Vienuolės ūkinį pastatą ruošia rekonstrukcijai. Vienuolės ūkinį pastatą ruošia rekonstrukcijai.

Aušros Vartų Marijos ir šv. Teresėlės seserų karmeličių kongregacijos, įsikūrusios Krikštėnuose, bendruomenėje vyksta pokyčiai –  atnaujinami rekolekcijų namai.

Pradininkė – sesuo Rozana

Krikštėnų kaime savo misiją seserys vienuolės vykdo nuo 1996 m. „Esame vienuolės karmelitės, savo namuose priimančios žmones, kuriems reikalinga psichologinė ir dvasinė pagalba. Svarbiausia mūsų misija – padėti žmonėms susitikti Dievą, atrasti vidinę ramybę ir pasirinkti teisingas gyvenimo vertybes. Nuosekliai įgyvendiname suaugusiųjų vidinio gydymo programą. Dirbame šita kryptimi nuo 2002 m.“, – pasakojo seserys.

Vidinių žaizdų gydymo programą į Lietuvą atvežė belgų misionierė, šios bendruomenės įkūrėja sesė Rose-Anne Graulich.

Seseriai Rozanai 1999 m. už nuopelnus Lietuvai tuometis prezidentas Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę. 2016 m. Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas už labdaringą veiklą, dvasingumą ir meilę žmogui seserį apdovanojo Mero padėkos ženklu.

Pasak seserų vienuolių, daugelis vienuolynų Lietuvoje įsikūrę miestuose ir tai yra labai gerai, nes apaštalavimo dirva mieste – didesnė. Tačiau, kaip maža vienuolija, jos taip pat jaučiasi Ukmergės regiono ir kaimo bendruomenės dalimi. „Mūsų bendruomenė nedidelė, joje gyvena 5 seserys. Tačiau patirtis rodo, kad maža bendruomenė taip pat gali daug nuveikti“, – teigia seserys.

Skirtingos veiklos

Rekolekcijų metu seserys pačios verda valgyti, tvarko namus, veda liturgiją, skaito konferencijas. Dvi seserys studijavo Romoje popiežiškajame institute „Teresianum“, viena mokėsi karmelitų universitete Aviloje, Ispanijoje.

„Skleidžiame karmelitiškąjį maldos būdą, todėl be vidinio gydymo rekolekcijų organizuojame savaitgalinius susikaupimus – tylos rekolekcijas“, – sako seserys.

Vienuolyne daug metų organizuojamos ekumeninės rekolekcijos, kuriose dalyvauja įvairių konfesijų krikščionys. Jas veda pastorius iš Šveicarijos.

Kita bendruomenės misijos sritis – vaikai.  Palaiko ryšius su Ukmergės specialiąja mokykla, organizuoja stovyklas vaikams su protine negalia ir sveikiems vaikams. Stovyklos rengiamos meilės Tėvynei ir patriotizmo dvasia.

Bendradarbiauja ir su skautais. Stovyklose padeda savanoriai draugai, jaunimas, pedagogai. Daug veiklų įgyvendinta talkinant savanoriams.

Prieš pandemiją buvo surengta stovykla Ukrainos karių vaikams.

Kas antrus metus bendruomenė organizuoja piligrimines keliones į Šventąją Žemę, Lenkiją, Ispaniją ir Prancūziją.

Į piligrimines keliones važiavo ir nemažai ukmergiškių, kviečiami ir Krikštėnų kaimo žmonės.

Seserys papildomo personalo nesamdo, viską daro pačios ir talkinant bičiuliams. Kelis kartus per metus atvažiuoja draugai – šeimos su vaikais – ir nudirba labai daug ūkio darbų. Pavyzdžiui, surenka obuolių derlių, pataiso tvorą, remontuoja baldus, santechniką, sodina, geni medžius, perdažo namus.

Laikini nepatogumai

Pasak seserų, pandemija palietė labai daug žmonių ne tik ekonomiškai, bet ir psichologiškai. Mano, kad pasisemti dvasinio peno į rekolekcijas atvyktų daugiau žmonių su nakvyne, bet nėra galimybės jų apgyvendinti.

Tam nutarė pritaikyti ūkinį pastatą. „Norėtume atnaujinti seną ūkinį pastatą, kad galėtume priimti geresnėmis sąlygomis ir daugiau žmonių. Mūsų svajonių namas būtų apie 400 kv. m. Norime įrengti 12 dviviečių kambarių antrame aukšte ir 1 kambarį neįgaliajam, valgomąjį, virtuvę, konferencijų salę pirmame aukšte. Iš viso būtų 25 lovos“, – dalijasi planais vienuolės.

Mano, kad apšiltinto pastato eksploatacija kainuotų nedaug. Jei pavyktų sulaukti ES fondų paramos, atsivertų galimybė prisijungti prie atsinaujinančių energijos išteklių.

„Rekonstrukcija mūsų nedidelei moterų bendruomenei yra sunki našta, nes, pavyzdžiui, vienuoliai vyrai gali daug darbų padaryti patys. Bet nenusimename, stengiamės priimti kasdienius iššūkius pasitikėdamos Dievo ir žmonių gerumu“, – sako seserys.

Bendruomenės manymu, visas darbas truks apie dvejus metus.  Tikimasi juos užbaigti 2023-ųjų spalį.

Kol vyks remontai, vienuolyne galės priimti tik nedidelę grupę – daugiausia 7 žmones. Todėl savaitgalio rekolekcijos organizuojamos du savaitgalius iš eilės ta pačia tema. Norintieji dalyvauti gali išsirinkti jiems patogesnę datą.

Statybų darbams bendruomenė ieško pinigų. „Iki šiol išsilaikėme iš savo veiklos, netgi sutaupėme statybų pradžiai. Turime geradarių, kurie nuolat mus paremia nedidelėmis sumomis. Jau kreipėmės į fondus, bet reikia laukti atsakymų... Pasitikime Dievu, kad Jis mums padės per gerus žmones, bet mums reikia daryti savo dalį – ieškoti fondų ir geradarių“, – sako vienuolės.

Būtų dėkingos visiems, norintiems prisidėti prie projekto. „Prisidėdami paremsite ne tik mus, bet ir pasirūpinsite savo kraštiečių gerove. Dievas jums atlygins, o mes prisiminsime jus savo maldose ir lauksime atvykstančių į svečius.“

AUŠROS VARTŲ MARIJOS IR ŠV. TERESĖLĖS SESERŲ KARMELIČIŲ KONGREGACIJA, bendruomenės kodas – 192058768, sąskaita – LUMINOR-DNB bankas LT26 4010 0429 0058 0535.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų