Bažnyčios remontui gauta valstybės parama

Gražinama Lyduokių bažnyčia. Gedimino Nemunaičio nuotr. Gražinama Lyduokių bažnyčia. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lyduokių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje šiuo metu atliekami stogo remonto darbai. Šie maldos namai įtraukti į valstybės saugomų bažnyčių sąrašą, tad parengus projektą remontui gauta valstybės parama.

Lyduokių bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas pasakojo, kad stogą buvo būtina keisti – jis paseno, prakiuro ir buvo ne kartą lopytas. Būklė pripažinta avarine.

Ieškodama finansavimo šaltinių bažnyčia parengė projektą valstybės paramai gauti ir jį laimėjo. Prie darbų taip pat prisidėjo rajono savivaldybė ir pati bendruomenė.

Klebonas pasakojo, kad darbai vyksta labai rimti. Keičiamas visas stogas, vandens nuotekų sistemos, bokštai, visos medinės konstrukcijos, elektros instaliacija.

Šventos Mišios bažnyčioje rekonstrukcijos metu aukojamos – darbininkai dirba tik darbo dienomis.

Klebonas pasakojo, kad šiam projektui ruošėsi dvejus metus – rengė dokumentus, samdė pastato ekspertus, rašė ir tobulino paraišką.

Paskaičiuota, kad visai stogo rekonstrukcijai prireiks per 100 000 Eur. 35 tūkst. prisideda parapija, 10 tūkst. paramą skiria savivaldybė. 55 tūkst. pagal parengtą projektą skiria Vyriausybė.

Stogo remontą planuojama užbaigti šiemet, tad prašoma skirti papildomų lėšų iki numatytos sumos.

Š. Petrauskas dėkoja visiems prisidėjusiems prie šių darbų ir rengimosi jiems. Sako, kad jau parengtas tęstinis projektas šios bažnyčios fasado remontui.

Projektą rengusi Lyduokių bendruomenės pirmininkė, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios pastoracinės tarybos narė Auksė Pusvaškienė pasakojo, kad jis rengtas pagal Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutartį dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje įgyvendinimo programą.

Pasakojo, kad šio projekto rengimas, projektinės dokumentacijos stogui ir fasadui ruošimas buvo labai ilgas ir atsakingas darbas.

Džiaugiasi, kad ženklia dalimi prie remonto prisidėjo parapijiečiai. Lėšas iš parapijiečių, kraštiečių, verslininkų šiam kilniam tikslui rinko bažnyčios pastoracinės tarybos nariai.

Klebonas šiuo metu rengiasi tęsti ir kitų maldos namų, kuriuose taip pat klebonauja, remonto darbus. Tai Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčia, kuri remontuojama etapais, tiesa, ne projektinėmis, o tik savomis ir rėmėjų lėšomis.

Šis pastatas taip pat renovuojamas etapais. Šiuo metu atsiskaitoma už jau nuveiktus darbus ir planuojami pamatų tvarkymo ir restauravimo darbai. Kitiems metams yra planų, bet dar nėra lėšų, tad kol kas vyksta jų paieška.

Klebonas pastebi, kad vien tik savais ir rėmėjų pinigais remonto darbus galima atlikti sparčiau – nereikia tiek daug popierizmo. Tačiau jei jie didžiuliai, įgyvendinti be valstybės paramos būtų labai sudėtinga.

Pagal minėtą Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties programą šiais metais Vyriausybė skyrė paramą 22 projektus teikusioms Lietuvos bažnyčioms.

Valstybė šiems darbams įgyvendinti skyrė daugiau nei milijoną eurų.

***

Mūrinę bažnyčią Lyduokiuose 1623 m. pastatė Henrikas Padlevskis. Prie jos buvo įsteigta prieglauda, veikė parapinė mokykla.

1884 m. Lyduokių dvaro savininko, karo inžinieriaus Henriko Voinickio ir parapijos lėšomis bažnyčia padidinta, pristatyti du bokštai.

Per Antrąjį pasaulinį karą bažnyčia apgadinta, o po karo suremontuota. Šv. arkangelo Mykolo bareljefą ant stogo atstatė ilgametis bažnyčios zakristijonas Mykolas Vaskela ir jo sūnus Mykolas Vaskela.

Bažnyčioje yra 4 dailės paminklai, įrašyti į kultūros vertybių registrą. Vienas reikšmingiausių – molbertinės tapybos XVIII a. nežinomo dailininko paveikslas „Puota Emause“.

Bažnyčioje, be įvairių dailės kūrinių, yra ir įdomių relikvijų– Dievo kančios simbolių (erškėčių vainikas, rykštė, nendrės, vinys), kuriuos 1893 m. pėsčiomis iš Jeruzalės parnešė Slabados kaimo gyventojas Antanas Juras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų