Archeologų radinys – gynybos bokšto liekanos

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologams, vykdantiems tyrimus Ukmergėje, Pilies parko teritorijoje, pagaliau pavyko aptikti su pilies egzistavimo laikotarpiu susijusią struktūrą – kaip spėjama, gynybinio bokšto liekanas.

Ukmergėje vykdant archeologinius žvalgomuosius tyrimus šiuo metu rekonstruojamame Pilies parke, jo pakraštyje, po storu, daugiau nei vieno metro gylio žemės sluoksniu, buvo rastas įdomus radinys – labai seno pastato likučiai.

„Viename pirmųjų detalesnių Ukmergės planų, kuris buvo sudarytas1811–1817 metais, buvo pažymėtas žvaigždinės formos gynybinis bokštas, esantis pietrytinėje Pilies kalno dalyje. Būtent šioje vietoje ir aptikome iš stambių lauko akmenų sumūrytą ir kalkių skiediniu surištą mūrą, kurio plotis siekia vieną metrą, o šalia jo yra išlikęs akmenų grindinys. Šalia mūro esantis kultūrinis sluoksnis leidžia jį datuoti XVII–XVIII a.

Maždaug 30 metrų į vakarus nuo šio radinio, jau kitoje tyrimų vietoje, buvo aptikta, kaip spėjama, gynybinio griovio dalis, šalia kurios taip pat yra išlikęs XVII-XVIII a. datuojamas kultūrinis sluoksnis“, – sakė VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologas, Ukmergės Pilies parke atliekamų archeologinių tyrimų vadovas Justinas Račas.

Jo teigimu, šiose vietose atlikus platesnės apimties detaliuosius archeologinius tyrimus, būtų galima detaliai rekonstruoti buvusio gynybinio bokšto dydį ir jį juosusių gynybinių įrenginių bei struktūrų planą.

„Tai būtų vienas unikalesnių atvejų Lietuvoje. Visi šie radiniai po ilgų bevaisių tyrimų metų leistų patvirtinti, kad Ukmergės Pilies parko teritorijoje tikrai egzistavo gynybiniai įtvirtinimai, kurie greičiausiai buvo skirti apsaugoti ant kalno stovėjusius pastatus, kurių vietos iki šiol dar nėra lokalizuotos ir galėtų būti ateities tyrimų objektas.

Pastarąjį kartą Ukmergės Pilies parkas buvo kasinėjamas 2016 metais, bet tą kartą, deja, į nieką „nepataikėme“. O dabar pavyko. Archeologiniai kasinėjimai parke vyks tol, kol vyks parko tvarkybos darbai. O pavasarį tam tikrose vietose pratęsime ir detaliuosius archeologinius tyrimus“, – sakė J. Račas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų