Spausdinti šį puslapį

Duonelė šventinta ir parduotuvėje

Kunigas šventino duoną Kunigas šventino duoną

Kepykla „Ukmergės duona“ puoselėja gražią ir prasmingą tradiciją – savo gaminių parduotuvėje kasmet paminėti Duonos – šv. Agotos dieną.

Vasario 5-ąją nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdieninį maistą – duoną. Vėliau ši pagoniška šventė sutapatinta su šv. Agotos varduvėmis. Duona šią dieną pradėta šventinti bažnyčiose. Ji pagarbiai laikyta namuose kaip apsauga nuo gaisrų, nelaimių ir net vagysčių. Tokios duonos gabaliuką padėdavo ant krosnies, kad ugnis neišplistų. Motinos, išleisdamos sūnus į kariuomenę, į drabužius kaip sėkmės talismaną įsiūdavo duonos trupinį.

Kasmet per šv. Agotos šventę Ukmergėje duonelė šventinama ne tik bažnyčiose, bet ir „Ukmergės duonos“ parduotuvėje. Čia atėjusius pirkėjus penktadienį dainelėmis ir šokiais linksmino mažieji „Eglutės“ lopšelio-darželio auklėtiniai.

Apie sakralinę duonos reikšmę ir apie tai, kad lig šiol duona jų kepykloje kepama laikantis senovinių papročių, pasakojo Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo vadovė Angelė Andrikonienė.

Duonelę šventino šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Ukmergės dekanato dekanas Vaidas Bartkus. Kiekvienas turėjo progos namo parsinešti po mažulytį šventintą kepalėlį...

Tą pačią dieną klebonas pašventino ir naują, vos prieš kelias dienas duris atvėrusį, „Ukmergės duonos“ gaminių skyrių senojoje autobusų stotyje, Vienuolyno g. 10.

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo įmonės UAB „Ukmergės duona“ direktorius Raimondas Bareišis pasakojo, kad šiuo metu įmonėje kepama per 100 pavadinimų gaminių. Kepykla yra numačiusi plėtros kryptį ir junta, kad pirkėjas šiuos žingsnius vertina teigiamai.

Ukmergės žinios

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)