Spausdinti šį puslapį

Mieste siūlo švęsti be alkoholio

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Artėjanti Ukmergės miesto šventė turėtų būti kitokia nei ankstesnės – be alaus palapinių ir viešo svaigalų vartojimo. Taip bus, jei rajono taryba uždraus prekybą alkoholiu viešų renginių metu.

Rajono taryboje kitą savaitę turėtų būti svarstomas siūlymas uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais Ukmergės rajone vykstančių švenčių, masinių renginių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, mugių, cirko, sporto renginių metu šių renginių teritorijoje nestacionariose mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo vietose ir paviljonuose bei iš automobilinių parduotuvių, jeigu renginys vyksta viešose erdvėse.

Siūlymą teikia opozicinių frakcijų pirmininkas Juozas Varžgalys.

Pabrėžiama, kad Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos duomenimis, mirtingumas nuo alkoholio sukeltų priežasčių mūsų rajone 2014 metais buvo vienas iš didžiausių tarp visų šalies savivaldybių ir beveik du kartus didesnis nei šalies vidurkis. 

Esant neblaiviam fiksuotų savižudybių, paskendimo, mirčių transporto įvykiuose taip pat registruojama žymiai daugiau nei šalies vidurkis. Socialinės rizikos šeimų rajone taip pat – dvigubai daugiau, nei šalies vidurkis.

Taip pat suskaičiuota, kad Ukmergės rajone beveik pusė 11–15 metų amžiaus mokinių per pastarąsias 30 dienų buvo apsvaigę. Nė karto per savo gyvenimą alkoholio nevartojo vos 59 proc. minėto amžiaus apklaustųjų. Jaunimas yra linkęs vartoti lengvuosius gėrimus, tokius kaip sidras, alus, alkoholiniai kokteiliai, nuo kurių daug greičiau išsivysto priklausomybė.

Ukmergė nebūtų pirmoji, nutarusi griežtai pažaboti viešą svaigalų vartojimą. Panašių sprendimų jau ėmėsi ir kai kurios kitos savivaldybės. Praėjusių metų gegužės 21 d. Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo 18 ir 22 straipsnių pataisas.

Jos nustato, kad Lietuvos Respublikoje prekiauti alkoholiniais gėrimais bus draudžiama švenčių, masinių renginių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų renginių, skirtų nepilnamečiams, metu bei švenčių, masinių renginių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų renginių, dėl kurių yra priimtas savivaldybės tarybos sprendimas.

Minėtas įstatymas numato, kad savivaldybių institucijos turėtų priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus, t. y. tarybos sprendimus riboti ar uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais savo teritorijose.

Jei siūlymui bus pritarta, sprendimas įsigalios nuo gegužės 1 d. Taigi per artėjančią Miesto šventę alumi mieste jau nebūtų prekiaujama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)