Spausdinti šį puslapį

Bibliotekoje ruošiamasi renovacijai

Bibliotekos veiklos naujovės ir renovacijos užmojai priklausys nuo finansinių galimybių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Bibliotekos veiklos naujovės ir renovacijos užmojai priklausys nuo finansinių galimybių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pastato renovacijos laukianti savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka jau šiemet tikisi darbų pradžios. Viliamasi, kad įgyvendinti šiuos planus nesutrukdys lėšų stygius, mat jų renovacijai gali būti skirta mažiau nei žadėta.

„Ukmergės žiniose“ jau anksčiau rašėme, kad Vlado Šlaito viešosios bibliotekos renovacija buvo įtraukta į ES paramos naujo finansinio laikotarpio projektus. Ji būtų atliekama etapais, o kiekvienam iš jų skirta atitinkama suma.

Pretenduota į daugiau kaip 600 tūkst. eurų Europos Sąjungos paramą – tiek buvo žadėta bibliotekos renovacijai. Dalimi jai reikalingų lėšų prisidės ir rajono savivaldybė.

Kiek seniau jau patvirtintas investicinis projektas, buvo ruošiamas ir techninis projektas. „Tvarkėm daugybę dokumentų, reikėjo užpildyti daug įvairiausių lentelių.

Tačiau pačios renovacijos pradžios teko palaukti, nes lėšas skirstančios Kultūros ministerijos planuose buvo pirmiausia užbaigti Ukmergės kultūros centro, „Draugystės“ tvarkymo darbus“, – sakė bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė.

Pasakojo, jog projekte numatyta keisti pastato stogą, lietvamzdžius, apšiltinti statinio fasadus, tarp kurių – ir senojo pastato dalies, kurioje dabar įsikūręs Nacionalinės žemės tarnybos Ukmergės skyrius. Taip pat pakeisti visus medinius langus ir lauko duris plastikiniais, senus garažo vartus – pakeliamais.

Bus projektuojami nauji vidaus vandentiekio, buitinių ir lietaus nuotekų tinklai, keičiami santechnikos prietaisai, šildymo vamzdynai, radiatoriai. Numatoma restauruoti laiptus su aikštelėmis ir stogeliais.

Vadovaujantis reikalavimais, pastate būtina įrengti apsaugos signalizaciją. Dabar biblioteką saugo sargai. Viename iš etapų būtų atliekami viso pastato vidaus apdailos darbai, projektuojama įranga ir baldai.

Darbus, pasakojo įstaigos vadovė, planuojama pradėti vasarą. „Bibliotekos stogas kiauras, bėga vanduo – reikėtų nuo jo ir pradėti. Tačiau labai svarbu tvarkyti ir senąjį pastatą. Išsikėlus žemėtvarkos skyriui, čia įsikurs Vaikų literatūros skyrius, nes dabartinėse patalpose vaikai labai suspausti“, – pasakojo ji. Žemėtvarkos skyrius, anot jos, turėtų išsikelti šiemet.

Renovacijos metu planuojama tvarkyti ir bibliotekos rūsį, kuriame seniau buvo įsikūrusi kaukazietiškų patiekalų kavinė. Čia galvojama apie erdvę jaunimui ir vaikams: jiems būtų skirta žaidimų, galėtų atsigerti arbatos, rengti savo darbų parodas.

Bibliotekoje žadama naujovių. Sekant užsienio bibliotekų pavyzdžiu, taip pat pastebint ir tokį mūsų skaitytojų poreikį, ketinama įrengti mamos ir vaiko kambarį.

„Jei lankytojai pageidautų, svarstytume ir apie darbą vėlesniu paros metu. Pavyzdžiui, Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Jaunimo centras savaitgalį dirba ligi antros valandos nakties. Dieną čia dirba bibliotekininkas, naktį būna savivaldybės socialinis darbuotojas. Apie panašų modelį galvotume ir mes“, – sako R. Griškevičienė.

Bibliotekos veiklos naujovės, kaip ir su renovacija susiję užmojai, priklausys nuo finansinių galimybių. Jos, viliamasi, leis įgyvendinti bent dalį planų. „Lėšų renovacijai tikrai bus gauta, tačiau iš karto galbūt neužteks tiek, kiek ten jų reikia investuoti“, – sakė savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vyr. specialistė Rasa Kumetaitienė.

Anot jos, svarstomos įvairios galimybės: „Priklausys nuo Kultūros ministerijos sprendimo, tačiau bus ieškoma ir kitų finansavimo šaltinių. Sumos ir darbų datos paaiškės artimiausiu metu.“

Bibliotekos šeimininkai sako šiuo klausimu nusiteikę optimistiškai ir viliasi, kad lėšų renovacijai padės išrūpinti ir mūsų atstovas Seime. „Kantriai ir toliau lauksim renovacijos, nes mums tai – iššūkis. Lietuvoje likom bene vienintelė nerenovuota biblioteka“, – kalbėjo įstaigos direktorė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)