Spausdinti šį puslapį

Piliakalnį gražina, o seni vamzdynai – pamiršti...

Ant piliakalnio rengiamasi tiesti pėsčiųjų taką. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ant piliakalnio rengiamasi tiesti pėsčiųjų taką. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Įsibėgėjo darbai ant be medžių likusio miesto piliakalnio. Ant jo netrukus bus pradėtas tiesti pėsčiųjų takas, kurio pamatai šiuo metu ruošiami. Tačiau gyventojams neramu dėl kito: ar neteks ardyti naujo tako, kai visai nebeatlaikys seni vamzdynai, kurie čia taip ir nebuvo pakeisti.

Savivaldybės skelbtą konkursą atlikti miesto piliakalnio teritorijos ir prieigų tvarkymo darbus laimėjo UAB „Ukmergės keliai“. Darbai, atlikus geologinius tyrimus ir projektavimą, prasidėjo kovo pabaigoje. Šiomis dienomis čia gręžiami poliai.

„Darom pamatus pėsčiųjų takui, kuris bus metalinis. Kas 2,5 metro gręžiama po 2 polius, ant jų takas bus montuojamas“, – pasakojo įmonės darbų vadovas Eugenijus Leleika.

Tako plotis – 1 m 20 cm, jis drieksis aplink piliakalnį nuo Piliakalnio gatvės iki pat kalno viršaus. Tako ilgis, teigė pašnekovas, bus apie 140 metrų.

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Vyto Kromelio, kai kurie iš darbų – nauji ir patiems jų įmonės darbuotojams. Statant polius, teko darbuotis su iš UAB „Strėlė logistics“ išsinuomotu 130 tonų galios kranu. Šiam pakėlus į orą ekskavatorių, jame būnantis operatorius gali gręžti polius.

Anot direktoriaus, aukščio bijantis žmogus negalėtų dirbti tokio darbo, mat kranas ekskavatorių gali iškelti ir iki 16 metrų – tokio aukščio yra piliakalnis. Užtat, šypsosi jis, operatoriaus alga tomis dienomis – „kaip direktoriaus“.

„Dirbu jau 39 metus, bet stačiam šlaite betonuoti polių dar neteko“, – apie iššūkius, įgyvendinant piliakalnio tvarkymo projektą, pasakoja V. Kromelis.

Pėsčiųjų taką ant piliakalnio tikimasi įrengti iki liepos 6 – Valstybės dienos. „Kad ukmergiškiai užlipę galėtų ta proga laužą uždegti“, – svarsto pašnekovas.

Mūsų piliakalnis, anot „Ukmergės kelių“ darbų vadovo E. Leleikos, bus išskirtinis: „Lietuvoje yra apie 600 piliakalnių, ir čia pirmasis, į kurį užlipti bus metaliniai laiptai. Visur kitur yra mediniai. Tako danga bus kaip medžių lajų tako Anykščiuose: su aukštakulniais nepaeisi, arba jų tiesiog neliks.“

Įgyvendinant projektą, taip pat bus nutiestas lieptas per Vilkmergėlės upelį. Palei upelį bus įrengti akmeniniai laipteliai, vedantys į Vytauto gatvę. Projekto veiklų sąraše – išvalyti upelio vagą, krantinę iškloti akmenimis, atlikti elektrotechnikos darbus. Projekte numatytų darbų vertė – 325345,38 Eur.

Oficiali visų piliakalnio darbų pabaiga, sakė V. Kromelis, – 2018 m. liepos 1 d. „Bet mes baigsim šiemet. Jei dirbti – tai dirbti, nereikia atidėlioti“, – žada jis.

Dirbant kol kas išvengta didesnių nesklandumų. Tačiau nuo jų, baiminamasi, gali būti neapsaugotas ir šis projektas. Štai Piliakalnio gatvės 5 name gyvenanti mūsų laikraščio skaitytoja Dalia išsakė gyventojų susirūpinimą dėl senų, avarinės būklės vamzdynų. Apie galimą grėsmę teirautasi ir darbus atliekančios įmonės vadovų.

Žmonės nuogąstauja, kad šiuo metu atliekant darbus, dėl kurių esą nebuvo derinta su gyventojais, vamzdynai nebeatlaikys. Jiems trūkus, kalbėjo ponia Dalia, būtų apsemti gyventojų sklypai. Maža to, teiravosi ji, ar nenutiks taip, kad teks ardyti visą naują grožį.

„Ten yra pasenusios vandentiekio ir nuotekų valymo sistemos. Šitą klausimą reikia kuo skubiau derinti su savivaldybe. Ką ji mums nurodys, tą turėsim padaryti. Nes jei avarija ar kas – visi takai ardosi...“ – neslepia V. Kromelis.

Sako, jog „reikia tik savivaldybės pritarimo“. Sutvarkyti minėtas sistemas, tikina jis, įmonė neužtruktų, tačiau tai būtų jau papildomi darbai, kurie nėra įtraukti į projektą.

Dar vienu rūpesčiu įvardijo darbams kliudantį chuliganizmą: „Viską – kuoliukus, atitvarus išlaužo, išvarto... Teko net samdytis apsaugą, dabar naktį budi žmogus.“

Pašnekovas taip pat pasakojo, kad jų įmonei prasideda pats darbymetis. Dirbama ir kituose rajonuose, tvarkomas senas magistralinis kelias Latvijoje.

Pas mus, sakė jis, jau baigiamas remontuoti Deltuvos kelias. Tvarkomi rajono žvyrkeliai: asfaltuojamas Valų–Balninkų ruožas, baigiamas tvarkyti kelias nuo Siesikų link Atkočių. Rečionyse dirbama Laukų, Lakštingalų ir Bergo gatvėse: keičiama žvyro danga, numatyta įrengti lietaus nuotekų sistemą, šaligatvius, apšvietimą.

Tuo metu renovacijoje „įstrigusi“ miesto Veterinarijos gatvė tapo galvos skausmu ne tik gyventojams, bet ir pačiai ją tvarkančiai įmonei. „Būtume dar pernai pabaigę, tik vis nėra finansavimo, – apgailestauja direktorius. – Viską užbaigti mums užtektų trijų mėnesių, bet šiemet nepadarysim. Asfalto dangos neuždėsim, bet bent jau į kiemus žmonės galės įvažiuot.“

Jo teigimu, kad atliktų tolesnius darbus, reikėtų apie 750 tūkst. eurų. Deja, šiemet skirta perpus mažiau lėšų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)