Laukiniai žvėrys mūsų mieste – retas, tačiau pasitaikantis reiškinys. Labiausiai jų pamėgtos – Šventosios pakrantės, bet ir pačiame mieste ukmergiškiams yra tekę matyti netgi elnią.

Keistas „praeivis“ neseniai išgąsdino vieną ukmergiškę – ją nustebino gatve lakstanti lapė. Moteris pasakojo ją mačiusi šalia savo namų Kauno gatvėje, miesto centre. Tikino buvusi visai netoli gyvūno – gal per 10 metrų.

Ukmergiškė sakė paskambinusi apie tai pranešti į miesto seniūniją, tačiau ten esą sužinojusi, kad reikia kreiptis į medžiotojus.

Anot Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovo žuvininko Arūno Pračkailos, „gyvenam tarp miškų“, todėl nėra nieko nuostabaus, kad žvėrių galim sutikti ir mieste. „Gyvūnai gali atklysti tarp žmonių, į miestą, kai jis vakare ar naktį ištuštėjęs, nebėra tokio judėjimo, – sako jis. – Tačiau tai gali būti ir sergantis gyvūnas. Serga tiek plėšrūs, tiek – ne.“

Pataria nė nemėginti bandyti bičiuliautis su tokiu atklydėliu: „Jokiu būdu nesiartinti, nebandyti sugauti ar jam kaip nors padėti. Jei gyvūnui viskas gerai, jis pats pasitrauks. Žmogus gali tik pakenkti, gaudydamas be specialios įrangos, neprofesionaliai.“

Pašnekovas pasakoja apie atvejus, kai žmonės gaudo stirnas. Išsigandę žvėrys išbėga į kelią, gali trenktis į tvorą, žūti parbloškus automobiliui. Panašių pranešimų apie priklydusius gyvūnus medžiotojams kartais tenka sulaukti.

„Nuvažiuojam tik pasižiūrėti, bet – nieko daugiau. Nesam įpareigoti imtis kokių nors konkrečių veiksmų. Gyvūnai patys pasišalina. Būna, kad jų aptinkama paupyje. Ten daug krūmų, gyvena lapių, kiškių, stirnų. Ir nakties metu atklysta. Tačiau dieną gali pradėti blaškytis, baidosi žmonių, bėga kur papuola. Todėl geriausia palikti ramybėje – sulaukęs nakties pabėgs“, – aiškino A. Pračkaila.

Prisimena, kad būta pranešimų apie Ukmergėje, palei medelyną ar net miesto centre, pastebėtas stirnas. „O prieš kokius penkerius metus kariniame miestelyje teko matyti ir elnią“, – sakė jis.

Su laukiniais gyvūnais žmonės dažniau susiduria kaimuose.

Kas kita, svarsto medžioklės žinovas, jei tai būtų didelis ir pavojingas, grėsmę žmogui keliantis žvėris: „Tuomet turėtų būti organizuojama specialistų grupė, kuri imtųsi atitinkamų priemonių. Čia gal labiau – veterinarijos specialistų užduotis. Mes, medžiotojai, neturim net įrangos, jei, pavyzdžiui, reikėtų gyvūną migdyti.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų