Spausdinti šį puslapį

Gelbėtis nuo lapų gyventojai raginami patys

Vieni rudens grožybėmis žavisi, kiti jas keikia. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vieni rudens grožybėmis žavisi, kiti jas keikia. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ruduo gatves, takus, pakeles ir parkus „užverčia“ lapais. Kad ir kaip būtų gražu, tai – didelis rūpestis teritorijų tvarkytojams. Rajonuose samdomos įmonės lapus sugrėbti ir išvežti, tačiau Ukmergėje į miesto tvarkytojo pareigas šios paslaugos neįeina.

Pasak miesto seniūnės Zitos Pečiulienės, pasirūpinti viešose erdvėse nukritusiais lapais tiesiog nėra kam, nes, paaiškino ji, seniūnija šios paslaugos nepirko. Ji paskelbus miesto tvarkymo sąlygų konkursą nė nebuvo numatyta.

Taip, anot seniūnės, yra jau kelerius pastaruosius metus, tačiau, kad miestas nepaskęstų lapuose, buvo bandoma kaip nors suktis. „Visus tuos metus lapus šluodavom, todėl gyventojus ir pripratinom. Galvoja, kad seniūnija pati turi susitvarkyti. O lapus grėbė viešininkai, kurių dabar nėra. Žmonių, galinčių dirbti, paprasčiausiai neturim“, – teigia Z. Pečiulienė.

Sako, kad sprendžiant šią problemą turėtų prisidėti gyventojai. „Pagal galimybes patys nuo gatvių šluosim, iš takų kiek įmanoma nugrėbsim. Tačiau kviesim į talką ir pačius gyventojus, – sakė ji. – Gal žmonės ir taip susipras, juk parkuose jų vaikai žaidžia, aikštelėse būna švenčių, tai gal patys susitvarkys. Gal pavasarį mokyklos išeis į talkas, nes seniūnija viena iki pavasario tikrai visko nespės.“ Pašnekovė viliasi, kad gyventojai šiuo klausimu bus sąmoningi.

Neseniai, paskelbus konkurso laimėtoją, paaiškėjo, kad paties miesto tvarkymo srityje žymesnių pokyčių nėra. Ukmergės miesto seniūnijos žaliųjų teritorijų tvarkymo, želdinių priežiūros paslaugų pirkimo konkursą laimėjo ankstesnis tvarkytojas – UAB „Ukmergės versmė“. Kartu buvo skelbtas ir kitas konkursas – miesto seniūnijai priklausančių kapinių ir komunalinio ūkio priežiūros paslaugų pirkimo. Jo laimėtoja – ta pati įmonė.

Pastarajame konkurse laimę mėgino iš viso šeši dalyviai. Paslaugų, kurias teiks „Ukmergės versmė“, vertė – 31 796,80 Eur, šie pinigai iš savivaldybės biudžeto įmonei skirti aštuoniems mėnesiams. Anot Z. Pečiulienės, atliekamos paslaugos – vandens vežimas į Dukstynos kapines, teritorijos šalia kolumbariumo tvarkymas, rudeninių gėlių sodinimas, takų barstymas, medžių genėjimas.

„Taip pat – komunalinės paslaugos: stendų remontas, tvoros ir visa kita. Žaliųjų atliekų išvežimo paslaugai turim kažkiek valandų. Priklauso ir traktoriaus paslauga, jei reikia ką palyginti“, – pasakojo ji.

Abiejuose konkursuose nustatant laimėtoją svarbiausia, į ką atsižvelgta, anot jos, buvo mažiausia kaina. Būtent tokią pasiūlė minėta įmonė.

Žaliųjų teritorijų tvarkymo, želdinių priežiūros konkurse dalyvių būta daugiau – dvylika. Daugiausia – ne mūsiškių, o Vilniaus, Kauno, kitų įmonių. „Ukmergės versmė“ teritorijas tvarkys už 40 323 Eur, šie pinigai skirti irgi aštuoniems mėnesiams.

Tvarkytojo pareigos – medžių, krūmų pjovimas ir genėjimas, gyvatvorių karpymas, šakų išvežimas, kelmų frezavimas, pavasarinis šienavimas. „Lapkritį dar vešim iš gyventojų žaliąsias atliekas, o po to – tik iš konteinerinių aikštelių“, – pridūrė seniūnė.

Žiemą kelius ir šaligatvius „Ukmergės versmė“ prižiūrės pagal dar nepasibaigusią sutartį. Ji galioja iki kitų metų pabaigos, tada bus skelbiamas naujas konkursas.

„Šiemet jau mažai užsakysim minėtų paslaugų, nes likę labai maži pinigėliai, – tikino pašnekovė. – Kitais metais bus galima atlikti daugiau darbų.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)