Spausdinti šį puslapį

Ukmergė ateityje gali gerokai padidėti

Ukmergės sodų bendrijas ketinama jungti prie miesto teritorijos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės sodų bendrijas ketinama jungti prie miesto teritorijos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Artimiausiu metu Ukmergės miesto plotas ir gyventojų skaičius gali padidėti. Taip nutiktų, jei prie mūsų miesto teritorijos būtų prijungtos septynios sodų bendrijos.

Kad išsiaiškintų sodininkų lūkesčius, šiuo klausimu savivaldybė rengiasi atlikti sodų sklypų savininkų apklausą. Tačiau šis klausimas bus svarstomas kitą savaitę vyksiančiame rajono tarybos posėdyje – tam dar reikia politikų pritarimo.

Jei jam bus pritarta, Ukmergės rajono savivaldybės administracijai bus pavesta organizuoti vietos gyventojų apklausą dėl Ukmergės miesto ribų keitimo.

Tai būtų pirmoji tokia didelė apklausa mūsų rajone. Jos apklausos dalyviai – sodininkų bendrijų ,,Vaivorykštė“, ,,Dukstyna“, ,,Dukstynėlė“, ,,Rasa“, ,,Pušelė“, ,,Miškininkas“ ir ,,Technika“ gyventojai.

Apklausa būtų siekiama nustatyti, ar yra poreikis keisti Ukmergės ribą, įtraukiant į miesto teritoriją šalia esančias sodininkų bendrijas.

Tokie pokyčiai pirmiausiai būtų naudingi jų gyventojams, mat į šias teritorijas galima būtų pritraukti investicijas tiesiant vandentiekio bei nuotekų tinklus.

Ar yra ir kokių nors minusų sodininkams? „Galbūt tik dviem ar trimis eurais padidėsiantis metinis mokestis už sodą“, – sako šį projektą tarybos svarstymui parengusio savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė Aldona Tijūnelienė.

Šią vasarą ji dalyvavo susitikimuose su minėtų sodų bendrijų pirmininkais, kurie pritarė, jog sodų teritorijos būtų prijungtos prie miesto.

Tiesa, tokia galimybė yra ne visose sodų bendrijose. Pavyzdžiui, „Vienybė“, „Šventosios“ jau ir anksčiau buvo priskirtos miesto teritorijai.

Jei apklausai bus pritarta, ji vyktų šių metų spalio–gruodžio mėnesiais, o ją koordinuotų apklausos organizavimo komisija.

Pagal nustatytą tvarką gyventojų nuomonė būtų įrašoma apklausos dėl gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų nustatymo ar keitimo lapuose.

Apklausa būtų organizuojama sodų bendrijose, kad kuo daugiau žmonių galėtų pareikšti savo nuomones.

Po šių pokyčių tektų perdaryti ir keisti nemažai įvairių savivaldybės dokumentų.

Vienos iš sodininkų bendrijų – „Dukstynėlės“ – pirmininkas Vygantas Dabužinskas džiaugiasi, kad šis klausimas pagaliau „išsijudino“. Sako, kad sodų pirmininkai „klibina“ jį ir to siekia jau ne pirmus metus.

Pirmininkas mano, kad prisijungus prie miesto sodininkams atsirastų alternatyva jungtis prie ateityje tiesiamų vandens ar nuotekų tinklų, spręsti kai kuriuos kitus aktualius klausimus.

„Dukstynėlės“ sodų bendrijoje yra 180 sklypų. Čia nuolatos gyvena apie 100 žmonių.

Kaip į šį siūlymą reaguos rajono politikai, paaiškės kitą savaitę.

Rajono tarybos Kaimo ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Valdas Petronis įsitikinęs, kad keisti Ukmergės miesto ribas, įtraukiant į jo teritoriją „Pušelės“, „Armonos“, „Vienybės“ ir kitas sodininkų bendrijas, seniai pribrendo reikalas, juk sodų bendrijose kuriasi šeimos, čia reikalinga šiuolaikiškam gyvenimui pritaikyta infrastruktūra.

Pasak jo, kartu atėjo laikas ir tvirtiems apsisprendimams, ir didesniems pokyčiams – perbraižyti visą Ukmergės rajono savivaldybės administracinį žemėlapį – peržiūrėti ir kaimų seniūnijų ribas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)