Piliakalnio medžius ketina nupjauti

Fotografai dar turi galimybę įamžinti taip atrodantį piliakalnį, nes greitai šis vaizdas visiškai pasikeis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Fotografai dar turi galimybę įamžinti taip atrodantį piliakalnį, nes greitai šis vaizdas visiškai pasikeis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pagal parengtą projektą ketinama nupjauti beveik visus – daugiau nei 40 ant Ukmergės piliakalnio ir šalia augančių medžių. Nors šiuo metu įvairiais būdais bandoma gelbėti nuošliaužų ardomą plikutėlį sostinės Gedimino kalną, kažkodėl tikimasi, kad mūsų kalnui taip nenutiks.

Ukmergės piliakalnio prieigos buvo išgražintos prieš ketverius metus. Dabar laukiama lėšų antrajam to paties projekto etapui. Vasaros pradžioje vykusį projekto „Ukmergės miesto piliakalnio teritorijos su prieigomis sutvarkymas“ II etapo rangos darbų konkursą laimėjo UAB „Ukmergės keliai“.

Nors projektui skirtos lėšos – 325 tūkst. Eur – Ukmergės dar nepasiekė, rangovas pamažu pradeda įžanginius darbus.

Pirmasis etapas vykdant statybų darbus senamiestyje – archeologiniai kasinėjimai.

Jiems atlikti „Ukmergės keliai“ buvo pasamdę archeologus iš įmonės „Juodasis ežys“. Darbus vyrai pradėjo ir baigė prieš porą savaičių. Ant kalno buvo iškasta ne viena 3 metrų gylio duobė. Tačiau jokių itin unikalių radinių neaptikta.

Konkursą laimėjusios įmonės UAB „Ukmergės keliai“ generalinis direktorius Vytas Kromelis sako, kad tokie kasinėjimai – brangi paslauga. Jiems buvo skirta 6000 Eur.
Pasidomėjus, kaip atrodys piliakalnis po to, kai bus įvykdytas jau seniai parengtas projektas, aiškėja, kad mūsų miesto puošmena labai smarkiai pasikeis. Pirmiausiai, turėtų beveik nebelikti medžių. Toks projektuotojų sumanymas ir jo ketinama paisyti.

Vien tik laiptams, kurie iš dalies apjuos kalną, įrengti teks nupjauti 21 klevą. Spiralinis takas į kalną numatytas ne toks status, lyg sraigtiniai laiptai. Jiems įrengti iš viso planuose – pašalinti 41 medį.

Pats piliakalnio viršus – apžvalgos aikštelė – bus sutvarkytas, apsėtas veja. Piliakalnį numatyta paversti matomu iš tolo – apšviesti.

Taip pat projekte numatyta išgražinti likusią netvarkingą Vilkmergėlės upelio dalį link Šventosios, pastatyti tiltelį.

Takas nuo Vytauto gatvės iki piliakalnio bus apšviestas žibintais. Pagal projektą iš viso numatoma pastatyti net 71 stulpą žibintams, sustatyti suolelius, įrengti meno kūrinių aikštelę. Teritorija bus apželdinta naujais želdiniais.
Pasak V. Kromelio, jei neužstrigs finansavimas ir leis oro sąlygos bei neatsiras kitų trukdžių, visus darbus ketinama užbaigti iki gegužės pabaigoje vyksiančios Miesto šventės.

Tačiau ar nemanoma, kad bus problemų dėl kalno – nupjovus medžius piliakalnio šlaitas pradės slysti? Ar tikrai privalu vadovautis projektuotojų sumanymais? Juolab kad 16 m aukščio piliakalnis įvardinamas kaip vienas stačiausių Lietuvoje.

Rajono meras Rolandas Janickas patikino, kad pagal architektų sumanymą medžius ketinama nupjauti tik kalno šlaite. Viršuje jie liks. Meras tiki specialistais ir mano, kad šlaito erozija, kokia ištiko sostinės Gedimino kalną, mūsiškiui tikrai negresia.

R. Janickas mano, kad bet kokiu atveju miškas yra miškas, o skveras yra skveras, miesto želdiniai skiriasi nuo tų, kurie auga miške, ir šia nuostata bus vadovaujamasi, atnaujinant Ukmergės veidą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+27 # Kęstutis 2016-11-23 18:23
O nuo kada architektai atlieka grunto tyrimus ?
Ir kas bus atsakingas (gal gerb. meras ?), jei šlaitai ims slinkti žemyn.
Kaip tik ant šlaitų augančių medžių šaknys ir sulaiko gruntą nuo slinkimo.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+22 # Lietuvė 2016-11-23 22:46
:sad: Kaip gaila, kad naikinate medžius. Ar malkų kas pritrūkote?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+18 # taip 2016-11-24 08:07
visi mieste pjauti medžiai kažkur dingsta :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+13 # liūdna 2016-11-24 20:24
Tikrai labai liūdna skaityti tokias naujienas, o posakis 'miškas yra miškas, o piliakalnis tai skveras' švelniai tariant suglumino. Užtat tikėjimas specialistais yra! Palaukite pora 2-3 metus, kol supus nupjautų medžių šaknys. Specialistų ir projektuotojų ir pėdos bus ataušę... Iš kitos pusės, nors tiek, kad jau žinau už ką nebebalsuosiu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų