Spausdinti šį puslapį

Kaime kultūros centro skyriaus nebeliko

Į redakciją paskambinusi Antakalnio III kaimo gyventoja Gailutė Vėbrienė apgailestavo dėl jų kaime panaikinto kultūros centro skyriaus. Pasakojo, kad bendruomenė įsirengė patalpas, tualetą, pakeitė duris, puoselėja aplinką. Iki šiol dainingos kaimo moterys rinkdavosi į pačių suburto kolektyvo „Retro“ repeticijas, o dainininkes mokė meno vadovas.

Tačiau neseniai moterys sužinojo, kad skyrius uždaromas ir meno vadovas nebedirbs.

Prieš savaitę buvo išvežtos ir kultūros centro kėdės.

G.Vėbrienė pasakojo, kad su „Retro“ moterys koncertavo mūsų rajono ir kitų savivaldybių šventėse ir renginiuose. Kolektyve kelerius metus dainavo aštuonios moterys, paskutiniu metu – penkios.

Pačios nusipirko tautinius ir scenos drabužius.

Suskaičiavo, kad per ketverius metus „Retro“ surengė 17 koncertų savame kaime ir dar 33 – išvykose. Iš jų 6 – ne mūsų rajone.

G.Vėbrienei skaudu dėl kaime naikinamo kultūros lopšio ir, pasak jos, vykdomo genocido prieš kaimą.

Sakė, kad ankstesniais metais skyriuje dirbo bent keli darbuotojai, o dabar neliko nė vieno. Kultūros centro vadovai esą teisinosi, kad nėra meno vadovo. Jiems žmonės siūlė savo žmogų, bet aiškinta, kad jis netinka. Moterims siūlyta važinėti repetuoti į Pabaiską, bet joms tai nepriimtina.

Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė sakė, kad skyrius tikrai uždarytas. Viena priežasčių – meno vadovų stygius. Esamas išėjo dirbti kitur – į Pabaiską.

Kita priežastis, pasak direktorės, ta, kad Antakalnio III kaime kultūros centro skyriaus veikla apsiribojo vadovavimu šiam vieninteliam penkių moterų kolektyvui. Ir daugiau – jų laisvalaikio funkcijai.

Pasak direktorės, žmonių noras dainuoti sveikintinas, tačiau etatas negali būti skiriamas tik dėl tokio noro. Sako, kad kolektyvams keliami kur kas aukštesni reikalavimai.

Vis dėlto žadėjo, kad jei tik meno vadovas sutiktų sutartu laiku nuvykti į Antakalnio III kaimo repeticijas ir visai nepaliktų kolektyvo, už tai skirtų jam papildomą piniginį priedą. 

Direktorė patikino, kad šiame dabar jau buvusiame skyriuje niekada dviejų kultūros centro darbuotojų etatų nebuvo. Tiesa, vienu metu dirbo du žmonės po pusę etato.

Jokios materialinės bazės kultūros centras Antakalnio III kaime neturi – patalpos jiems nepriklausė, aparatūros jokios nėra, o vienintelį turtą – kėdes – išsivežė, uždarius skyrių.

Pasak R. Graužinienės, optimizuoti skyrių veiklą buvo nutarta dar pernai, sudaryta darbo grupė aplankė visus skyrius, kruopščiai įvertino jų darbą. Aptarus rezultatus, nutarta, kad šiandien keliamų reikalavimų nebetenkina Antakalnio III ir Žeimių skyriai.

„Nebe tie laikai, kad norim dainuoti, duokit etatą, ne viename kaime bendruomenės organizuojasi renginius ir neturėdamos etatinių darbuotojų“, – sakė direktorė.

Pasak jos, šiuo metu vietoje 18 kadais buvusių skyrių liko 13. Bent jau kol kas daugiau uždaryti neketina, tačiau linkstama link to, kad vienas stipresnis skyrius aptarnautų kelis kaimus. Taip yra su Deltuvos skyriumi. Jo darbuotojai aptarnauja Atkočius, Dainavą, Jakutiškius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)