Spausdinti šį puslapį

Bendruomenių savanoriai gamina žvakes ukrainiečiams

Ukmergės kaimų bendruomenės dalyvauja paramos akcijoje „Šildančios žvakės Ukrainai“ – gamina vadinamąsias apkasų žvakes.

Artinantis žiemai jos itin reikalingos Ukrainos kariams bei be elektros tiekimo likusiems gyventojams.

Ukmergės krašto bendruomenių sąjungos pirmininkė Angelė Jokubynienė sakė, kad dalyvauti akcijoje bendruomenės pakviestos po rajono ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdžio, kuriame kalbėta apie ruošiamą paramos siuntą Ukrainai. „Vieni rinko maisto produktus, kiti – šiltus drabužius. Posėdžio metu aptarėme, kad žvakės taip pat reikalingos. Tokia iniciatyva vyksta kitose Lietuvos vietovėse. Pamanėme, kad ir mes galime gaminti žvakes“, – sakė ji.

Pasak A. Jokubynienės, rajono kaimų bendruomenės aktyviai įsijungė į šią akciją – ne tik nariai, bet ir bendruomenės plačiąja prasme. Šventupės gyventojai pagamino 132 žvakes, Nuotekų – 96, Valų – 60, Siesikų – 54, Antakalnio III – 20, Liaušių – per 50, Laičių – 40. Nuotekų gyventojai pagamino 96 žvakes ir uždegtukų laužams, Deltuvoje 7 žvakes pagamino mokiniai, o Vidiškiuose 4 – viena šeima. Lapkričio 23-iąją iš viso buvo surinkta per 560 žvakių. „Galbūt yra ir daugiau gaminusių, tik kol kas apie tai neinformavusių“, – sakė sąjungos pirmininkė.

Žmonės žvakių liejimui skyrė savo ne tik laisvalaikį, tačiau ir gamybai reikalingų medžiagų. Akcijos organizatoriai kvietė ir aplinkinius prisidėti medžiagomis – rinko kartoną, parafiną, vašką, metalines skardines nuo įvairių konservų.

Gamybos metu supjaustytas kartonas susukamas ir įdedamas į skardines, kurios užpilamos vaško ir parafino mišiniu.

Šios žvakės nuo įprastų skiriasi tuo, jog į jas įklotas kartonas užsidega per visą plotį ir dega 2–4 valandas. Tokių žvakių šilumoje kariai ir civiliai gyventojai gali džiovinti drabužius, gaminti maistą. Litras vandens užverda per 15 minučių.

Susitarta žvakes gaminti iki lapkričio 22-osios. Tačiau, pasak A. Jokubynienės, jeigu reikės, bendruomenės žvakes gamins ir toliau.

Visos pagamintos žvakės pasieks Ukrainą kartu su rajono savivaldybės komplektuojama maisto, šiltų drabužių ir kitų reikalingų daiktų paramos siunta šios karo alinamos šalies žmonėms. Ji jau formuojama. Rajono savivaldybės administracijos atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad ukmergiškių parama keliaus į du miestus – Podolės Kamenecą ir Krasylivą.


Namų kvapai ir kvepiančių žvakių gamyba - Nerilu.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)