Spausdinti šį puslapį

Namų adreso visuomenei neatskleidžia

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vilniaus gatvėje esančiuose vaikų globos namuose mažėja gyventojų. Tačiau ne dėl to, kad jais būtų susidomėję tėvai ar globėjai. Dalis vaikų keliasi į savivaldybės įsigytą buvusį privatų būstą Bugenių gatvėje, kurio adresas neatskleidžiamas.

Į naujuosius namus kraustysis dešimt globotinių – tiek sudaro globos namuose augančių vaikų šeimyną. Tarp jų – biologiniai broliai ir seserys. Senajame įstaigos pastate lieka 19 gyventojų.

Naujasis būstas, pasakojo globos namų direktorius Vygantas Kaselis, – dviejų aukštų, jame 5 kambariai, kuriuose gyvens po du vaikus. Yra virtuvė, bendrasis kambarys, dvi sanitarinių mazgų patalpos. Čia dirbs penki darbuotojai, kurie vieni kitus keis darbo šiokiadieniais ir savaitgalį metu.

„Remontų name labai didelių nebuvo atlikta. Truputėlį kosmetinį pasidarėm, baldus persivešim iš Vilniaus gatvės, – sakė direktorius. – Įkurtuvės laukiamos, vaikai persikelti nori: su jais buvom nuvykę, apžiūrėjom, tvarkėmės.“ Pašnekovas neslepia: čia aplinka labiau primena namus nei pačioje įstaigoje.

Kuriuos būtent vaikus iškelti, anot jo, lėmė tam tikri kriterijai: „Žiūrėjom, kad ir teisės aktus atitiktume, ir pagal vaikus – kas nuolat gyvena globos namuose ir jų niekas nepasiima.“ Trumpam ar per atostogas, sako direktorius, vaikai būna paimami iš globos namų. Tačiau, deja, tikrieji tėvai – ne iš tų asmenų, kurie tuo rūpintųsi, dažniau tai būna „giminaičiai ar geri žmonės“.

Į namus Bugenių gatvėje globos namų šeimyna kelsis dar šį mėnesį arba kovo pradžioje. Konkretaus adreso, kuriuo šioje gatvėje įsikurs, V. Kaselis teigia nenorintis įvardyti. Esą šitaip norima apsisaugoti nuo galimų nemalonumų.

„Kai vaikas paimamas iš šeimos, visokių pasitaiko atvejų. Tai giminaičiai atakuoja, būna nepatenkinti... Maža, kokia dar situacija... Tiesiog nenorim, kad būtų didesnių problemų“, – tikino jis.

Kokia nors iškaba, informuojančia apie čia gyvenančius globotinius, būstas irgi nebus pažymėtas. „To ir neturi būti, nes tas namas turi nesiskirti nuo kitų. Juk pertvarkos modelio esmė tokia ir yra: vaikai gyvena šeimynoje, namuose, šalia – tokie pat namai“, – aiškino pašnekovas. 

„Ukmergės žiniose“ anksčiau skelbėme, jog savivaldybė nutarė pirkti šiai vaikų globos įstaigai skirtą namą. Tam buvo skirta 90 tūkst. eurų. Pritarus rajono savivaldybės tarybai, namas, kurio adresas neskelbiamas, įsigytas iš jį parduoti nusprendusių savininkų.

Dalis Ukmergės vaikų globos namų auklėtinių dar prieš kurį laiką apsigyveno Siesikuose jiems įrengtame korpuse.

Šalyje įgyvendinant vaikų mažinimo globos namuose programą, siekiama, jog tokių globos įstaigų apskritai nebeliktų, o jie gyventų šeimynose. Ištuštėjusiuose Vilniaus gatvėje esančiuose vaikų globos namuose bus įrengti socialiniai būstai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)