Spausdinti šį puslapį

Lyduokiai turės herbą

Lyduokių seniūnija – viena iš paskutinių rajone, dar neturinti herbo. Seniūnijos iniciatyva jis pradėtas kurti 2018 metais. Lietuvos heraldikos komisija neseniai pritarė Lyduokių herbo eskizui. Jis pateiktas tvirtinti Ukmergės rajono savivaldybės tarybai.

Kadangi tai valstybinės institucijos herbas, jo kūrimo ir derinimo procedūrų procesas užtruko beveik trejus metus. Pasak Lyduokių seniūno Vytauto Toliūno, per šį laiką keitėsi ir dailininkai ir eskizo variantai, dalyvauta dešimtyje komisijos posėdžių.

Rajono savivaldybės tarybai pateikto tvirtinti herbo eskizą sukūrė dailininkas grafikas, plakatistas profesorius Juozas Galkus.

Herbe atsispindės Lyduokių pavadinimo kilmė, buvęs ir išlikęs populiarus šio krašto amatas – kryždirbystė ir botaniniai krašto gamtos objektai – gamtos paminklai Felinkos ir Lentvorų ąžuolai. Herbo spalvos – mėlyna ir auksinė.

Manoma, kad Lyduokių pavadinimas kilęs nuo  žodžio „lydimai“. Taip vadinami iškirsti miško plotai. Kadaise šiame krašte buvo iškirsti medžiai, išrauti kelmai, kad čia galėtų įsikurti gyventojai.

Herbo eskizas šiuo metu pristatomas rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdžiuose. Patvirtinus eskizą, bus gaminamas herbo etalonas pagal numatytus matmenis.

Herbą rajono savivaldybės tarybos siūlymu dar turės patvirtinti Lietuvos Respublikos prezidentas. Tik tuomet jį bus galima naudoti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)