Spausdinti šį puslapį

Grėsmę kelia varvekliai

Praeiviai miesto gatvėse raginami dažniau pakelti akis į viršų, o vairuotojai – saugoti automobilius. To priežastis – pastogėse kybantys varvekliai. Ant kai kurių pastatų jie, pastebi ukmergiškiai, – išties grėsmingi, galintys prišaukti ir nelaimę, ir baudą.

 

Skaitytojai pasakoja esantys priversti saugotis netgi miesto centre, nes kai kuriose vietose nuo stogų nutįsę, anot jų, milžiniško dydžio varvekliai. Jų yra ir ant gyvenamųjų namų, ir ant įstaigų pastatų.

Taip pat nerimauja dėl nuo stogų šliuožiančio sniego. Baiminamasi dėl saugumo, ypač – vaikų. Stebimasi per aplaidžiu požiūriu į šią problemą.

Varvekliai puošia ir daugiabučius namus. Jeigu dėl jų kyla bėdų, tuo turi pasirūpinti namų administratorius – UAB Ukmergės butų ūkis. „Šiais metais su varveklių problema dar nesusidūrėme. Ankstesniais metais tokių atvejų pasitaikydavo. Mūsų pareiga yra užtikrinti žmonių saugumą ir pašalinti susidariusius pavojingus varveklius nuo pastato“, – sako įmonės direktorius Giedrius Pocius.

„Kiekvieną savaitę vykdydami daugiabučių namų vizualines apžiūras mūsų darbuotojai atkreipia į tai dėmesį. Jei kažkur susidaro pavojinga situacija, stengiamės ją išspręsti. Žiūrima, kokia padėtis ir kituose mūsų administruojamuose pastatuose“, – teigė jis.

Ragina gyventojus, pamačius pavojų keliančių varveklių, informaciją perduoti namo vadybininkui. „Speciali įranga šalinti varveklius nėra reikalinga. Kartais šiam darbui pasitelkiamas autobokštelis, kad būtų paprasčiau juos pasiekti“, – aiškino G. Pocius.

Kokie yra „žiemiški“ reikalavimai, privalomi statinių naudotojams, priminė rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus. Namų savininkai, namus administruojančios įmonės ar bendrijos, jo teigimu, privalo nuolat stebėti sniego dangos storį ant stogų, laiku valyti nuo jų susikaupusį sniegą bei ledą.

Specialistų teigimu, net ir 15 centimetrų ilgio varveklis kelia pavojų. „Lietuvoje kiekvienais metais būna  atvejų, kai ledo dariniai sužaloja žmones ar apgadina transporto priemones“, – pasakojo A. Dutkus.

Daugiabučių namų gyventojai apie varveklius turi pranešti savo namo administratoriui ar bendrijos pirmininkui. Taip pat, pastebėjus keliančių pavojų varveklių, turėtų informuoti pastato savininkus. „Jie privalo imtis veiksmų varveklius pašalinti nedelsiant arba aptverti pavojingas vietas, kol jie bus pašalinti, – sakė vedėjas. – Neradus pastato savininkų reikėtų informuoti seniūnijų ar savivaldybės administracijos atstovus, o nedarbo valandomis – policiją, kad surastų savininkus, pažymėtų pavojingas vietas.“

Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklėse aiškinama, kad statinių naudotojai privalo juos prižiūrėti taip, kaip tą reglamentuoja statinių priežiūrą nustatantys teisės aktai. „Statinių, besiribojančių su viešomis teritorijomis, gatvėmis, šaligatviais, skverais, savininkai (naudotojai) privalo nuolat nuvalyti ant pastatų stogų, sienų, švieslangių, langų, lietvamzdžių, balkonų ir kitų paviršių susikaupusį sniegą, ledą ir varveklius“, – rašoma taisyklėse.

Daugiabučius namus administruojančios gyvenamųjų namų bendrijos ar pastatus administruojančios įmonės taip pat privalo vadovautis LR statybos įstatymu bei vienu iš statybos techninių reglamentų. Nurodoma, kad statinio naudotojas (savininkas arba fizinis ar juridinis asmuo) privalo prižiūrėti, kad nesikauptų sniegas ir ledas ant pastato paviršių, o susikaupus – pašalinti.

Statinio naudotojas yra statinio savininkas arba kitas fizinis ar juridinis asmuo, kuris naudoja statinį (jo dalį) Lietuvos Respublikos įstatymų, administracinių aktų, sutarčių ar teismo sprendimų pagrindu ir kuris privalo organizuoti statinio techninę priežiūrą. Už statinio naudotojo pareigų nevykdymą Administracinių nusižengimų kodeksas numato įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 600 Eur. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)