Santuokas registruoti nutarė ant Ukmergės piliakalnio

Santuokos ceremonijos vyks ir ant Ukmergės piliakalnio. Gedimino Nemunaičio nuotr. Santuokos ceremonijos vyks ir ant Ukmergės piliakalnio. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pirmą kartą santuokos ceremonijos mūsų mieste vyks ant Ukmergės piliakalnio. Įstatymas, suteikiantis galimybę aukso žiedus sumainyti pasirinktoje vietoje, įsigaliojo prieš dešimtmetį. Vis dėlto pastebima, kad dažniausiai laikomasi tradicijų – santuokos ceremonijos vyksta metrikacijos skyriuje ir bažnyčioje.

Ukmergės rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė pasakojo, kad vietą ant Ukmergės piliakalnio pasirinko dvi jaunavedžių poros. Vieni planuoja tuoktis liepos pabaigoje, kiti – rugsėjo pradžioje.

Įstatymas, suteikiantis galimybę santuoką registruoti ir pasirinktoje vietoje, o ne tik bažnyčioje ar Civilinės metrikacijos skyriuje, įsigaliojo nuo 2009 metų.

Vedėja pasakojo, kad dažniausiai šios iškilmės rengtos Taujėnų dvare bei kaimo turizmo sodybose, kuriose ir vyksta pokyliai. Neseniai pirmą kartą ceremonija rengta šalia vienos kaimo turizmo sodybos esančioje unikalioje pelkėje.

Vedėja pasakojo, kad šiemet santuokas Ukmergės rajone registravo 62 poros. Iš jų 10 – pačių pasirinktose vietose.

Taip pat mūsų kraštiečiai tuokėsi ir užsienio šalyse – Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Kipre, Kosove, Ukrainoje. Prašymai priimti tuoktis ir Vokietijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Italijoje, Danijoje, Portugalijoje.

Pasak vedėjos, laikantis įstatymo nuostatų, jaunavedžių pasirinkta vieta turi būti miesto, kurio Civilinės metrikacijos skyriuje santuoka registruojama, ribose. Santuokos registravimas turi neprieštarauti viešajai tvarkai, nekelti pavojaus aplinkiniams bei dalyvių gyvybei ar sveikatai. Ceremonijos metu turi būti iškelta Lietuvos Respublikos vėliava.

Norą santuoką registruoti kitoje vietoje jaunavedžiai turėtų pareikšti teikdami prašymus Civilinės metrikacijos skyriuje. Taip pat jaunavedžiai prisiima atsakomybę pasirūpinti metrikacijos skyriaus darbuotojo kelione į ir iš santuokos vietos bei reikalingomis priemonėmis ją registruoti. Pažymėtina, kad darbuotojas turi stovėti ant lygaus ir neslidaus pagrindo, greta jo turi stovėti stalelis, reikalingas dokumentams padėti, apsauga nuo lietaus.

Jaunavedžiai įsipareigoja po ceremonijos palikti santuokos vietą švarią ir tvarkingą. Santuoka registruojama tik Civilinės metrikacijos skyriaus darbo metu arba specialiai santuokos ceremoniją pasirinktoje vietoje registruoti nurodytu laiku.

Jaunavedžiai privalo pateikti nuomojamos sodybos ar kito objekto šeimininkų sutikimą.

Pasak R. Jackūnienės, į ceremoniją vykstama dviese – drauge su vyr. specialiste.

Primena, kad pagal galiojančią tvarką santuoką galima įregistruoti tik bažnyčioje. Dokumentus tokiu atveju skyriui pateikia dvasininkai.

Tokių porų, kurios nutarė tuoktis tik bažnyčioje, šiemet buvo 6. Pastebima, kad dauguma porų laikosi nuo seno nusistovėjusių tradicijų – santuoką registruoja Civilinės metrikacijos skyriuje ir bažnyčioje.

 

***

Praėjusiais metais Ukmergės rajone įregistruota 221 santuoka, iš jų 81 įtraukta į apskaitą. Užsienyje registruotų santuokų buvo 18. Mūsų kraštiečiai tuokėsi Jungtinėje Karalystėje, Baltarusijoje, Švedijoje, Graikijoje, Indijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Kazachstane, Rusijoje ir Vokietijoje.

***

Bažnyčioje susituokė 63 poros: Taujėnų (15), Pabaisko (13), Pašilės (12), Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo (8), Veprių (4) (taip pat viena – Sližių koplyčioje), Šešuolių (3), Krikštėnų (2), Ukmergės Švč. Trejybės (2), Vidiškių (2), Žemaitkiemio ir Lyduokių.

***

Patraukliausi mėnesiai santuokoms registruoti: rugpjūtis (50 porų), liepa (41), birželis (23), gegužė (21), rugsėjis (21).

***

Pernai Civilinės metrikacijos skyriuje susituokė 140 porų, 22 – jaunavedžių pasirinktose vietose: Taujėnų dvare (11), kaimo turizmo sodybose – „Žirnaja“ (2), „Ilgajis“ (2), „Duburiai“, „Aleksandrava“, J. Pastuškovo turizmo sodyba ir privačiose valdose: Antalaušių, Naujasodžio, Užušilių, Varkalių kaimuose.

***

Šeštadieniais įregistruotos 78 santuokos, penktadieniais – 50, ketvirtadieniais – 2, trečiadieniais – 8, antradieniais – 2.

***

Jauniausias jaunikis buvo 19 metų, vyriausias – 83, jauniausia nuotaka – 18, vyriausia – 68.

***

Dvi poros registravo santuokas su buvusiais sutuoktiniais.  Taip pat susituokė 4 našliai ir 7 našlės. Ne pirmą kartą tuokėsi 57 moterys (4 trečią ir 2 ketvirtą kartą) ir 55 vyrai (8 trečią kartą).

***

Pavardės formą, nenurodančią šeiminės padėties, pasirinko 44 nuotakos, dvigubas pavardes –11 moterų, mergautines pasiliko 5 ir 3 moterys pasiliko ikisantuokines pavardes. Kitų tautybių vyrų pavardes ėmė 19 ir tradicines su lietuviška galūne – 139 moterys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # pitti gerardo 2019-07-04 14:56
Aš gavau 30 000 eurų paskolą iš ponia ROSA BORRIELLO, kuri padėjo man šypsotis jai, kad galiu atlikti savo namo užbaigimą ir ji taip pat tarnauja daugeliui mano kolegų daugiau Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite su juo el. Pašto adresu:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų