Dailės terapijos dalyviai. Dailės terapijos dalyviai.

Ukmergės meno mokykla plečia savo veiklas – nuo šių metų ji įgyvendina projektą „Muzikos ir meno terapija“.

Projektu siekiama teikti psichologinę paramą meno ir muzikos pagalba, į veiklas įtraukiant sunkumų turinčius žmones.

Ukmergės meno mokyklos direktorė Klavdija Stepanova pasakojo, kad įtakos projektui pasirinktai veiklos temai turėjo COVID-19 pandemija.

Juk šiuo sudėtingu laiku padaugėjo žmonių, išgyvenančių psichologines krizes, kuriems dabar, kaip niekada, reikalinga psichologinė pagalba.

Projekto metu organizuojamos meno terapijos ir muzikos užsiėmimai.

Dailės terapijos veiklos prasidėjo nuo šio pavasario.

Jų dalyviai tyrinėja pasaulio meną, gamtą, taip pat išbando įvairias meno formas, taiko akvarelės, pastelės, grafikos, trafareto, aplikacijos technikas.

Dailės užsiėmimus, kurie vyksta Meno mokyklos dailės skyriuje ir Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje, veda dailės mokytoja, edukatorė, tapytoja Kristina Darulienė.

Projekto užsiėmimuose kviečiami dalyvauti visi, kuriems reikalinga parama ir palaikymas. Kiekvienas dalyvis turi galimybę nemokamai dalyvauti 10-yje užsiėmimų. Dailės ar muzikos įgūdžiai tikrai nėra būtini. 

Edukacijose jau dalyvavo vaikai ir jaunuoliai, patyrę smurtą ar susiduriantys su sunkiomis gyvenimo sąlygomis namuose. Į veiklas įsitraukė ir keletas darbingo amžiaus asmenų, patyrusių ilgalaikę arba trumpalaikę bedarbystę, taip pat žmonės, išgyvenantys psichologines, pandemijos laikotarpio sukeltas problemas.

Užsiėmimai buvo skirti ir senjorams, patiriantiems atskirties, vienišumo jausmus, arba susidūrusiems su nepagydoma liga. Šiuo metu veiklos vedamos žmonėms, kurie turi įvairių negalių.

Kiekviename užsiėmime tapytoja K. Darulienė naudoja vis kitas technikas bei menines priemones.

Pasak jos, užsiėmimuose skatinamas kūrybiškumas, žmonės pradeda labiau pasitikėti savo jėgomis, įgyja naujų įgūdžių, turi galimybę pabendrauti.

Savaitgalį  prasidėjo ir muzikos terapijos edukacijos. Jų dalyviai susipažins su žmogaus balso galimybėmis, muzikos įtaka žmogaus savijautai bei taisyklingu kvėpavimu kaip nusiraminimo priemone.

Šiuos užsiėmimus veda muzikos mokytoja Adelė Mikalkėnienė.

Nutarta, kad užsiėmimai bus teminiai. O prasidėjo jie nuo kalėdinių giesmių ciklo.

Pažymėtina, kad dėl pandemijos užsiėmimai vyksta labai mažoms žmonių grupėms. Laukiami dalyviai tik su galimybių pasais.

K.Stepanova pasakojo, kad šis jų įstaigos įgyvendinamas projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą. Paramos suma – beveik 21 tūkst. Eur. Dar 1 700 Eur jo įgyvendinimui skyrė Ukmergės rajono savivaldybė.

Iš projektui skirtų lėšų įsigyta įvairių priemonių meno terapijai bei nupirkti muzikos instrumentai. Tarp jų – lauko instrumentai, trimitai, elektroninis pianinas.

„Projekto sutartis buvo pasirašyta praėjusiais metais. Tačiau dėl sudėtingos situacijos tuomet jį įgyvendinti galima buvo tik nuotoliniu būdu. O to nesinorėjo, nes per nuotolį reikiamo efekto pasiekti nelabai įmanoma.

Tad, pasibaigus karantinui, nuo pavasario užsiėmimai vyksta gyvai“, – pasakojo K. Stepanova.

Projektas tęsis iki kitų metų pabaigos. Jo siekiamybė – 60-iai dalyvių, kurių ne mažiau kaip pusė priklauso įvairioms socialinėms grupėms, vesti 10 nemokamų užsiėmimų.

„Šis projektas ne tik sujungia skirtingas meno ir psichologijos disciplinas, bet ir įtraukia su įvairiais sunkumais susiduriančius dalyvius“, – sako jo vadovė K. Stepanova.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų