Spausdinti šį puslapį

Po trijų dešimtmečių žodžiai taps kūnu

„Anties“ lyderis A. Kaušpėdas apėjo visą Ukmergės senamiestį. D. Zimblienės nuotr. „Anties“ lyderis A. Kaušpėdas apėjo visą Ukmergės senamiestį. D. Zimblienės nuotr.

Grupės „Antis“ prieš tris dešimtmečius  sukurtos dainos eilutė „balandžių daug Ukmergėj...“ netrukus taps savotiška realybe.

„Anties“ lyderis dainininkas, architektas Algirdas Kaušpėdas praėjusią savaitę lankėsi Ukmergėje, su kitais entuziastais vaikštinėjo po mūsų miesto erdves ir ieškojo tinkamų vietų, kuriose galėtų nutūpti menininkų sukurti metaliniai balandžiai.

Balandžius mūsų miestui kuria tarptautinio plenero „Balandžių daug Ukmergėj“ dalyviai. Šis metalo meno pleneras vyksta Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų kaime, Rūtos ir Česlovo Lukenskų namuose.

Plenere dalyvauja 14 kūrybingų kalvių iš Ukrainos, Latvijos bei mūsų šalies miestų. Daug dalyvių atvyksta iš Telšių, Klaipėdos. Juos šiam procesui subūrė ukmergiškis kalvis Andrius Janulis su žmona Dovile Januliene.

Plenere sukurti kūriniai bus liejami įmonėje „Umega“.

Penktadienį A. Kaušpėdas  atvyko į plenero atidarymą ir kartu su jo organizatoriais, dalyviais, Ukmergės rajono meru Rolandu Janicku, Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktore Lina Baubliene, ukmergiškiais architektais apėjo visą Ukmergės senamiestį, atidžiai skvarbiu žvilgsniu ieškodamas vietų savo apdainuotiems Ukmergės balandžiams.

„Keisti tie paukščiai – balandžiai. Sovietmečiu buvo daug kalbėta apie taiką žemėje ir taikos balandžius. Tai buvo savotiška spekuliacija, kadangi vėliau iš populiarios medicininės literatūros mus pasiekė informacija, kad balandžiai – tai visokiais parazitais užkrėsti padarai. Į tokį balandžių dualumą atkreipėme dėmesį savo dainoje „Zombiai“, kur viena iš zombių mutacijų ir yra balandžiai. Taigi, su visais tais lozungais apie taikos balandžius reikia elgtis labai atsargiai.                                                                                                                              

Kodėl Ukmergė? Grupės „Antis“ daina „Zombiai“ yra grupės – „Men at Work“ dainos   „Down Under“ „koveris“. 1985 metais mums ta daina labai patiko, ji buvo tikras hitas. Mes ją perdirbome pagal savo ideologiją ir supratimą. Ten skambantį žodį „in Bombay“, mes padarėme „Ukmergėj“. Taip ir gimė daina.                                                       

Manau, kad visa kūryba yra nuo Dievo, mes – tik jo rankos. Taigi, mūsų dainos kūrybą reikėtų priimti kaip tiesą ir ją pagaliau realizuoti Ukmergėj“, – sakė A. Kaušpėdas.

Liepos 23 d. 18 val. Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčioje vyks plenero baigiamasis renginys ir skulptūrų paroda.

Apžiūrėti menininkų sukurtų darbų į jį kviečiami visi ukmergiškiai.

Po parodos kūriniai „išskris“ į Ukmergės erdves – architektų parinktas vietas.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė L. Baublienė sakė, kad nors ekskursijos po Ukmergę metu konkrečių vietų kūriniams nerado, papasakojo svečiams apie mūsų senamiestį, aprodė jau esamus miestą puošiančius objektus.

Visa tai tikrai padės priimti sprendimą parenkant vietas plenero metu sukurtiems balandžiams.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)