Spausdinti šį puslapį

Lietuvos laisvę šventėme trankiai

Kovo 11-oji šitaip trankiai švenčiama jau 15-ąjį kartą.Gedimino Nemunaičio nuotr. Kovo 11-oji šitaip trankiai švenčiama jau 15-ąjį kartą.Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pagal tradiciją Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena Ukmergėje švenčiama kitaip nei kituose miestuose – ta proga Ukmergėje griaudi būgnai.

Jau 15-ąjį kartą šitaip trankiai šventė paminėta drauge su tarptautiniu perkusinės muzikos festivaliu „Percussion Ukmergė“.

Per visus praėjusius festivalius ukmergiškiai turėjo progos išgirsti ir pasiklausyti šio žanro muzikos atlikėjų iš viso pasaulio, daug sužinoti apie mušamuosius instrumentus ir jiems kuriamą muziką.

Beje, žodis „perkusija“ lotyniškai reiškia stuksenimą.

Mediciniškai tai – paprasčiausias fizinio tyrimo metodas: stuksenant kūno paviršių ties tiriamais organais įvertinami girdimi garsai, iš kurių galima spręsti, kokia yra vidaus organų būklė, pvz., sergant plaučių uždegimu, šlapiuoju pleuritu, kai plaučių audinyje sumažėja arba visai nėra oro, girdimas duslus garsas.

Muzikoje perkusiniais vadinami mušamieji orkestro instrumentai, kuriais garsas išgaunamas suduodant į jį ranka ar kokiu nors daiktu, jį kratant ar kitaip priverčiant instrumentą ar jo dalį vibruoti. Muzikos instrumentu gali tapti bet kuris objektas, kuris smūgiu generuoja garsą. Tai vieni seniausių muzikos instrumentų, už kuriuos senesnis yra tik žmogaus balsas.

Kovo 8 ir 11 dienomis „Percussion Ukmergė“ koncertai vyko Ukmergės kultūros centre, kovo 10-ąją – Taujėnų dvare, o kovo 9-ąją pirmą kartą koncertinė programa pristatyta Jonavos kultūros centre.

Tiesa, debiutas nebuvo labai sėkmingas. Pastebima, kad šios muzikos klausytoją – festivalio žiūrovą – reikia užsiauginti: tam skirti daug laiko, kantrybės ir pastangų, kurių tikrai negailėjo mūsų kultūros srities darbuotojai.

Organizatoriai džiaugiasi, kad Ukmergėje perkusinei muzikai skirtas kelias dienas trunkantis kasmetinis festivalis sutraukia pilnas žiūrovų sales, yra laukiamas ir ukmergiškių, ir miesto svečių.

Kovo 8-ąją pirmasis festivalio koncertas tradiciškai buvo skirtas moterims. Scenoje pasirodė žiūrovų simpatijų sulaukusi Se-Mi Hwang. Ši atlikėja gimė Pietų Korėjoje, muzikos mokėsi savo tėvynėje ir Vokietijoje.

Didžiule staigmena žiūrovams tapo antroji koncerto dalis, kurios metu rodytas nebylusis 1923 metais sukurtas filmas „Saugumas paskutinėje vietoje“. Scenoje groję perkusinės muzikos atlikėjai filmą įgarsino gyvais garsais.

Šeštadienio vakarą ta pati programa pristatyta Jonavos kultūros centre.

Sekmadienį muzikantai koncertą surengė Taujėnų dvare.

Scenoje pasirodė nuolatiniai šio festivalio dalyviai – mūsų šalies atlikėjų grupė „Giunter Percussion“, vadovaujama Pavelo Giunterio, Se-Mi Hwang, Rihards Zalupe, Mikus Balinš (Latvija).            

Kovo 11-ąją trankią muzikinę programą perkusininkai pristatė pačiame Ukmergės centre prie Laisvės paminklo.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjime visus pasveikino rajono meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys ir šventės svečias istorikas Liudas Mažylis.

Iškilmingame festivalio uždarymo koncerte Ukmergės kultūros centre grojo Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam dirigavo Guntis Kuzma iš Latvijos, marimbos garsais klausytojus būrė Se-Mi Hwang, drauge su kameriniu orkestru pasirodė Edgars Saksons, Sigitas Gailius, „Giunter Percussion“.  

Šventėje įteiktas ir garbingas apdovanojimas. Mero padėkos ženklu Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga apdovanotas tarptautinio perkusinės muzikos festivalio „Percussion Ukmergė“ meno vadovas Edgars Saksons. Festivalį Ukmergėje jis organizavo jau 6-ąjį kartą.

Apdovanojimas svečiui iš Latvijos įteiktas už profesionalaus meno sklaidą ir perkusinės muzikos tradicijų puoselėjimą Ukmergėje.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)