Spausdinti šį puslapį

Želva kvietė į rajoninę Derliaus šventę

Autoriaus nuotr. Šventėje savo išmonę rodė seniūnijų kiemeliai. Autoriaus nuotr. Šventėje savo išmonę rodė seniūnijų kiemeliai.

Arvydas PĖŠINA

Įsibėgėjant rudeniui ateina laikas skaičiuoti, ką metai atnešė – kokį derlių, kokias daržoves, kokius skanėstus... Paskutinį rugsėjo šeštadienį rajono seniūnijų darbuotojai, ūkininkai, žemdirbiai susirenka vis kitoje seniūnijoje pasigirti, kas kuo turtingas, kas ką gali parodyti kaimynams. Tokia Derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“ šiais metais buvo surengta Želvoje.

Po šventės atidarymo, kuriame jos dalyvius sveikino rajono meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys ir Želvos seniūnas Saulius Rutavičius, nuskambėjo Želvos himnas, kurį, stovint žiūrovams, atliko kapela „Želvelė“. Ukmergės krašto bendruomenių sąjungos pirmininkė Angelė Jokubynienė apdovanojo jubiliejų sulaukusias bendruomenes.

Renginio vedėjai, iš televizijos laidų gerai žinomi aktoriai Giedrius Arbačiauskas ir Kęstutis Jakštas, įkūniję ūkininkų Leonardo ir Klemenso personažus, pakvietė apsilankyti seniūnijų kiemeliuose.

Scenoje koncertavo kultūros centro Želvos skyriaus kapela „Želvelė“, Žemaitkiemio skyriaus humoristinių lietuvių liaudies dainų – talaluškų – atlikėjai „Talalinė“ ir Pabaisko skyriaus vokalinis instrumentinis ansamblis „Šilojas“. Muzikantų pasirodymą nuotaikingai baigė svečiai – grupė „Rakija Klezmer orkestar“.

Žiūrovai tuo metu ragavo ir balsavo už geriausią seniūnijų išvirtą „košeleną“ (šaltieną) ar gražiausią „kašiką“ (krepšį) su rudens gėrybėmis. Amatininkų, prekybininkų, ūkininkų ir kaimo verslininkų mugėje buvo galima įsigyti saldainių, medaus, daržovių, vaisių ir kitokių gėrybių. Kol suaugusieji dairėsi po prekyvietes, vaikai žaidė mėtydami žiedus ar lenktyniaudami.

Seniūnijų kiemeliai žavėjo išmoningais papuošimais, žiūrovai buvo viliojami visokiomis priemonėmis. Vepriškiai siūlė medaus, Šešuolių kiemelyje kviesta atpažinti grūdus, Siesikų – paragauti tikro kaimiško rūgpienio su virtomis bulvėmis. Žemaitkiemis demonstravo pačių pasigamintą aparatą, purviną rudą vandenį paverčiantį švariu ir tyru.

Už atliktą užduotį ar atspėtą klausimą šventės svečiai gaudavo 10 „derlerių“, kuriuos galėjo iškeisti į arbatą Želvos arbatinėje „Pas Rachelę“.

Šventei baigiantis buvo suskaičiuoti jos metu surengtų konkursų rezultatai. Suskaičiavus žiūrovų padovanotus pinigėlius paaiškėjo, kad gardžiausia „košeliena“ išvirta Lyduokiuose, o gražiausias rudens gėrybių „kašikas“ surinktas Šešuolių seniūnijoje.

Sunkiausia bulvė svėrė 670 g. Ji atkeliavo iš Taujėnų. Ten pat užaugo ir sunkiausia morka (850 g). Sunkiausias burokėlis užaugo Šešuoliuose ir svėrė 2 900 g. Kopūstas, atkeliavęs iš Pivonijos seniūnijos, svėrė daugiau kaip 13 kg. Sunkiausias svogūnas (600 g) ir moliūgas (48,5 kg) į šventę atkeliavo iš Pabaisko. 

Išrinkta kur kitais metais bus surengta Derliaus šventė – Žemaitkiemyje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)