Spausdinti šį puslapį

Baigiamas tvarkyti miesto piliakalnis

Mūsų piliakalnis – išskirtinis šalyje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Mūsų piliakalnis – išskirtinis šalyje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Iki Miesto šventės tikimasi užbaigti visus piliakalnio darbus, kad ukmergiškius ir miesto svečius jis pasitiktų galutinai sutvarkytas. Piliakalnį netrukus papuoš ir keturi nauji meno kūriniai.

Savivaldybės skelbtą konkursą atlikti miesto piliakalnio teritorijos ir prieigų tvarkymo darbus laimėjo UAB „Ukmergės keliai“. Darbai, atlikus geologinius tyrimus ir projektavimą, prasidėjo pernai kovo pabaigoje.

Įmonė įgręžė polius, padarė pamatus metaliniam pėsčiųjų takui. Jo plotis – 1 m 20 cm, takas, kuris yra pritaikytas ir riedėti vežimėliais neįgaliesiems, driekiasi aplink piliakalnį nuo Piliakalnio gatvės iki pat kalno viršaus. Tako ilgis – apie 140 metrų.

Pėsčiųjų taką ant piliakalnio, pradėjus darbus, buvo tikimasi įrengti per kelis mėnesius – iki liepos 6-osios, Valstybės dienos. Tačiau šių planų nepavyko įgyvendinti. Tiesa, oficiali visų piliakalnio darbų pabaiga ir buvo numatyta šių metų liepos 1 d.

Pasak UAB „Ukmergės keliai“ generalinio direktoriaus Vyto Kromelio, atliekant darbus prisidėjo ir metalo dirbinius gaminanti įmonė „Dimega“, įsikūrusi Ukmergėje. Ji, sakė pašnekovas, sumontavo metalinio tako apsauginę konstrukciją, šie darbai, anot jo, atsiėjo „porą tūkstančių eurų“.

„Šiuo metu baigiami daryti laiptai. Vargom, kol juos padarėm, kai reikėjo gręžti polius – taip paprastai neišgręši, – pasakojo V. Kromelis. – Dar liko išgrįsti akmenimis keliasdešimt kvadratų – iš viso išgrįsta 700 kvadratinių metrų teritorijos.“

Lietuvoje yra apie 600 piliakalnių. Mūsiškis – pirmasis, į kurį užlipti yra metaliniai laiptai. Visur kitur – mediniai.

Pačių ukmergiškių nuomonės dėl be medžių likusio ir iš esmės pasikeitusio piliakalnio – skirtingos. Kai kurie gyventojai metalu „apraizgytą“ kalną netgi lygina su kosminiu laivu... Vis dėlto pripažįsta, kad apšviestas piliakalnis atrodo gražiai.

Šio projekto veiklų sąraše taip pat buvo liepto per Vilkmergėlės upelį nutiesimas, upelio vagos išvalymas, elektrotechnikos, kiti darbai. Projekte numatytų darbų vertė – 325345,38 Eur.

Rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausiasis specialistas Julius Zareckas pasakojo, kad piliakalnį ketinama papuošti meno kūriniais – skulptūromis.

„Bus ir metalinis laivelis, ir paveikslas su rėmais, ir kažkada ant tiltelio stovėjusi skulptūra, kuri vadinosi „Upelio dvasia“, – sugrąžinsim ją į savo vietą. Tarp skulptūrų autorių – mūsų kūrėjai Andrius Janulis, Viktoras Žentelis, kiti menininkai – ne ukmergiškiai. Šiomis dienomis viską derinam, skulptūras greitai pastatysim. Iš apačios bus apšvietimas – turėtų įdomiai, gražiai atrodyti ne tik vakarais“, – sakė jis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)