Kęstučio aikštėje pradėti archeologiniai tyrinėjimai

Su komanda tyrinėjimus Ukmergėje atlieka archeologas Justinas Račas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Su komanda tyrinėjimus Ukmergėje atlieka archeologas Justinas Račas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kęstučio aikštėje, priešais rajono savivaldybę, praėjusią savaitę pradėti archeologiniai kasinėjimai. Jie būtini prieš pradedant rekonstrukcijos darbus centrinėje miesto aikštėje ir jos prieigose.

Vilniaus VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologams leidimą atlikti kasinėjimo darbus spalio pabaigoje išdavė Ukmergės miesto seniūnija.

Leista kasinėti Kęstučio aikštėje, Draugystės skvere ir Pilies parke bei jo prieigose.

Kaip informavo rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė, archeologinius tyrimus užsakė minėtų teritorijų rekonstravimo techninio projekto rengėjai – Panevėžio bendrovė „Panprojektas“.

Jie reikalingi tam, kad būtų nustatyti kultūriniai sluoksniai bei pagrįsti rekonstrukcijos laukiančių teritorijų projektiniai sprendiniai pagal Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos reikalavimus.

Kiek anksčiau minėtose teritorijose buvo atlikti ir istoriniai ikonografiniai tyrimai, tam kad būtų nurodyta, kaip bus saugomos konkrečios teritorijos vertingosios savybės.

Pasak Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialisto Kęstučio Sabaliausko, šių tyrimų ataskaitas suderinus su Kultūros paveldo departamentu,  bus tęsiami techninio projektavimo darbai, tačiau plačiau kalbėti apie būsimus rekonstrukcijos darbus dar ankstoka. Visuomenei jie bus pristatyti, kai tik bus parengti galutiniai techninio projekto sprendimai.    

Su komanda tyrinėjimus Ukmergėje atliekantis  archeologas Justinas Račas pasakojo, kad mūsų senamiestyje iš viso kasinėjami 9 plotai. Kiekviena iš duobių 2 metrų gylio, apie 5 metrų ilgio ir kelių metrų pločio.

Gana sunkų rankinį darbą atlieka šešių vyrų komanda.

Pirmiausiai dvi duobės buvo iškastos Kęstučio aikštėje, vėliau dar septynios – Pilies parke.

J. Račas pasakojo, kad viename iš plotų Kęstučio aikštėje aptikta ūkinė duobė. Joje – nemažai gyvulių kaulų, įvairios keramikos. Visi radiniai, kaip spėjama, yra 18 amžiaus.

Pilies parke tyrimų plotai parinkti galimai buvusių pastatais užstatytose vietose. Pastatai čia stovėjo 20 amžiaus pradžioje. Galimai buvusių pastatų vieta yra nustatoma georadarais.

Tikimasi, kad kasinėjimai Ukmergės senamiestyje užtruks apie savaitę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Amber 2016-11-12 06:26
Nu jau kasėjo veidelis,atrodo,kad tuoj nugrius.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų