Spausdinti šį puslapį

Laikrodį galėjo sugadinti balandžiai?

„Balandžių daug Ukmergėj“... „Balandžių daug Ukmergėj“...

Daugiau nei 10 tūkst. eurų kainavusį, tačiau vos kelias savaites ėjusį miesto laikrodį galėjo pagadinti ant rodyklių nutūpę balandžiai. Tai viena iš gedimo prielaidų. Projektuojant laikrodį, kabantį ant pastato Vilniaus ir Vytauto gatvių kampe, tokie pavojai nebuvo numatyti.

UAB „Miesto baldai“, kuri buvo pasamdyta įgyvendinti šį projektą Ukmergėje, direktorius Mindaugas Šiaulys pasakojo, kad laikrodis buvo demontuotas ir į Italiją remontui išvežtas praėjusį penktadienį.

Tikisi, kad artimiausiu laiku laikrodis bus suremontuotas nemokamai – bus atlikti garantiniai darbai.

Deja, laiką gerai rodė jis vos kelias savaites. Kas gi jam nutiko?

M. Šiaulio teigimu, demontuojant mechanizmą namo, ant kurio jis pritvirtintas, gyventojai prasitarė matę ant laikrodžio rodyklių tupinčius balandžius. O tai esą galėjo tapti gedimo priežastimi, nes rodyklėms nutūpęs paukštis – per didelė apkrova.

Tačiau kaip yra iš tikrųjų – neaišku. Mechanizmą dabar remontuoja Italijos meistrai, kurių firmoje jis ir buvo pirktas.

„Miesto baldų“ vadovas sakė, kad parvežus mechanizmas nebus vėl, kaip buvo, sumontuotas. Bus ieškoma, kaip jį apsaugoti nuo sparnuočių.

Vienas būdų – paprasčiausias stiklinis gaubtas, kitas, gana šiuolaikiškas, – sumontuoti paukščius atbaidantį įrenginį – vadinamuosius paukščių sargus.

Vasaros pradžioje vertindami naująjį, vienintelį tokį Lietuvoje, laikrodį gyventojai viešai diskutavo, kad jo rodyklės susilieja su fonu – laikas prastai matosi.

Tuomet, išsakius šią mintį, laikrodžiu besirūpinantys ukmergiškiai sakė, kad yra pagamintos ir juodos rodyklės, tačiau esą laikrodis eina, negi jį dabar stabdysi dėl rodyklių.

Dabar jau neina. Yra proga pakeisti.

M. Šiaulys sako, kad galima būtų tai padaryti ar, pavyzdžiui, rodykles nudažyti tamsiai rudai. Jei tik tokį prašymą iš ukmergiškių gautų.

„Miesto baldų“ vadovas tikino, kad laikrodžio taisymas neturėtų užtrukti.

Vytauto ir Vilniaus gatvių sankryžoje, ant atnaujinto namo fasado naujas miesto laikrodis buvo sumontuotas prieš pat Ukmergės miesto šventę, gegužės pabaigoje. Atsivežtą laikrodžio mechanizmą montavo iš Italijos atvykęs meistras.

Naująjį laikrodį puošia dailininkės Nijolės Stunskaitės sukurti senovės baltų simboliai.

Laikrodis matosi ir naktį, nes yra apšviečiamas. Jo diametras siekia daugiau nei 4 metrus.

Mechanizmui rajono biudžete buvo skirta 10 tūkst. eurų. Įskaitant sukurtus unikalius simbolius, projektavimą, sienos atnaujinimą ir apdailą, kaina siektų apie 20 tūkst.

Laikrodžio pastatymas ir sienos remontas finansuoti savivaldybės bei rėmėjų lėšomis. Lėšų dizaino sukūrimui, montavimui skyrė Rotary klubas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)