Algirdų aikštės rekonstrukcijos darbų projekto vadovas  – Deltuvos seniūnas G. Radzevičius.  Autorės nuotr. Algirdų aikštės rekonstrukcijos darbų projekto vadovas – Deltuvos seniūnas G. Radzevičius. Autorės nuotr.

Dainavoje jau kurį laiką vyksta Algirdų aikštės rekonstrukcijos darbai. Gyvenvietės centre esanti aikštė, sovietmečiu – pavyzdinė, parodomoji, šiandien jau yra atgyvenusi. Ji bus pertvarkyta ir atrodys visiškai kitaip.

Dabar ardoma aikštės betono danga, kuri, pasak Deltuvos seniūno Gintaro Radzevičiaus, yra „morališkai ir fiziškai pasenusi“. Vietoje jos bus įrengta trinkelėmis klota važiuojamoji dalis, automobilių stovėjimo aikštelės, pėsčiųjų takeliai, žaliosios zonos su vejomis, suoliukai bei šiukšliadėžės.

Taip pat bus įrengta nauja apšvietimo linija su gatviniais ir parkiniais šviestuvais. Numatyta įrengti 19 šviestuvų. Planuojama atnaujinti vandens nuvedimo inžinerinius tinklus. Požeminiai tinklai, pasak seniūno, yra geros būklės ir jų rekonstruoti nereikia.

G.Radzevičiaus teigimu, įgyvendinus šį projektą, pagerės gyvenamoji aplinka, tikimasi, kad pabrangs ir nekilnojamasis turtas.

Atsižvelgta į pasiūlymus

Projektas vietos bendruomenei buvo pristatytas 4 kartus, organizuojant susirinkimus su vietos gyventojais. Buvo pildomi protokolai, kuriuose užfiksuoti gyventojų pasiūlymai. Atsižvelgiant į juos, pakoreguotas projektas. Anot seniūno,  gyventojų prašymu aikštėje išliks senieji medžiai ir bus pasodinta naujų. Gyventojai taip pat pateikė siūlymus dėl važiuojamosios dalies ploto, automobilių stovėjimo aikštelių ir apšvietimo įrengimo.

Nepaisant to, kad dainaviškiai buvo supažindinti su projektu ir net iš dalies įtraukti į planavimą, sulaukta priekaištų.

Nors, pasak seniūno, susirinkimų metu kalbėta, jog kol vyks aikštės rekonstrukcija, bus dulkių, triukšmo bei teks prisitaikyti prie to, jog kurį laiką nebus privažiavimo prie gyvenamųjų namų, kai kurie gyventojai, nedalyvavę susirinkimuose, prasidėjus darbams, skundėsi dėl iškilusių nepatogumų.

G.Radzevičius paaiškino, kad darbai vykdomi taip, jog bent specialiosios tarnybos turėtų galimybę privažiuoti prie gyvenamųjų namų kuo arčiau ir, nelaimės atveju, operatyviai suteikti žmonėms pagalbą.

Projekto vertė

Šis projektas pradėtas rengti 2016 metais. Jo vadovas – Deltuvos seniūnas G. Radzevičius. Buvo paskaičiuota preliminari kaina, kuri, pasak seniūno, iki šių metų buvo gerokai išaugusi, tačiau karantino metu kainos krito ir darbai nupirkti už tiek, kiek ir buvo paskaičiuota.

Balandžio mėnesį buvo sudaryta Ukmergės rajono savivaldybės komisija, paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas.  Jame dalyvavo trys įmonės iš Alytaus, Molėtų ir Ukmergės.  Konkursą laimėjo Molėtų rajone įsikūrusi Žiuko įmonė. Pasak G. Radzevičiaus, vietinės įmonės pasiūlyta kaina buvo aukščiausia.

Projekto vertė viršija 183 tūkst. eurų. Rangos darbams numatyta  170 tūkst. eurų, o 13 tūkst. eurų atsiėjo projekto paruošimas bei kiti administraciniai darbai. Techninio projekto rengimas kainavo 2 550 eurų, techninio projekto ekspertizė – 802 eurus.

Taip pat buvo atlikti geologiniai tyrimai, padaryta topografinė nuotrauka, suformuotas sklypas. 

