Kai atlieka tampa net kryžius…

Šia liūdna nuotrauka pasidalino mūsų laikraščio skaitytojas. Šia liūdna nuotrauka pasidalino mūsų laikraščio skaitytojas.

Senovėje tikėta, kad nuo kapų negalima namo išsinešti jokio daikto. Šiandien senovinė žmonių išmintis nebetenka prasmės, o prie kapinių konteinerių galima aptikti net ir kryžių.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė pasakojo, kad nuo šių metų balandžio įvesta nauja tvarka kapų prižiūrėtojams. Draudžiama Ukmergės miesto kapavietėse paminklus statyti ar bordiūrus dėti, neinformavus apie tai miesto seniūnijos.

Seniūnija išduoda leidimus minėtiems darbams. Nuo balandžio jų išduota daugiau kaip 160. Leidime nurodoma įmonė, kuri numato atlikti  darbus. Taip pat nurodomas planuojamas statybinių atliekų kiekis.

Tačiau, pasak Z. Pečiulienės, paprastai seniūnija informuojama, kad statybinių atliekų nebus. Esą visas jas patys darbininkai palaidos kapavietės teritorijoje.

Vos kelios kapinių tvarkymo darbus atliekančios įmonės pasinaudojo  galimybe statybines atliekas priduoti įmonei „Ekonovus“. Tokio nenoro priežastis labai aiški – ši paslauga yra mokama: priduoti kilogramą statybinių atliekų kapų tvarkytojams kainuoja apie 8 centus.

Tačiau ar visos likusios įmonės įvykdė savo įsipareigojimą statybines atliekas palaidoti kapo tvarkymo vietoje? Jei taip, iš kur tuomet kapinių patvoriuose atsiranda prikrautų senų kapo bordiūrų?

Z. Pečiulienė svarsto, kad tai gali būti nebūtinai tose kapinėse darbus atliekančių įmonių darbas. Ji daro prielaidą, kad jei bordiūras šalia Dukstynos kapinių atsirado po nakties, gal jis buvo tiesiog atgabentas, pavyzdžiui, iš kaimo kapinaičių.

Pasak seniūnės, iš išduotų leidimų matyti, kad šiuo metu Ukmergėje su kapų priežiūra susijusius darbus atlieka bent keliolika įmonių ar pagal verslo liudijimą dirbančių asmenų.

Seniūnė ta pačia proga priminė ukmergiškiams, kad norint atlikti kapo įrengimo darbus mūsų miesto kapinėse, pirmiausia reikia kreiptis į seniūniją dėl leidimo. Visose kapinėse skelbimų lentose iškabinta informacija primena, kad be leidimo tokie darbai draudžiami.

„Tokia tvarka įsigaliojo nuo balandžio. Dar tik pati pradžia, gal dar ir ne visi įsijudino. Ir mums, seniūnijai, šie leidimai – papildomas darbas. Bet manome, kad jis labai reikalingas“, – įsitikinusi seniūnė.

Priminė ji ir dar vieną nemalonų reiškinį – į kapinių konteinerius verčiamas buitines atliekas ir rakandus. „Deja, iš pažiūros atrodo, kad mūsų mirusiesiems vis dar reikalingos ir antklodės, ir drabužiai, batai, ir televizoriai“, – pastebėjimais dalinosi Z. Pečiulienė.

Ukmergiškius ji taip pat informavo, kad šiemet, kaip ir praėjusiais metais, žiemos metu kapinėse darbuosis aukštalipiai. Bus pašalinti didžiausią grėsmę keliantys, patys nesaugiausi medžiai. Juos įvertins specialiai sudaryta komisija.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Valdas 2016-12-22 11:37
Ko žmonės tada pyksta už tai, kad brangsta atliekų išvežimas. Patys tą netvarką padarome, o už ją turime ir susimokėti :)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų