Spausdinti šį puslapį

Rekonstruojamoje gatvėje darbai verda toliau

Gedimino Nemunaičio nuotr. Nupjauti medžiai skvere šalia Klaipėdos gatvės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nupjauti medžiai skvere šalia Klaipėdos gatvės.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Tęsiami Vasario 16-osios gatvės ir šalia jos esančių erdvių atnaujinimo darbai. A. Smetonos, Vasario 16-osios gatvių ir skvero šalia Klaipėdos gatvės rekonstravimo projekto darbus vykdanti bendrovė „Ukmergės keliai“ praėjusią savaitę šalino medžius skvere šalia Klaipėdos gatvės.

Bendrovės „Želdynų vizija“ atliktos želdinių inventorizacijos išvadas pateikė šios įmonės vadovas, dendrologas Julius Bačkaitis. Pasak jo, iš šioje teritorijoje augančių 64 medžių 29-ių kamienai yra geros, 12-os – vidutinės, 11-os – patenkinamos, 6-ių – blogos, 8-ių – labai blogos būklės bei vieno yra žuvęs.

Vykdant projektą, skvere neliks 35 medžių. Juos nukirsti rekomenduojama atsižvelgiant į šių medžių būklę, invazyvumą bei saugojamumą.

„Tuopų, kaip skvero stambiausių medžių, nėra reikalo gailėti ne tik dėl to, kad jos (kaip menkaverčiai medžiai) yra nesaugomos, bet ir dėl kitų priežasčių: kelias savaites tuopų skleidžiamos žiedadulkės žmonėms sukelia alerginę slogą, kuri pasireiškia paraudusiomis, ašarojančiomis akimis, nesibaigiančiu čiauduliu, o daliai žmonių – astmos priepuoliais.

Tuopų barstomi pūkai, vėjo pernešami dideliais atstumais, erzina gyventojus ir miestų aplinkos tvarkytojus, be to, perneša kitų augalų sporas ir žiedadulkes, tad tampa polinezės priežastimi.

Be to, teritorijose, kuriose nuolat lankosi žmonės, vėjuotu oru pavojų kelia krintančios sausos tuopų šakos, o galingos šaknys iškilnoja, išardo gatvių ir šaligatvių dangas, ardo statinių pamatus“, – teigia J. Bačkaitis.

Pasak jo, planingas tuopų kiekio mažinimas vykdomas bene visose Lietuvos urbanizuotose teritorijose.

Klaipėdos gatvės skveras Kultūros vertybių registre patenka į Ukmergės senamiesčio teritoriją, kur yra saugotini tik virš 20 cm skersmens vertingesni medžiai. Po kirtimų skveras neabejotinai turi būti papildytas vertingais medžiais bei krūmais.

Pašalinus nereikalingus medžius skvere šalia Klaipėdos gatvės, bus imtasi medžių retinimo darbų Vasario 16-osios gatvės atkarpoje nuo turgavietės iki A. Smetonos gatvės.

Šioje teritorijoje taip pat buvo atlikta želdinių inventorizacija. „Želdynų vizijos“ direktoriaus J. Bačkaičio išvadose rašoma, kad čia auga 156 medžiai. 50-ies iš jų kamienai yra geros, 37-ių – vidutinės, 32-ių – patenkinamos, 25-ių – blogos, 22-ių – labai blogos būklės.  Blogiausia vidutine būkle pasižymi būtent prie pat Vasario 16-osios gatvės augantys medžiai (iš viso 71). Gera būkle čia pasižymi tik 7, vidutiniška ir patenkinama – 28, o bloga ir labai bloga – net 38 medžiai.

J.Bačkaitis šioje vietoje rekomenduoja pašalinti 56 medžių kamienus.

Pagal bendrovės „Sweco Lietuva“ parengtą techninį projektą, rekonstruojant šalia Klaipėdos gatvės esantį skverą numatyta išlaikyti jo esamą struktūrą, pakoreguojant takų plotį, jų kontūrą, įrengiant apšvietimo sistemą, suolelius, dviračių taką.

Skverą numatyta padalyti į tris zonas: istorinę-atminties, kur bus statomas paminklas 1944–1953 m. žuvusiems partizanams atminti, skvero vidurinėje dalyje bus suformuota „Jaunųjų menininkų aikštė“, kurioje savo kūrybos darbus galės eksponuoti Ukmergės meno mokyklos Dailės skyriaus mokiniai, ir ramiąją-žaliąją parko dalį, kuri bus skirta ramiam skvero lankytojų poilsiui.

Rekonstruojamoje 759 metrų ilgio Vasario 16-osios gatvės atkarpoje iš abiejų pusių bus suprojektuotas 0,5 m pločio techninis šaligatvis, o už jo, siekiant sukurti patogesnį ir saugesnį pėsčiųjų bei dviratininkų eismą, taip pat išsaugant esamus želdinius ir medžių formuojamas alėjas, bus įrengtos žaliosios šoninės juostos. Šalia šoninių skiriamųjų juostų bus suprojektuoti pėsčiųjų bei dviratininkų eismui skirti takai.

„A. Smetonos, Vasario 16-osios gatvių ir skvero šalia Klaipėdos gatvės Ukmergės mieste rekonstravimo projekto“ sutarties vertė – 2 mln. 35 tūkst. eurų. Numatoma darbų pabaiga – 2021 metų vasara.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)