93,8 tūkst. eurų sudaro Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos, 16,5 tūkst. eurų – Lietuvos valstybės biudžeto lėšos, beveik 73 tūkst. eurų –  paramos gavėjo, tai yra Ukmergės rajono savivaldybės, lėšos.

Pasak seniūno, savivaldybė panaudojo sutapytas lėšas. Vilniaus apskričiai buvo skirta lėšų infrastruktūros gerinimui. Įgyvendinus numatytus projektus didesniuose Ukmergės rajono miesteliuose – Želvoje, Taujėnuose, Siesikuose – dalis lėšų sutaupyta. Iš šio rezervo ir skirtas finansavimas Dainavos gyvenvietės infrastruktūros atnaujinimo darbams.

Darbai pradėti prieš tris savaites, juos planuojama užbaigti iki kitų metų balandžio 31 dienos.

Įtraukiami vietos gyventojai

Dainavos seniūnaitis Antanas Remeika kasdien atvyksta į aikštę patikrinti, kaip vykdomi darbai. Teritoriją prižiūrėti padeda seniūnijoje už pašalpas atidirbantys asmenys. Įvairius aplinkos tvarkymo darbus dirba 12 žmonių.

Pasidomėjus, ar beardydami betoną darbininkai neatrado įdomių radinių, seniūnas paaiškino, kad kasama ne giliau nei 1 metras, tad archeologinių radinių, turinčių išliekamąją vertę, nerasta.

Žmonių prisiminimuose

Dainava šiemet mini 55 metų sukaktį. Dabar čia gyvena apie 500 gyventojų. Šios bendruomenės pirmininkė Vaclova Viktorija Markūnienė pasakojo, kad tėvai čia persikėlė iš vienkiemio Razinų kaime, kuriame dar gyveno Tamošiūnai bei Atkočiūnai. Šeima gavo 1 kambario butą. Moteris mena, kaip gyvenvietėje buvo statomi 4 pirmieji daugiabučiai namai. „Vėliau čia sukėlė žmones iš įvairių kraštų. Juos vadinome atėjūnais“, – sako V. Markūnienė. Ji prisimena Dainavos klestėjimo laikus, džiaugiasi, kad ir dabar čia yra mokykla, parduotuvė, kultūros namai, biblioteka, maldos namai, atvyksta mobilioji laiškininkė, aktyviai veikia bendruomenė.

Algirdų kaime gyvenantis Rimantas Osmanas papasakojo, kad seniau ši vieta vadinta Rūriškėmis, tačiau, įkūrus gyvenvietę, ji pervadinta Dainava. Dar patikslino, kad gyvenvietė  įkurta Algirdų ir buvusio Rūriškių kaimų teritorijoje. Dėl to pagrindinė aikštė ir pavadinta Algirdų aikšte. Sovietmečiu ji buvo parodomoji.

Dainavoje buvo tarybinio ūkio kontora, netoliese veikė paukštynas. Pasak vyriškio, tiek gyvenvietė, tiek paukštininkystės ūkis buvo itin pažangūs, atvykstantiems svečiams rodyti kaip pavyzdiniai.  R. Osmanas sakė, kad žmonės iš senųjų aplinkinių kaimų – Algirdų, Baraučiznos, Dimšiškių bei kitų, – kur šeimos gyveno vienkiemiuose, buvo iškeldinti, pasklido po rajoną bei Lietuvą, o sodybos nugriautos. Daugeliui buvo pasiūlyta keltis į naujai kuriamą Dainavos gyvenvietę arba Leonpolį. Vieni gavo butus, kiti pasistatė namus.

Dainava 1950–1992 m. buvo Leonpolio paukštininkystės ūkio centrinė gyvenvietė. Ji pastatyta 1965–1971 m. kaip eksperimentinė, siekiant, kad būtų pavyzdinė. Gyvenvietę projektavo architektai V. Šimkus ir R. Kamaitis, (pelnę TSRS valstybinę premiją 1971 m.). Želdynus projektavo kraštovaizdžio architektas Alfonsas Kiškis. Gyvenvietėje nuo 1968 m. veikė aštuonmetė mokykla, čia buvo vaikų darželis, medicinos punktas, ryšių skyrius, buitinio aptarnavimo įstaigos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Ernestas 2020-06-22 17:44
Kur galima visą projektą pamatyt?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # reda 2020-06-22 18:44
Ukmerges savivaldybes svetaineje, ten kur teritoriju planavimo dokumentai
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų