Talaluškų šventė džiugina jau ketvirtus metus

Gaspadinės Jolita ir Angelė ruošia „Šratinę zacirką“. Autorės nuotr. Gaspadinės Jolita ir Angelė ruošia „Šratinę zacirką“. Autorės nuotr.

Birželio 30 d. Valų bendruomenės namuose jau ketvirtą kartą susirinkusiuosius džiugino talaluškų šventė, kuri dažno jau vadinama tradicine.

Šiemet šventė pavadinta „Kas kam rūpi ant liežuvio tupi“. Juk talaluškos – humoristinės lietuvių liaudies dainos, o būta šventės metu ne tik jų – pasakotos pamokančios, nuotaikingos istorijos, vaidintos anekdotinės situacijos.

Pirmosios atvykusiuosius pasitiko gaspadinės Angelė ir Jolita, kurios gnaibė „Šratinei zacirkai“ miltų tešlos gabalėlius. Šį receptą gaspadinė Angelė sužinojusi iš savo mamos. „Šratinė zacirka“ skiriasi nuo tradicinės tuo, kad miltų tešlą reikia gnaibyti labai mažais gabalėliais, susukant rutuliuką – šratuką. Kad gaspadinėms nebūtų liūdna ir besirenkantys svečiai guviai nusiteiktų, lydėjo Tado, Albino, Romo ir kitų armonikierių atliekamų melodijų garsai.

Šmaikščias talaluškas, pasakojimus, humoristinius kupletus dovanojo UKC Dainavos skyriaus vadovės Drąsutė Kaselienė ir Loreta Talutienė, muzikantas, „štukorius“ Stanislovas Markevičius iš Šešuolių, beveik, kaip teigęs, 1 500 kartų atgrojęs vestuvėse, Balelių UDC moterų ansamblis (vad. Virginija Kaziūnienė), vietos saviveiklininkai. Rečionių bendruomenės artistės (vad. Rita Čižiūnienė) vaidino vaizdelius, kuriuos sukūrė Anelė Stancikienė. Ukmergės miesto bendruomenė „Kaimynai“ susirinkusiuosius vaišino „Makučiu“ – keptomis tarkuotomis aštriomis bulvėmis ant laužo.

Istoriją apie vantos lapą pasakojo, atskubėjusi nuo verdamos „zacirkos“, apie kurią netgi sukūrusi dainą, gaspadinė Angelė.

Kolektyvai su savo programomis pasirodė netradicine eilės tvarka, o – išskaičiuoti skaičiuote meno vadovės Alės Ališauskienės.

Šventės pabaigoje, įteikus padėkas kolektyvams ir vietos ūkininkui Antanui Voveriui už iš medžio išdrožinėtas dovanas.

Pasidžiaugta, kad Valų kaimo bendruomenei Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga įteiktas dovanojimo aktas. Juo gauta 42 tomų knygų serija „Lietuvių literatūros lobynas. XX amžius“, kuri papildys bendruomenės biblioteką. Aktas įteiktas Valų kaimo bibliotekininkei Aldonai Gelūnienei.

Pasidžiaugti ir palinkėti niekada neblėstančios energijos atvyko ir kaimyninio Žemaitkiemio miestelio bendruomenės nariai.

Gera nuotaika, dainos, šokiai ir armonikų garsai susirinkusiuosius lydėjo visą popietę.

Ala BUŠINSKIENĖ

Ukmergės kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus renginių organizatorė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų