Taigi dabar Žemaitkiemyje plevėsuoja ir jį puošia ne tik valstybinė trispalvė, bet ir vėliava su šio miestelio herbu.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai


Licencijuotuose Lietuvos kazino internetu lošimai mieste taip pat yra legalūs.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)