Spausdinti šį puslapį

Pasiūlė statyti modulinį mokyklos pastatą

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Siekiant išspręsti dviejuose pastatuose įsikūrusios Ukmergės specialiosios „Ryto“ mokyklos problemas, siūlomas lig šiol neregėtas sprendimas. Vieną iš pastatų Veterinarijos gatvėje siūloma išplėsti moduliniu priestatu. Iš modulių surinktas statinys netaptų savivaldybės nuosavybe – iš verslininkų jis būtų nuomojamas, o nuoma metams kainuotų per šimtą tūkstančių eurų.

Brangiai kainuojantis sumanymas buvo išdėstytas rajono tarybos posėdyje. Opozicinės partijos rajono taryboje tam griežtai prieštaravo bei pareikalavo sudaryti darbo grupę ir analizuoti kitus galimus problemos sprendimo variantus.

Apie Ukmergės „Ryto“ specialiosios mokyklos planuojamą patalpų pertvarkymą informavo savivaldybės  Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė. Priminė, kad ši mokykla veikia Vytauto ir Veterinarijos gatvėje (buvusiame vaikų darželyje) esančiuose pastatuose.

Mokykloje šiuo metu ugdomi 89 mokiniai. 37 gyvena bendrabutyje. Pagal turimus duomenis, mokinių skaičius per pastaruosius trejus metus sumažės. 2020 metais turėtų likti 70 mokinių. Spėjama, kad taip yra todėl, kad tėvai linkę specialiųjų poreikių turinčius vaikus integruoti – vesti į kitas rajono ugdymo įstaigas.

89 mokinius turinčioje mokykloje šiuo metu dirba daugiau nei 80 darbuotojų: 81 etatas, iš kurių 43 – pedagogų.

Mokykla yra regioninė – čia mokosi ne tik ukmergiškiai. Ji finansuojama iš valstybės biudžeto. Neskaitant mokinio krepšelio, mokyklos išlaikymui per metus skiriama per 400 tūkst. Eur.

Veterinarijos gatvėje esančio pastato, kurio plotas – per 2400 kvad-ratinių metrų, būklė yra gera. Tačiau pagrindinis beveik 4000 kvadratinių metrų pastatas Vytauto gatvėje, pasak vedėjos, yra avarinės būklės. Čia būtinas kapitalinis remontas.

Anksčiau svarstyta mokyklai pritaikyti Vilniaus gatvėje esantį buvusį „Šilo“ pagrindinės mokyklos korpusą. Tačiau esą paaiškėjo, kad jo pritaikymas specialiųjų poreikių turinčių vaikų ugdymui būtų pernelyg brangus. Tikinta, kad pasinaudojus europiniais projektais jo suremontuoti nepavyktų – esą per didelės išlaidos.

Todėl pasirinktas Ukmergėje dar neregėtas, o ir Lietuvoje naujas sprendimo variantas – Veterinarijos gatvėje prie esamo pastatyti vadinamą modulinį priestatą. Tiesa, jis savivaldybės nuosavybe netaptų, o iš verslininkų būtų nuomojamas.

Nuomos kaina siekų 120 tūkst. Eur per metus. Dar 40 tūkst. kainuotų modulių atvežimas.

Pasak vedėjos, pinigų nuomai atsirastų, nes būtų sumažinta etatų: nereiktų tiek, kiek dabar, virėjų, sargų, slaugytojų, naktinių auklių. Būtų atsisakyta neekonomiškų pastatų. Spėjama, kad papildomai per metus nuomai iš rajono biudžeto reiktų apie 90 tūkst. Eur.

Rajono opozicija paprieštaravo tokiam sumanymui.

Opozicinių frakcijų duomenimis, kuriuos pristatė Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narė Elena Mirinavičienė, tokia nuoma – ženkliai per brangus projektas. Be to, nuoma neturi išliekamosios vertės.

Opozicija siūlė sudaryti darbo grupę ir ieškoti, koks variantas Ukmergei būtų naudingiausias.

Sumanymui nepritariantys politikai abejojo, ar pavyks sutaupyti lėšų atleistų darbuotojų sąskaita – spėliota, ar jų tikrai tiek bus atleista. Priminta, kad Lyduokiuose stovi tuščias pakeistais langais mokyklos pastatas.

Be to, naujo pastato kvadratinio metro statybų kaina šiuo metu siekia per 1000 eurų.

Modulinių konstrukcijų pastatų naudojimas švietimo ir ugdymo veiklai yra išvystytas turtingose Skandinavijos šalyse.

Lietuvoje tai kol kas – brangi naujovė. Tokių projektų, siekdami greitai išspręsti vietų vaikų darželiuose problemą, ėmėsi Kauno ir Vilniaus savivaldybės. Tačiau anaiptol ne regionai, kur, skirtingai nei sostinėje, gyventojų mažėja, o pastatai lieka tušti. Čia gerokai didesnis rūpestis – kaip panaudoti ir taip tuščius statinius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)