Vyko litvakų tradicinių patiekalų pristatymas. Vyko litvakų tradicinių patiekalų pristatymas.

Ukmergėje buvusioje žydų berniukų pradinėje mokykloje, 2019 metų vasarą veiklą pradėjo Tolerancijos centras. Oficialus atidarymas įvyko rugsėjo 1 dieną, tačiau lankytojus centras pakvietė dar gegužę. Apie veiklas pirmaisiais metais papasakojo Ukmergės kraštotyros muziejaus Tolerancijos centro vadybininkė Erika Buikauskienė.

Pastato istorija skaičiuojama nuo 1898 metų. Jis iškilo mecenato, garsaus Šiaulių fabrikanto Chaimo Frenkelio, kilusio iš Ukmergės, dėka. Pradinė mokykla, kurią lankė berniukai iš neturtingų žydų šeimų, čia veikė iki Antrojo pasaulinio karo. Pokariu pastatas buvo nacionalizuotas sovietų. Jame veikė dailės mokykla. Dėl avarinės būklės 2009 metais įstaiga iškelta kitur, o pastatas stovėjo nenaudojamas.

Atnaujintas pagal projektą

2017 metais Ukmergės rajono savivaldybė pradėjo įgyvendinti pastato atgaivinimo ir pritaikymo miesto bendruomenės reikmėms projektą, kol galiausiai jis pravėrė duris lankytojams. Pagal projektą planuota čia suburti miesto bendruomenę kultūriniams, edukaciniams renginiams, bendruomeninėms šventėms, pristatyti žydų ir lietuvių tautų kultūros paveldą, puoselėti darnius bendruomeninius ir tautų santykius. Įkurto Tolerancijos centro administravimas ir valdymas buvo perduotas Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centrui (TVIC), o 2019  metais, TVIC sujungus su Ukmergės kraštotyros muziejumi, Tolerancijos centras tapo muziejaus dalimi.

Pastatą prikėlus naujam gyvenimui, jame įrengtos edukacinės klasės, neformalaus ugdymo patalpos, salė, patalpos žydų bendruomenės centrui. Kultūros paveldo objekte išliko autentiškas fasadas, stogo puošmenos, vidinė struktūra, interjero spalvos, langų rėmai, vidinės durys, koklinės krosnys.

Tad veriame paradines duris ir žengiame į vidų.

Patalpos bendruomenei

Palypėjus laipteliais ir pasukus į kairę, pirmiausia mus pasitinka žydų bendruomenės patalpos.

 Čia vyksta bendruomenės narių susirinkimai, šventės. Ukmergės žydų bendruomenei šis centras yra ypatinga vieta, susijusi su jų istorija ir viena iškiliausių asmenybių Lietuvoje Ch. Frenkeliu.

Įvairios veiklos

Žengdami toliau randame fotografijos studiją. Ja galima naudotis, norint surengti fotosesiją. Priemonių fotosesijoms tolerancijos centras nesuteikia, jų įsigyti tikimasi ateityje per projektus. Dabar reikia turėti savo priemones. Fotosesijų laiką būtina suderinti iš anksto. Du kartus per savaitę fotografijos studijoje vyksta neformaliojo švietimo (NVŠ) programa, kurios metu vaikai dėlioja lego.

Priešais fotostudiją, kitoje koridoriaus pusėje, yra muzikos klasė. Nuo praeitos vasaros iki pat karantino paskelbimo joje vyko individualūs perkusinės muzikos užsiėmimai neįgaliems vaikams.

Toliau – tekstilės klasė. Pusę metų kartą per savaitę joje vyko skiautinių užsiėmimai. Dar šioje klasėje buvo pinami krepšiai, surengta siūtų ir veltų lėlių paroda. Keletą kartų vyko piešimo ant šilko pamokos.

Praeiname administracijos kabinetą, kuriame dirba vadybininkė. Ji ir yra visų Tolerancijos centro veiklų bei projektų koordinatorė.

Tradiciniai patiekalai

Kitame koridoriaus gale yra maisto gaminimo patalpa. Ją įveiklinti stengiamasi per projektus. Centro atidarymo metu Ukmergės miesto bendruomenė „Kaimynai“ čia pristatė savo tradicinį patiekalą – kepė makutį (bulvinius blynus), kurį šventės svečiai ragavo su įvairiais padažais.

Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos ir Ukmergės Dukstynos pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centrų susitikimo metu čia gaminti žydiško paveldo patiekalai – plovas, silkių kapotinis, tradiciškai vadinamas „foršmaku“ ir kiti.

Šioje patalpoje vyksta ir nuolatinės veiklos. Du kartus per savaitę pagal NVŠ programą vaikai čia daro eksperimentus ir sprendžia galvosūkius. Kartą per savaitę –vyksta fotografijos būrelis.

Erdvės išnaudojamos

Kelionę po patalpas užbaigiame veidrodžių sale. Čia du kartus per savaitę vyksta šokių studijos „Domino“ pramoginių ir lavinamųjų šokių pamokos vaikams bei suaugusiesiems porose ir individualiai. Kartą per savaitę salėje rengiami jogos užsiėmimai. Taip pat čia vedamos kūno dizaino asmeninės treniruotės bei nirvanos užsiėmimai.

Be nuolatinių veiklų salėje vyksta ir užsakomieji renginiai – seminarai, mokymai, konferencijos, susirinkimai, šventės.

Kabinetus, klases ir kitos paskirties patalpas jungia koridorius. Jame rengiamos parodos. Centro atidarymo metu svečiai galėjo pamatyti žydų bendruomenės nario fotografijų parodą, pristatančią žydų tautos žmonių, gyvenusių Dieveniškių vietovėje, istoriją bei kultūrą.

Vėliau buvo surengta tautodailininkės Astos Girnienės nertų lėlių paroda, pristatanti lietuvių tautinius kostiumus. Taip šiandien po Tolerancijos centro skliautais persipina dviejų tautų – lietuvių ir žydų – menas, papročiai, tradicijos.

Kiemelyje – dirbtuvės

Tolerancijos centrui priklausančioje teritorijoje atskirame namelyje yra įsikūrusios keramikos dirbtuvės. Jose vyksta užsiėmimai suaugusiesiems ir vaikams. Kartą per savaitę užsiėmimai vedami pagal NVŠ programą, kiti yra mokami.

Naujovė Ukmergėje – stiklo dirbinių užsiėmimai. Jie organizuojami atskiroms grupėms pagal susitarimą.

Tolerancijos centro kiemelyje atidarymo metu lankytojai galėjo užsisakyti jame išaugusių ąžuoliukų daigų – tris dešimtmečius čia žaliuojančio korėjietiško ąžuolo sodinukų. 2019 metų Miesto šventės metu buvo įsikūrusios jaunimo veiklos. Vyko mandalų piešimas, tapyba ant vandens, svečiai buvo vaišinami turkiška kava.

Būsimi projektai

Dauguma Tolerancijos centro veiklų sukasi nuo rudens iki pavasario, o vasarą nurimsta ar visai nutrūksta. Vadybininkė E. Buikauskienė sakė, kad centras yra atviras visoms idėjoms ir pasiūlymams. Su naujųjų medijų meno klubu „Pozityvas“ planuojama įkurti ekspozicijų erdvę.

Karantinas pakišo koją suplanuotiems projektams, dėl to nepavyko surengti tautodailininkų savaitės, skirtos Tautodailės metams paminėti. Tikimasi, kad ji įvyks rudenį.

Rugsėjį planuojama įgyvendinti ir kitą projektą, kurio metu visuomenė galės susipažinti su žydų architektūros paveldu, žydiškomis šventėmis bei jų tradicijomis.

Numatytas vietos veiklos grupės finansuojamas projektas 50+, skirtas  neįgaliųjų, emigrantų ir kitataučių integracijai į darbo rinką.

Planuose ir specialūs renginių, švenčių, edukacijų pasiūlymų paketai įmonėms. Bus galima užsisakyti salsos vakarą, išvyką baidarėmis ir pan.

Vadybininkė sakė, kad kuriant Ukmergės tolerancijos centrą, pagrindinis tikslas buvo didinti bendruomenės užimtumą, įveiklinant patalpas. Darbuotoja yra atsakinga už administravimą. Patalpos pagal nuomos sutartį suteikiamos kitiems veiklų organizatoriams, dauguma veiklų yra mokamos, išskyrus NVŠ programas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų