Nuo apžvalgos bokšto kviečia dairytis žiūronais

Brangiausias projekto pirkinys – apžvalgos žiūronai. Brangiausias projekto pirkinys – apžvalgos žiūronai.

Ukmergės kraštotyros muziejaus senojo apžvalgos bokšto aikštelėje įrengti žiūronai, kuriais lankytojai galės žvalgytis į apylinkes.

Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkas Žygimantas Komliauskas pasakojo, kad projektą „Inovatyvumas ir istorija senajame apžvalgos bokšte“ finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Ukmergės rajono savivaldybė.

Sumanymui įgyvendinti buvo skirta 8 200 Eur. Lietuvos kultūros taryba skyrė 7 000, savivaldybė – 700 Eur. 500 Eur prisidėjo muziejus.

Pasakojo, kad taip pat įrengta informacinė lenta su apšvietimu, keturi stendai su senosiomis Ukmergės nuotraukomis bei trumpa miesto istorija.

Rengiant projektą atsižvelgta į programos siūlymą pritaikyti kultūros paveldo objektus šiuolaikiniams visuomenės poreikiams išlaikant pusiausvyrą tarp jų pritaikymo ir autentiškumo išsaugojimo.

Senosios nuotraukos ir galimybė į miestą pažvelgti pro žiūronus – puiki galimybė palyginti, kaip per šimtmetį pasikeitė Ukmergė.

Brangiausias projekto pirkinys – apžvalgos žiūronai, pirkti iš specializuotos įmonės, prekiaujančios teleskopais, žiūronais. Panašūs žiūronai yra įrengti Palangos ir Birštono apžvalgos bokštuose.

Muziejininkas pasakojo, kad 18 metrų aukščio gaisrinės bokštas pastatytas XIX a. pabaigoje. Tikėtina, jog statybą inicijavo tuometinis Ukmergės miesto burmistras Stanislovas Kazimieras Kosakovskis. Ukmergėje tuo metu dominavo medinė architektūra, todėl, kilus gaisrui, ugnis greitai išplisdavo ir sunaikindavo ištisus kvartalus. 1595–1940 m. mieste iš viso kilo 46 didesni gaisrai.

Gaisrinės bokšto apžvalgos aikštelėje kabojo varpas, kuris tarnavo kaip miesto laikrodis, pranešinėjęs miestiečiams valandas.

Ugniagesių komandos budėtojai pagal anuomet galiojusią tvarką iš bokšto viršutinės aikštelės dieną naktį stebėdavo, kas vyksta mieste bei jo apylinkėse. Vienas varpo dūžis skambėdavo kas pusvalandį, o kiekvieną paros valandą miestui paskelbdavo atitinkamas negarsių varpo dūžių skaičius. Tikslaus laiko skelbimas buvo neatskiriama miesto gyvenimo detalė ir svarbi priešgaisrinės tarnybos veiklos dalis. Periodiškai aidintys varpo dūžiai pranešdavo, kad apžvalgos bokšte budima sklandžiai, o mieste – tvarka ir ramybė. Šis veiksmas  budėtojui padėdavo neprarasti budrumo ir neužmigti poste.

Varpas iki šių dienų neišliko.

Senojo gaisrinės bokšto architektūrinė konstrukcija subtiliai atkartoja pagrindinius gotikinės architektūros bruožus – yra taisyklingo plano, 5 tarpsnių su apžvalgos bokšteliu, raudonų plytų fasado ir akmens mūro pamatu.

***

  • 1837 m. skirtos pirmosios lėšos priešgaisriniam inventoriui įsigyti.
  • 1841 m. mieste savo veiklą pradėjo ugniagesių gelbėtojų komanda.
  • Šalia gaisrinės bokšto pastatytas priestatas, kuriame buvo arklidės ir vežimas su vandens statine. Gelbėtojų komanda šiuo vežimu skubėdavo į nelaimės vietą.
  • 1861 m. Ukmergės miesto bendruomenės deputatai gubernijos valdybos įsakymu kai kuriems miesto gyventojams nurodė pasiruošti statines, kibirus, kopėčias, šakes ir kitus įrankius, arklius su vėžėčiomis ar rogėmis ir reikalui esant atvykti į gaisro vietą.
  • 1877 m. per didžiausią miesto gaisrą sudegė 500 namų, cerkvė, 12 žydų maldos namų, valdžios įstaigos.
  • 1887 m. miesto dūma skyrė lėšų ugniagesių inventoriui įsigyti, tačiau atsisakė finansuoti arklių pirkimą. Ugniagesiai buvo priversti samdyti miesto vežikus už tam tikrą atlygį. Naktį vežikai į gaisravietes vykti atsisakydavo.
  • 1934 m. Ukmergėje nupirktas pirmasis priešgaisrinis automobilis.
  • Miesto savivaldybė išlaikė gaisrininkų komandą, priešgaisrinei apsaugai kasmet skirdama 40 000 litų. Gaisro gesinimo priemonės – gurguolė ir du automobiliai su motoriniais siurbliais.
  • „Dar maždaug iki 1936 m. mieste valandų skaičių išmuša (gaisrinės) bokšte dežuruojąs (budintis) gaisrininkas, bet toks laiko pranešimas labai netikslus, nes dežuruojantis asmuo kartais vietoje 7 val. išmuša 8 val., o ką besakyti apie minučių tikslumą. Laikrodį galima būtų įtaisyti miesto valdybos rūmų priešakyje arba prie auto stoties“ (iš laikraščio „Rytas“, 1936 m.).
  • 1937 m. savivaldybė nupirko ugniagesiams naują „Flaner“ gaisro gesinimo mašiną už 16 884 litų.
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+5 # Aha 2019-12-05 16:33
8000€ uz ziuronus? Tiesiai is NASA gal pirko?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų