Savivaldybė planuoja atnaujinti tris miesto mikrorajonus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Savivaldybė planuoja atnaujinti tris miesto mikrorajonus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės planuose – modernizuoti tris daugiabučių namų mikrorajonus. Ketinama renovuoti daug energijos suvartojančius pastatus, pakeisti komunikacijas, gatvių apšvietimą, numatyti sporto ir poilsio zonų, želdinių atnaujinimą. Tiesa, kol šie planai bus įgyvendinti, teks dar gerokai palaukti.

Modernizuoti kvartalus numato šiemet patvirtinta Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programa.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbiama tarp lyderių, pateikusių daugiausiai projektų atnaujinti ne pavienius daugiabučius, o ištisus kvartalus. Su šiais siekiais mūsų savivaldybė dalyvauja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

Kompleksiškai modernizuoti atrinkti trys kvartalai, o šiems darbams per penkerius metus planuojama išleisti 9 mln. Eur.

Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programoje skelbiama, kad Ukmergės miestas užima 20,45 kv. km teritoriją. Pernai mieste gyveno 21 132 gyventojai, o gyventojų tankumas buvo 1033,35 žmogaus kvadratiniame kilometre.

Remiantis būstų surašymo duomenimis, didžioji dalis būstų mieste – butai daugiabučiuose namuose.

Pramonės kvartalas yra išsidėstęs tarp Žiedo, Kauno, Deltuvos ir A. Smetonos gatvių, įskaitant Deltuvos g. 17A ir 19 esančių pastatų teritorijas.

Dukstynos kvartalo teritorija apribota Vytauto, Veterinarijos, S. Daukanto, A. Baranausko, Vaižganto ir Anykščių gatvėmis.

Pivonijos kvartalas išsidėstęs tarp Antakalnio, Draugystės, Uosių, Ąžuolų, Miškų, Dariaus ir Girėno, Vilniaus ir Laukų gatvių.

Pagal plotą didžiausias yra Pivonijos kvartalas (0,467 kv. km). Pramonės ir Dukstynos kvartalai – dvigubai mažesni.

Suskaičiuota, kad Pramonės kvartale yra 24 daugiabučiai gyvenamieji namai ir 4 viešosios paskirties pastatai, Dukstynos kvartale – 28 daugiabučiai ir 6 viešosios paskirties pastatai, Pivonijos kvartale – 74 daugiabučiai ir 4 viešosios paskirties pastatai.

Visi šie daugiabučiai yra pastatyti labai skirtingais metais – nuo 1940 iki 1994 metų.

Apskaičiuota, kad daugiausiai šilumos energijos per metus suvartojama Pivonijos kvartalo daugiabučiuose – 11 535 MWh.

Dukstynos ir Pramonės kvartaluose – dvigubai mažiau.

Kvartaluose numatoma modernizuoti šilumos, gatvių apšvietimo tinklus, atnaujinti dalį komunikacijų sistemos: privažiavimo kelius, pėsčiųjų takus, lauko lietaus nuotekų surinkimo tinklus ir automobilių stovėjimo aikšteles, atnaujinti sporto ir vaikų žaidimo aikšteles.

Programos administratorius – UAB Ukmergės butų ūkis – turės inicijuoti reikiamų dokumentų rengimą, užtikrinti, kad plane numatytos priemonės būtų tinkamai ir laiku įgyvendintos.

Programa turėtų būti pradėta įgyvendinti šių metų balandį, o baigta – 2022 m. pabaigoje. Preliminarus lėšų poreikis – 9 mln. Eur.

Programos įgyvendinimas finansuojamas valstybės biudžeto, Ukmergės savivaldybės biudžeto, ES struktūrinių fondų ir tarptautinių organizacijų, vandens ir šilumos tiekėjų Ukmergės miestui, privačių investuotojų ir kitų šaltinių lėšomis.

Įgyvendinant programą taip pat planuojama atnaujinti (modernizuoti) 19 daugiabučių namų Pramonės, 21 daugiabutį Dukstynos, 41 daugiabutį Pivonijos kvartaluose bei kiekviename kvartale – po vieną viešosios paskirties pastatą.

Kvartalinės renovacijos galimybė buvo aptarta pernai vykusio daugiabučių namų renovacijos (modernizavimo) darbo grupės posėdyje. Atlikus viešąjį pirkimą lapkritį sudaryta sutartis su UAB „Renovacijos konsultacijos“ dėl kvartalų energinio efektyvumo didinimo galimybių studijos ir programos projekto parengimo.

Metų pabaigoje UAB „Renovacijos konsultacijos“ pristatė Ukmergės miesto kvartalų energinio efektyvumo galimybių studiją ir Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos projektą. Projektui pritarta ir rajono tarybos posėdyje.

Ukmergės butų ūkio direktorius Giedrius Pocius įsitikinęs, kad ambicingus planus tikrai pavyks įgyvendinti. Kvartalinė renovacija, pasak jo, gerokai skiriasi nuo pavienių namų, nes apima platesnį mastą sprendinių. Be to, vertinant projektus šiuo metu prioritetai teikiami kvartalinei renovacijai.

Direktorius pažymi, kad nuo 2013 m. Ukmergėje įgyvendinti 34 renovacijos projektai. Šiuo metu darbai tebevykdomi 8-iuose objektuose, 7 daugiabučiai – projektuojami. Iš viso šiuo metu 19 daugiabučių namų būsimas renovavimas yra vienokios ar kitokios veiksmo stadijos.

G. Pocius sako, kad labiausiai renovavimo teigiamas efektas juntamas vertinant suvartojamos šilumos poreikį. Paskaičiuota, kad renovavus 34 „kiauriausius“, daugiausiai šilumos vartodavusius, miesto daugiabučius, šilumos poreikis miestui sumažėjo 5 proc.

Kokias didžiausias kliūtis įvardija renovavimo procese? Pirmiausiai – pačių gyventojų nenoras atnaujinti daugiabučius bei nesutarimas šiuo klausimu. Kita bėda – prasiskolinę kaimynai. Pavyzdžiui, Šventupėje kelių namų gyventojai labai norėjo renovacijos, bet dėl įsiskolinusių kaimynų bankai finansavimo tokiems objektams nesuteikia.

G. Pocius pasakojo, kad praėjusiais metais lankėsi Vokietijoje, kur susipažino su šios šalies patirtimi vykdant kvartalinę pastatų renovaciją. Tačiau įsitikino, kad skirtumai tarp abiejų šalių šiuo aspektu yra milžiniški.

Svarbiausias skirtumas yra tas, kad Vokietijoje beveik nėra privačių butų. Privatūs yra tik gyvenamieji namai. Tuo tarpu visi butai daugiabučiuose gyventojams yra nuomojami. Todėl nėra jokių kliūčių derinant renovavimo darbus su gyventojais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Komentarai  

+16 # Mantas 2018-03-19 09:04
Yra paskaičiuota, kad namo renovacija NEATSIPERKA, o žmonės ir toliau mulkinami.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+13 # Antanas 2018-03-19 10:03
Namas renovuotas.Per metus už renovaciją sumoku apie 400€ + už šildymą 110€ per šildymo sezoną.Ar apsimoka ? Nežinau.(50m2)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # x 2018-03-19 10:06
svarbiau pinigus paimti,o ne galinis rezultatas
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-5 # Gražina 2018-03-20 17:03
Ką siūlot Mantai, Antanai ir X? Toliau gyventi kiauruose namuose ir mokėt už šildomą orą? Šiaip daugumai žmonių gerai nuotaikai ir gyvenimo kokybei daug ką reiškia ir estetinis vaizdas: tvarkingas, gražus namas, tvarkingi šaligatviai ir privažiavimai prie namų ir t.t.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # sqs - Gražinai 2018-03-22 03:51
Buvo palyginti keturi namai Dukstynos mikrorajone, du renovuoti ir du ne, - praktiškai identiški. Renovacija, jei renovuotam niekas nesuges, o to tikrai neįvyks, atsipirks tik po 33 metų. Bet visi suprantam, kaip atrodys tas renovuotas namas po tiek metų. o nerenivuotas stovi ir stovės. Ir renovacijai reikalingi 10 000 eur kišenėje, o ne valdininkų, tarpininkų ir statybininkų kišenėje. Jei taip nepatinka mikrorajonai- parduok butą ir statykis namą, kad ir soduose. Sklypų kainos kol kas juokingos.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų