Spausdinti šį puslapį

Atliekas tvarkys už daugiau nei keturis milijonus eurų

Savivaldybėje pasirašant sutartį dalyvavo „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė. Daivos Zimblienės nuotr. Savivaldybėje pasirašant sutartį dalyvavo „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė. Daivos Zimblienės nuotr.

Baigiantis sutarčiai su rajono atliekų tvarkytoju UAB „Ekonovus“ šias pareigas perima kita įmonė. Konkursą laimėjo UAB „VSA Vilnius“, kuri mažiausiai penkerius metus mūsų atliekas tvarkys už keturis milijonus eurų.

Konkursas dėl komunalinių atliekų surinkimo Ukmergės rajono savivaldybėje ir jų vežimo į atliekų apdorojimo ar šalinimo įrenginius paslaugų buvo paskelbtas gruodžio pabaigoje. Norą jame dalyvauti buvo pareiškę dešimt kandidatų. Tačiau pasiūlymus pateikė tik du: sostinės įmonės UAB „VSA Vilnius“ ir UAB „Ecoservice“.

Nors vokų su konkurso dalyvių pasiūlymais atplėšimo procedūra įvyko dar vasario pradžioje, galutiniai rezultatai paaiškėjo šį antradienį. Jį laimėjo „VSA Vilnius“, pasiūliusi mažiausią paslaugos kainą.

„Vyko atviras tarptautinis konkursas, paslaugų pirkimo vertė – didelė, todėl procesas sudėtingas. Nemažai laiko užtruko pasiūlymų vertinimas, kitos procedūros, kurios būtinos, kad nauja sutartis įsigaliotų“, – aiškino savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Diana Gervinskienė.

Sutarties vertė – 4 milijonai 524 tūkstančiai 520 eurų. „Tiek skirta septyneriems metams. Nors sutartis sudaroma penkeriems, tačiau ji pasirašoma su galimybe pratęsti šį laikotarpį“, – sakė ji.

Antradienį sutartį pasirašė rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas ir bendrovės „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė. Savo veiklą Ukmergėje ši įmonė pradės kovo 28 dieną, pasibaigus sutarties tarp savivaldybės ir „Ekonovus“ galiojimo terminui.

Kokias konkrečias su atliekų tvarkymu susijusias paslaugas pirko savivaldybė, skelbiama ir Centriniame viešųjų pirkimų portale.

Paslaugos apima: gyventojų, įmonių, įstaigų, organizacijų, sodų ir garažų bendrijų kolektyvinių (bendrų) ir individualių konteinerių ištuštinimą pagal grafiką; mišrių komunalinių atliekų konteinerių ir jų aikštelių/stovėjimo vietų priežiūrą; atskirą didelių gabaritų, elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą; komunalinių atliekų vežimą į mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginius Vilniuje; savivaldybės teritorijoje esančių ir naujų atliekų turėtojų aprūpinimą konteineriais; bendrų konteinerių priežiūrą, plovimą, dezinfekavimą, techniškai netvarkingų antžeminių konteinerių keitimą, remontą.

Anot D. Gervinskienės, naujo atliekų tvarkytojo atėjimas ukmergiškių kišenėms įtakos neturės. „Gyventojai nepajus jokio skirtumo: rinkliavos už atliekų tvarkymą dydis jiems nesikeičia – jis nebus perskaičiuojamas“, – teigė vedėja.

Pasak jos, savivaldybė atsiskaitinės su operatoriumi, ji dar mokės ir kintamąją dalį, kuri priklausys nuo to, kiek kartų buvo pakeltas konteineris ir koks su tuo susijęs atliekų kiekis.

Žmonėms taip pat įdomu, ar bus naujovių atliekų tvarkymo sistemoje. Pavyzdžiui, į „Ukmergės žinių“ redakciją skambinusi skaitytoja teiravosi, ar atliekos nebus sveriamos, mat sakė girdėjusi, kad taip yra kitur.

„Svėrimo sutartyje nėra – ši sistema neįdiegta. Lietuvoje praktiškai niekur to nėra“, – sako D. Gervinskienė.

Tačiau žadama kitų pokyčių. Jie susiję su konteinerių aikštelių statyba – jų padaugės. Pašnekovė pasakojo, kad dar pernai buvo paskelbtas konkursas, kurį laimėjo UAB „Ukmergės keliai“: „Jie įrenginės aikšteles „varpams“ – spalvotiems konteineriams, skirtiems rūšiuojamoms atliekoms. Šie darbai prasidės pavasarį, planuojama baigti spalio pabaigoje. Turėsim daugiau tokių konteinerių, bus naujų, sutvarkytų aikštelių.“

Geresnių atliekų tvarkymo rezultatų viliasi ne tik gyventojai, bet ir rajono vadovai. „Tikimės, kad naujoji įmonė viską tvarkys laiku, vykdys kitus sutartyje numatytus įsipareigojimus. Siekiama, kad rajono atliekų tvarkymo sistema tobulėtų, mažėtų užterštų, netvarkingų teritorijų. Tai yra bendras – ir operatoriaus, ir savivaldybės – darbas“, – sakė meras Rolandas Janickas.

Jis taip pat ragina ir gyventojus būti supratingus: „Žmonės turi kuo daugiau rūšiuoti, kad būtų kuo mažiau mišrių komunalinių atliekų, kurios mums „kainuoja“ labai brangiai.“

„VSA Vilnius“ – viena didžiausių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslaugas teikiančių įmonių Lietuvoje. Šią veiklą vykdo nuo 1945 metų. Paslaugas teikia Vilniaus mieste, Kėdainių, Varėnos, Šalčininkų rajonuose. Nuo vasario 1 d. pradėjo teikti ir Alytaus rajone.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)