Spausdinti šį puslapį

Suskaičiavo Ukmergės parkų medžius

Numatomi želdynų tvarkymo darbai miesto viešosiose erdvėse ukmergiškiams buvo pristatyti praėjusią savaitę vykusiame viešame pristatyme. Gedimino Nemunaičio nuotr. Numatomi želdynų tvarkymo darbai miesto viešosiose erdvėse ukmergiškiams buvo pristatyti praėjusią savaitę vykusiame viešame pristatyme. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kęstučio aikštėje, Pilies parke, Draugystės skvere bei parke prie Ukmergės ligoninės buvo atlikta medžių inventorizacija. Rengiantis šių teritorijų rekonstrukcijoms visi medžiai buvo suskaičiuoti, išmatuoti ir pažymėti. Tik nedidelę dalį jų siūloma šalinti. Tačiau, ar taip bus iš tikrųjų, pamatysime labai greitai, pradėjus įgyvendinti projektus.

Numatomi želdynų tvarkymo darbai ukmergiškiams buvo pristatyti praėjusią savaitę vykusiame viešame pristatyme.

Visuomenė informuota apie numatomą želdynų tvarkymą parke prie ligoninės, Kęstučio aikštėje, Pilies parke ir Draugystės skvere.

Nors apie medžių išsaugojimą arba naikinimą daugelis turi susidarę tvirtą nuomonę ir apie tai noriai diskutuoja, į susitikimą atėjo vos keli eiliniai ukmergiškiai, kiti susirinkusieji – savivaldybės skyrių darbuotojai ir svečiai.

Parengtą želdynų ir želdinių inventorizaciją pristatė UAB „Želdynų vizija“ direktorius Julius Bačkaitis.

Pasak jo, suskaičiuota, kad Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere šiuo metu auga 65 medžiai: daugiausiai liepos, klevai, kaštonai bei vienintelė kriaušė. Nors specialistai manė, kad situacija bus prastesnė, įvertinus medžius paaiškėjo, kad tik 6 iš jų yra blogos būklės, o kirsti reikėtų tik penkis.

Pilies parke suskaičiuoti 250 medžių. Prastos būklės, kuriuos reikėtų šalinti, – 13.

Tačiau jau dabar aišku, kad medžių miesto centre teks nupjauti daugiau. To priežastis – formuojami takai ir net gatvės ruožas, kuriuo Pilies gatvė parko zonoje susijungs su Vienuolyno gatve.

Gerokai ilgiau užtrukta skaičiuojant medžius prie Ukmergės ligoninės esančiame parke.

J.Bačkaitis pažymėjo, kad pastarąjį kartą panašūs darbai čia atlikti prieš dešimtmetį. Ir tai labai netikslūs. Dabar medžiai skaičiuoti ir jų būklė vertinta bemaž 10 ha plote šalia miesto ligoninės ir už jos.

Kiekvienas medis buvo pažymėtas, išmatuotas, įvertintas. Suskaičiuoti 867 medžiai, iš viso – 1 500 kamienų, net 79 rūšys bei formos. Kai kurios vietos virtusios brūzgynais, dvi – mažais miškeliais.

Mano, kad galima būtų naikinti apie 30 proc. čia augančių medžių – tuos, kurie yra ligoti arba stelbia kitus. Dalis iš jų – tokie kaip uosialapiai klevai – yra invaziniai. Aplinkos ministerijos rekomendacijomis, juos raginama naikinti kaip stelbiančius kitas rūšis.

Kelis pavojų keliančius medžius siūloma pašalinti kuo greičiau.

Didžioji dalis prie ligoninės augančių medžių – lapuočiai, daugiausia – klevai. Vidutinis amžius – apie 50 metų.

Keli priešais ligoninę kadaise pasodinti medžiai įvertinti kaip gana reti Lietuvoje. Vieni tokių – šalia pastato augantys svyruokliniai šermukšniai. Ukmergiškiai gali didžiuotis šiais augalais ir kadaise juos parinkusių žmonių išmone, nes „Želdynų vizijos“ direktorius, atlikęs kelis šimtus panašių teritorijų inventorizacijų, tokių medžių niekur kitur neaptiko. Teigiama, kad, be abejo, šie medžiai bus išsaugoti.

Vis dėlto, realiai čia medžių ketinama palikti mažiau nei siūlo juos inventorizavusi ir būklę įvertusi įmonė. Taip yra todėl, kad nemažai sveikų medžių teks išpjauti įrengiant dvi automobilių stovėjimo aikšteles, takus, vaikų žaidimo aikštelę, suoliukus, pavėsines, bus sutvarkytos čia esančių vandens telkinių pakrantės.

Darbai prie ligoninės jau prasidėjo. Miesto centro erdvėse, tikimasi, prasidės birželio mėnesį. Tačiau kol kas šiam projektui rangovas dar neaiškus – vykdomas rangos darbų pirkimas.

Nors inventorizacija parkuose atlikta, kol kas dar tiksliai neaišku, nei kiek miesto centre, nei kiek prie ligoninės esančiuose parkuose liks medžių. Tai paaiškės, kai iki galo bus suderinti visi projektiniai sprendiniai.


Spygliuočiai 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)