Spausdinti šį puslapį

Miesto erdvių tvarkymo konkurse – nugalėtojas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Pilies parko erdvės ateityje turėtų gerokai pasikeisti. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pilies parko erdvės ateityje turėtų gerokai pasikeisti.

Savivaldybei pakartotinai paskelbus projekto konkursą viešųjų miesto erdvių sutvarkymui, nuspręsta šią paslaugą pirkti iš Panevėžio įmonės UAB „Panprojektas“. Vienas iš savivaldybės reikalavimų projektuotojams – numatyti vietą viešajam tualetui.

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad savivaldybės vasarą skelbtame atviro projekto konkurse viešųjų miesto erdvių sutvarkymui norinčiųjų dalyvauti neatsirado. Pakartotiniame konkurse buvo supaprastintos sąlygos.

Konkurso vertinimo komisijai vadovaujanti Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė sako, kad šį kartą sulaukta 9 dalyvių. Ukmergiškių tarp pretendentų nebuvo.

Tvarkyti ruošiamasi 9 hektarus užimančią senamiesčio teritoriją – Kęstučio aikštę, Draugystės skverą ir Pilies parką su prieigomis.

Lėmė ne tik kaina

Visos numatytos tvarkyti erdvės yra senamiestyje. Anot A. Balčiūnienės, čia tikrai ne bet kokie planai ir idėjos gali būti įgyvendinamos. Mat pasirinkimo laisvę gerokai apriboja Kultūros paveldo departamento reglamentai.

Komisija, įvertinusi pirkimo paraiškas, atrinko nugalėtoją – įmonę iš Panevėžio UAB „Panprojektas“.

Ji atitiko skelbto konkurso reikalavimus, nors pasiūlyta kaina – 48 tūkst. eurų – nebuvo pati mažiausia.

Vis dėlto tai – gerokai mažiau nei savivaldybė buvo numačiusi projektavimo darbams – 82 tūkst. eurų.

Su UAB „Panprojektas“ vasario pradžioje buvo pasirašyta sutartis.

Pasak A. Balčiūnienės, buvo pretendentų, siūliusių atlikti projektavimo darbus už mažesnę sumą, tačiau jie nepagrindė tokių galimybių. Vienas iš kriterijų, į kurį atsižvelgta vertinant visus pasiūlymus, buvo įmonės kompetencija, iki šiol vykdyti projektai.

Pristatys gyventojams

Balčiūnienė teigia, jog pasirinktoji įmonė yra atestuota ir turi praktikos – dirbdama kultūros paveldo objektuose ir jų teritorijose. Supaprastinto atviro konkurso atveju perkama projektavimo paslauga.

Konkurso laimėtojas per tris mėnesius turi pristatyti tris viešųjų erdvių sutvarkymo projektinių pasiūlymų variantus.

Tuomet jie bus aptariami su visuomene. „Informuosime gyventojus apie projektų pristatymą. Norėtųsi, kad žmonės būtų aktyvūs sprendžiant, kaip turėtų atrodyti svarbiausios mūsų miesto zonos“, – ragina A. Balčiūnienė.

Būtinybė – viešasis tualetas

Po viešo pristatymo bus arba atrinktas kažkuris pasiūlytas projektas, arba iš trijų sukomponuotas vienas, įtraukus į jį patraukliausias ir senamiestyje realiai įgyvendinamas visų trijų projektų detales.

Prieš pradedant ruošti projektus įmonei buvo išsakyti savivaldybės pageidavimai: noras spręsti centrinės sankryžos problemą ir viešojo tualeto būtinybė.

Kęstučio aikštės, Draugystės skvero bei Pilies parko su prieigomis sutvarkymas bus finansuojamas tikslinėms teritorijoms iš ES paramos skirtų lėšų. Tarp 23 tikslinėmis teritorijomis įvardintų savivaldybių – ir Ukmergė, kuriai numatyta skirti 8,6 mln. eurų.

Senamiestis – iššūkis

Anot  UAB „Panprojektas“ direktorės Elvyros Klimavičienės, nors įmonė turi nemenką patirtį, rengiant projektus, susijusius su kultūros paveldu, šis projektas – jiems „labai didelis iššūkis“.

„Tokio didelio masto užduotis mums pirmoji. Labai stengsimės, kad neprašautume pro šalį, susieti su Ukmergės istorija“, – neslėpė vadovė.

Pasakojo, jog įmonė rengė projektus, susijusius su kultūros paveldu, Anykščių senamiestyje – projektavo vadinamojo urbanistinio senamiesčio objektus, Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios apžvalgos laiptus.

Taip pat atliko dvarviečių Baisogaloje, Burbiškyje tvarkybos, kultūros paveldo objektų projektus Panevėžyje. Įrengė ir Masčio ežero pakrantės, įeinančios į senamiesčio teritoriją, rekreacinę zoną Telšiuose.

Iš viso „Panprojekte“ dirba 24 darbuotojai. Ukmergės senamiesčio erdvių tvarkymo projektų rengimu užsiims apie 15 darbuotojų.

Sieks vientisumo

Klimavičienė sako, jog šiuo metu projektus kuriančių architektų uždavinys – susidaryti kuo tikslesnį istorinį Ukmergės ir jos senamiesčio paveikslą.

Tai reiškia – susirinkti kuo daugiau informacijos apie ją iš topografinių nuotraukų, jau atliktų tiriamųjų darbų. Nemažai topografinių nuotraukų jau gauta iš savivaldybės.

Artimiausiu metu specialistai ketina susitikti su Ukmergės kraštotyros muziejaus darbuotojais – tikisi iš jų gauti naudingos informacijos. Visuose ruošiamų projektų variantuose bus siekiama istorinio vientisumo.

Išskirs temines zonas

Įmonės direktorė įsitikinusi, kad projektuose, apimančiuose gana skirtingas senamiesčio dalis, tikslinga išskirti temines zonas.

Greičiausiai bus išskirtos poilsio zonos, vaikų žaidimų, kitokios vietos. Pavyzdžiui, Pilies parką su prieigomis svarstoma skirti į tris dalis – automobilių stovėjimo aikštelę, mugių vietą bei parko teritoriją. Manoma, jog pastarojoje turėtų atsirasti ir miesto apžvalgos vieta.

Parko zonoje, tik dar neaišku, kurioje vietoje, turėtų būti įrengtas ir viešasis tualetas.

Realūs pokyčiai – kitąmet

Rajono vadovai teigia, jog šiemet „apčiuopiamų“ pokyčių Ukmergės senamiestyje tikrai nepamatysime.

Šiais metais numatoma parengti techninį projektą ir teikti paraišką finansavimui gauti. Kitais metais tikimasi skelbti viešųjų pirkimų konkursą rangos darbams pirkti.

Ir tik išsirinkus rangovą, miesto vaizdas ims keistis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)