Spausdinti šį puslapį

Siesikuose seniūnijos gyrėsi šių metų derliumi

Šventė prasidėjo rajono merui Rolandui Janickui iš pilies balkono išmetus molinę puodynę su šventės pinigėliais. Autoriaus nuotr. Šventė prasidėjo rajono merui Rolandui Janickui iš pilies balkono išmetus molinę puodynę su šventės pinigėliais. Autoriaus nuotr.

Paskutinį rugsėjo šeštadienį Siesikų pilies kiemas sulaukė gausaus būrio svečių – čia suvažiavo visų rajono seniūnijų atstovai, muzikiniai kolektyvai ir gausus būrys smalsuolių. Pilies kieme vykusioje derliaus šventėje „Angelų sargų kermošius“ buvo galima pamatyti, kuo turtingas mūsų kraštas, įsigyti skanėstų, rankdarbių, vaistažolių, paragauti siūlomų patiekalų.

Šventė prasidėjo rajono merui Rolandui Janickui iš pilies balkono išmetus molinę puodynę su šventės pinigėliais. Juos susirinko vaikai, o pilies šeimininkai (Valentina Karaliūnienė ir Kęstutis Motiejūnas) žiūrovus pakvietė į žirgų lenktynes. Keturiuose važiavimuose varžėsi po keturis žirgus. Daugiausiai aistrų sulaukė žirgų rungtis jojimas, kuriame varžėsi dvi merginos ir broliai Vygailas ir Dainius Perednikai. Rungtį laimėjo vyresnis brolis Dainius. Varžybas šmaikščiai komentavo Deltuvos seniūnas, žirgininkas Gintaras Radzevičius.

Po to žiūrovai pabiro apžiūrėti seniūnijų kiemelių. Šalia prekeivių palapinėse buvo galima nusipirkti net kalnų šunį ar jėgas išbandyti sporto rungtyse – kelti moliūgą, mesti aulinį batą ar pasagą.

Kiekvienas seniūnijos kiemelis buvo ypatingas. Juos visus aplankė ir įvertino komisija, vadovaujama savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo Salvijaus Stimburio.

Taujėnų seniūnija kvietė pasėdėti senoviniame mokykliniame suole ir paragauti čia pat kepamo šakočio, Želva viliojo armonikų garsais, Šešuolių seniūnija demonstravo rudens gėrybes ir senovinį žaidimą, Deltuva kvietė paragauti bulvinių blynų, Lyduokiai ir Pabaiskas pristatė, ką užaugino, Žemaitkiemio atstovai malė grūdus, sijojo miltus, Siesikų kiemelis atsivežė net undinę... Veprių seniūnija pristatė „aptieką“ su vaistais nuo 100 ligų.

Kultūros centro Veprių skyriaus darbuotoja, žolininkė Rasa Šimonienė kvietė kvėpuoti žolelių dūmais, pasėdėti ant kaštonų. 

Kiemelių varžybose nugalėjo Pivonijos seniūnija, kurioje ponas su baudžiauninkėmis pristatė dvaro fotoateljė ir dvaro skalbyklą.

Scenoje koncertavo Ukmergės kultūros centro tautinių šokių kolektyvas „Vilkmergė“ (vad. Regina Zabielienė), Panevėžio kultūros centro Panevėžio bendruomenių rūmų pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Sidabra“ ir jaunimo liaudiškų šokių kolektyvas „Austėja“ bei Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos šokių kolektyvas „Siaustinis“ (kolektyvų vadovė Kristina Nainienė).

Koncertą baigė kantri muzikos kapela „Sadūnai“.

Dar prasidedant šventei seniūnai „aukojo“ daržoves daržovienei. O seniūnijų daržovienes ragavę žiūrovai balsavo, kuri iš jų skaniausia. Varžybose nugalėjo Siesikų ir Pivonijos seniūnijų daržovienės.

Tradiciškai buvo renkama sunkiausia bulvė, kopūstas, burokėlis, moliūgas ir morka. Sunkiausią moliūgą pristatė šešuoliškiai – jis svėrė 54,5 kg, sunkiausia bulvė užaugo Siesikuose (1,390 kg), kopūstas (15 kg) – Pivonijoje, burokėlis (4,2 kg) – Lyduokiuose, morka (1,8 kg) – Vidiškiuose.

Šventė baigėsi padėkų kaimo bendruomenėms įteikimu. Kitais metais derliaus šventės vartai bus atverti Pabaiske.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)