Spausdinti šį puslapį

Tradicinės Kalėdų eglės nebeliks

Tradicinės Kalėdų eglės nebeliks. Gedimino Nemunaičio nuotr. Tradicinės Kalėdų eglės nebeliks. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Po truputį artėjant šventiniam metui, svarstoma apie kitokias Ukmergės puošimo tradicijas. Gyventojai šiemet nebekviečiami siūlyti miestui savo kiemuose augančių eglių. Aikštėje prie kultūros centro ukmergiškius pasitiks naujos pramogos.

Prieš Kalėdas dovanoti gražią atitinkamo dydžio eglę, kuri būdavo papuošiama, kasmet kviesdavo Ukmergės miesto seniūnija. Tačiau šiemet šios tradicijos nutarta atsisakyti.

„Pernai eglę jau buvo sunkoka rasti. Pačiame mieste didesnės kaip ir neberadom. Paskutinį kartą buvo parvežta iš Deltuvos“, – pasakojo seniūnė Zita Pečiulienė.

Apskritai gauti eglę iš gyventojų, sako ji, nebuvusi problema: „Pasiūlydavo nemažai, bet būdavo labai didelės. Tekdavo sukti galvą, kaip paimti. O ir transportavimo išlaidos...“

Anot seniūnės, nuspręsta paieškoti kitų galimybių. „Galvojom statyti karkasinę eglę, bet norėtųsi ir šurmulio, kad Ukmergė judėtų ir visiems būtų pramoga. Labai patiko Vilniuje matyta karuselė, šiai idėjai pritarė visas kolektyvas“, – apie aikštėje atsirasiančią kalėdinę karuselę kalbėjo ji.

Žaislai ir girliandos, likę nuo ankstesnių metų, irgi ras savo vietą: „Jais papuošim šalia kultūros centro augančią eglę. Tam tikslui – kad būtų graži per šventes – ji iš tiesų ir buvo pasodinta. Prie Švč. Trejybės bažnyčios esanti eglė tradiciškai irgi bus papuošta.“

Šventiniu laikotarpiu kalėdine nuotaika rūpintis tenka ir kultūros centrui. „Palaikom tokią smagią seniūnijos sugalvotą idėją. Šalia karuselės atsivešim namukų – bus Kalėdų Senelio paštas, viskas gražiai apšviesta. Bus ir arbatos, pyragėlių, pasistengsim, kad žmonės būtų aptarnauti. Džiaugiamės, kad ir eglę prie kultūros centro papuoš“, – sakė direktorė Rasa Graužinienė.

Šalia įstaigos žaliuojantis medis puošti žiemos šventėms pradėtas ne taip seniai. Tiesa, kiek metų galėtų būti pačiai žaliaskarei, anot direktorės, sunku atsiminti.

Ankstesniais metais, aikštėje pastačius eglę, ne visi ukmergiškiai mokėdavo ja džiaugtis. Kai kurie pro eglę ramiai nepraeidavo. Ir pernai chuliganams užkliuvo jos šakos, didelės žaislinės snaigės, kuriomis buvo papuošta, žybsinčios girliandos. Dalis puošmenų buvo pavogta, nupjauti girliandų laidai, tad jos nebetinkamos naudoti.

Po tokių įvykių dėl chuliganų elgesio apgailestaudama seniūnė Z. Pečiulienė vylėsi, kad šito išvengti padėtų vaizdo kameros. Joms mieste neseniai atsiradus, nustatyti tvarkos pažeidėjus būtų labai lengva.

Tuo metu tam tikrų problemų dėl eglutės kartais turėdavo ir elektra su ja „dalindavęsis“ kultūros centras. Ne visada, sako R. Graužinienė, „jungdavo laidai“, o ir nuo oro sąlygų priklauso.

Tiesa, šiemet elektra „keliaus“ į karuselę. Tačiau laukiančių kiek didesnių elektros išlaidų direktorė nesureikšmina. „Svarbu, kad būtų gražu ir visų gera nuotaika“, – šypsosi ji.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)